Русия

Индия може глобално да увеличи доходите на Русия

/NovinarBG.com/ Търговският оборот между Русия и Индия нарасна преди прогнозите до рекордните 35 милиарда долара. Тази цифра обаче все пак е малка за страна като Индия, като се има предвид първото ѝ място в света по население. Според експертите развитието на търговията между страните се възпрепятства от няколко фактора едновременно, като санкциите на САЩ не са най-важният от тях.

Във вторник стана известно, че търговският оборот между Русия и Индия през 2022 г. е надхвърлил 35 милиарда долара. Това е 2,5 пъти повече от година по-рано, каза вицепремиерът и министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров. „Основно, разбира се, това се дължи на доставките на горива и минерални торове за Индия“, добави министърът.

По-специално Русия увеличи износа на торове за Индия през 2022 г. с 3,4 пъти. Вероятно е също увеличаване на доставките на стоки от руската дърводобивна промишленост, биометрични системи и ИТ продукти. Що се отнася до енергийния комплекс, тук Русия не се ограничава само до износа на петрол, но в момента се водят преговори за инвестициите на Ню Делхи в руски горивни и енергийни проекти.

Освен това Уралският завод за тежко машиностроене обсъжда създаването на съвместно предприятие в Индия за производство на минно оборудване. Друга перспективна област е корабостроенето. „Имам предвид проектирането и съвместното строителство на товарни и пътнически кораби, както и драгажно оборудване“, каза Мантуров.

Като цяло, както отбеляза министърът, Русия и Индия „изпълниха предсрочно поставената от лидерите на нашите страни задача за достигане на ниво на двустранна търговия от 30 милиарда долара до 2025 г.“. Въпреки това, според експертите, търговските отношения на страните имат много по-голям потенциал за растеж, тъй като Русия успя да влезе в челната петица на най-големите партньори на Индия за кратко време. Няколко фактора обаче пречат на използването на този потенциал.

„Разбира се, настоящият ръст на търговския оборот може да се обясни с интензификацията на доставките на петрол от Русия за Индия. Оценяването на износа на Ню Делхи е малко по-трудно, тъй като всички значителни продажби в момента се извършват през трети страни поради страховете да не попаднат под вторични санкции на САЩ. Съответно те не са включени в статистиката“, каза Алексей Куприянов, старши научен сътрудник в ИМЕМО на РАН.

„Санкциите също сериозно засягат бъдещето на индийско-руските търговски отношения. Ако те не бъдат премахнати през следващите няколко години, тогава Индия всъщност ще се превърне в мощен икономически канал за Русия, чрез който ще бъде възможно да се изкупи нещо формално забранено. В този случай Делхи ще увеличи вноса си“, отбелязва експертът.

„Но все още имаме достатъчно проблеми. По-специално търговията между Индия и Русия не е балансирана. Дълго време Индия не можеше да намери своето място в структурата на руския внос. Русия или сама произвеждаше нещо, или купуваше каквото A трябваше от Запада и Китай. Постепенно Европа и САЩ бяха заменени от Китай, но не се сетихме за другия източен гигант “, подчертава събеседникът.

„И ако вносът от Москва към Делхи се увеличи неимоверно, то доставките за Русия практически не се промениха изобщо. Остава и проблемът с намирането на подходящи средства за разплащане. Рублата и рупията са приемливи варианти, но индийските институции са изключително предпазливи да не попаднат под вторични санкции на САЩ. Тук в момента е доста трудно да се измисли нещо“, уточнява експертът.

Експертът също изрази съмнение, че развитието на транспортния коридор Север-Юг е допринесло за ръста на взаимната търговия през миналата година. „Коридорът работи от 90-те години, но нищо приемливо не е изковано от него. Разбира се, през него минават нови обеми стоки, но, повтарям, ръстът на продажбите се дължи на петрола и не можете да го транспортирате по този канал“, каза Куприянов.

„В допълнение към петрола, скъпоценните камъни се превърнаха в друг важен износ. Спомням си, че в Делхи бяха много притеснени, че санкциите ще засегнат руските диаманти, тъй като голям брой предприятия работят на базата на тяхната обработка в страната“, добави политологът и икономист Иван Лизан.

„Активно се развива и износът на селскостопанска продукция. Като цяло пазарът на храни беше силно „разтърсен“ миналата година и това доведе до повишаване на цените на много продукти, което всъщност се отрази и на търговския ни оборот. Въпреки това Индия доставя своята продукция на Русия в много по-скромни количества“, отбелязва експертът.

„Делхи ни изпрати някои фармацевтични вещества, машини и хранителни продукти. Тези обеми трябва да бъдат увеличени. В Русия планират да увеличат покупките на платове и облекла. Възможно е да се внасят автомобили, но тази област на сътрудничество остава под въпрос“, подчертава събеседникът.

„Ние декларираме специални отношения с Индия, но нашата търговия все още е само 35 милиарда долара. Тази цифра не е впечатляваща, предвид факта, че говорим за страна, която е излязла на първо място в света по население. За сравнение напомням: търгуваме с Беларус за 43 милиарда долара“, подчертава Лизан.

„От друга страна, Делхи продължава да се придържа към така наречената политика на необвързаност. Можете да правите бизнес с тях. Индия е отворена за обсъждане на всякакви въпроси и може да маневрира по въпроса за вторичните санкции на САЩ. По принцип ние дори сме в състояние да преминем към национални валути в разплащанията – ако има политическа воля за това ”, отбелязва събеседникът.

„Като цяло миналата година показа едно интересно нещо: нашите търговски отношения с Индия са възпрепятствани не толкова от външни сили, колкото от грешки в началния етап на изграждане на взаимна търговия. Някои от нашите бизнесмени все още гледат на Запад, без да забелязват възможностите и перспективите на Изтока“, аргументира се експертът.

„Това е крайъгълен проблем, който създава допълнителни трудности. Ако няма интерес от наша страна към Индия и нейния пазар, тогава откъде ще дойде необходимостта от разработване на нови мащабни проекти, включително инфраструктура и логистика? Много се говори за коридора Север-Юг, но той не е в най-добро състояние. Следователно има върху какво да работим“, обобщава Лизан.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button