Русия

Индия и Китай не се съобразиха с тавана на цените на руския петрол, наложен от Запада

/NovinarBG.com/ Пекин няма нужда да се оправдава за нарушаването на санкциите срещу Русия, а Ню Делхи, който беше по-предпазлив, наскоро официално заяви, че няма да се съобрази с ограниченията, наложени от Запада.

Индия и Китай са основните купувачи на руски петрол. Ню Делхи и Пекин представляват 90% от износа. През април, според Reuters, позовавайки се на търговци и собствени изчисления, те започнаха да купуват руски петрол за повече от $60 за барел, т.е. над тавана на цената, определен от G7.

Става дума за основната марка руски петрол – Urals, която според Refinitiv Eikon сега се купува основно от Ню Делхи и Пекин. Очаква се Индия да представлява над 70% от износа на Urals през април. Делът на Китай досега е 20% и вероятно ще остане същият до края на месеца.

Индия и Китай не са се присъединили към т. нар. Коалиция за таван на цените, която освен страните от G7 включва предимно западни държави.

Членовете на тази коалиция спазват тавана на цените, който от 4,5 месеца е 60 долара за барел. Въпреки многократните искания от страна на редица страни той да бъде намален, G7, поне засега, не го променя.

След неотдавнашното съобщение на участниците в споразумението ОПЕК + за рязко намаляване на производството на петрол от 1 май до края на годината, цената на Urals, заедно с цените на други марки петрол, се повиши и се доближи до тавана на цените.

Русия през януари и февруари, според Главната митническа администрация на Китай, е била най-големият доставчик на петрол за Китай. Пекин, чиято икономика се възстановява енергично от пандемията и отмяната на политиката на нулева толерантност към ковид, сега увеличава вноса на руски петрол, който Москва продава с отстъпка.

През януари-февруари 2023 г. китайският внос на руски петрол е нараснал с 23,8% на годишна база и е достигнал 1,94 милиона барела на ден.

Индия, която внася почти 80% от нуждите си от петрол, също се радва на отстъпки и увеличава покупките си на руски петрол до рекордни нива. Русия е най-големият износител на петрол за Индия в продължение на пет последователни месеца.

В средата на април леко спадналият износ на руски петрол по море отново надхвърли 3 милиона барела на ден.

Пекин не смята за необходимо да докладва на западната коалиция за цените, на които купува петрол от Русия. Ню Делхи се държеше по-предпазливо по този въпрос, но миналата година индийският министър на финансите Нирмала Ситараман действително призна закупуването на руски петрол за над 60 долара за барел.

Освен това тя го направи не къде да е, а във Вашингтон. Главният индийски финансист обясни нарушението на тавана на цените, като каза, че Индия има огромно население и те трябва да се уверят, че цените са достъпни.

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button