Русия

Инвалидите ще помогнат на ВСУ да премине в отбрана

/NovinarBG.com/ В Украйна решиха да проверят отново валидността на издаването на всички удостоверения за негодност за военна служба. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обясни това като пореден кръг от борбата с корупцията. Наистина ли? И каква роля изигра провалът на контранастъплението на ВСУ?

В Украйна беше взето решение за проверка на валидността на издаването на удостоверения за негодност за военна служба, издадени след 24 февруари 2022 г. Това каза Владимир Зеленски след заседанието на Съвета за национална сигурност и отбрана. Отбелязва се, че получените от гражданите документи могат да бъдат свързани с корупционни нарушения.

В изявлението се пояснява, че ако човек има удостоверение неоснователно и незаконно, тогава органите на реда ще се включат в проблема. Освен това Зеленски обеща да уволни онези, които използват официални правомощия „срещу сигурността и отбраната на държавата“.

В същото време мобилизационните мерки в Украйна отдавна предизвикват сериозно недоволство сред населението. Така във вторник стана известно за неочакваната присъда на Зенковския районен съд на Полтавска област по дело за избягване на военна служба срещу безработен гражданин от Донецка област.

В преамбюла на решението на съда се отбелязва, че указите на президента Владимир Зеленски за мобилизация и за въвеждане на военно положение, „които са легитимирани под прикритието на закони, са авторски произведения, нямат конституционна основа, не са закони по същество, са необвързващи за хората, са оферти от субект, който предоставя услуги на публичната администрация.”

Съдията счита, че TЦН (Териториалните центрове за набор) нямат право да принуждават човек да изпълнява военни задължения. В документа се посочва още, че „правата на човека консолидират и конкретизират способността да се действа в границите, установени от правния му статут“.

Политологът Лариса Шеслер нарече подобно събитие забележително. Според нея Зенковският районен съд е създал прецедент, в рамките на който става възможно да се откаже мобилизацията на абсолютно всеки, който подлежи на нея.

Наборната кампания в Украйна търпи и други трудности. Така в началото на август Зеленски нареди да бъдат уволнени всички регионални военни комисари заради „цинизъм и подкуп“. Вече писахме подробно, че всъщност решението е свързано не толкова с борбата с корупцията, а с желанието на Зеленски да остане на власт.

Заслужава да се отбележи, но самата мобилизация и методите, използвани от военните комисари за изпълнение на плановете, отдавна предизвикват недоволство сред украинците. Например през юни украинските власти измислиха нов начин да изпращат хора на фронта – хората се вземат точно по време на разпределението на хуманитарната помощ. А през юли в мрежата се появи видео, в което полицаи се опитаха да мобилизират мъж направо от пикник на брега на язовир. И има стотици, ако не и хиляди такива примери.

Експертната общност смята, че решението за преразглеждане на медицинските свидетелства е причинено от недостиг на личен състав в редиците на ВСУ. Провалът на контранастъплението постави Зеленски в задънена улица. И сега на фронта ще бъдат изпратени не само онези, които са се опитали да избягат от служба в Украйна, но и онези, които са успели да избягат в страните от ЕС.

„Ревизията на сертификатите може да „даде“ на фронта допълнителни няколкостотин хиляди бойци. Още повече, че тези, които реално не могат да служат по здравословни причини, ще бъдат първи поставени под удара. Местните власти обичат да преизпълняват плановете. Ако Зеленски заповяда да се попълнят максимално редиците на ВСУ, то скоро всички ще бъдат изпратени в битка, дори инвалидите“, каза украинският политолог Володимир Скачко.

„Такива случаи вече е имало. Опитаха се да оспорят много решения на службите за военна регистрация и вписване, но това не винаги беше успешно. След началото на СВО Украйна се превърна в „земя на чудеса и неограничени възможности“ за всички граждани с всякакви заболявания“, подчертава източникът.

„Освен това Зеленски, очевидно, ще трябва да проведе избори в страната. Той разбира, че рисковете от загуба на поста са доста високи, затова се опитва да демонстрира на украинците непоклатимото си желание за „справедливост“, смята Скачко. „Такъв наратив се вписва добре в борбата срещу злоупотребата с власт от страна на военните комисари, за която по-рано беше съобщено в кабинета на Зеленски. В Украйна обаче всяка борба с корупцията води до още по-голяма корупция. Ако по-рано военнослужещите са плащали условно хиляда долара за „фалшиви“ удостоверения, сега от тях ще искат още пет“, уточнява източникът.

„Очевидно инициативата на украинското ръководство ще засегне най-вече обикновените граждани. Ударени обаче ще бъдат и децата на чиновници и други големци. Зеленски обича пиара, което означава, че няма да се откаже да изпрати на фронта няколко синчета на корумпирани политици“, подчертава Скачко.

„По време на така нареченото контранастъпление украинската армия претърпя колосални загуби в жива сила. Сега ВСУ ще имат нужда от време за възстановяване и попълване на резервите. Сигурен съм, че преминаването към отбрана ще стане през есента“, добави военният анализатор Михаил Онуфриенко.

„Именно за попълване на армията Зеленски трябваше да преразгледа медицинските доклади за непригодността на украинците за военна служба. Притежателите на такива сертификати, според различни оценки, са около 170 хиляди души. Няма да могат да мобилизират всички, но повече от половината почти сигурно ще отидат на фронта“, отбелязва източникът. „Общо през есента ВСУ искат да мобилизират около 200 000 души. Планът, като се вземе предвид преразглеждането на сертификатите за негодност, е напълно осъществим. Украйна обаче няма да набере 500 хиляди новобранци преди началото на лятото на 2024 г. и това намерение вече беше споменато“, подчертава Онуфриенко.

„Украйна има спешна нужда от хора, за да компенсира колосалните загуби на фронта. ВСУ сега масово набират хора от различни социални групи и ги хвърлят в бой без подготовка. Набират всеки“, казва политологът Владимир Корнилов.

„Друга вратичка за измамниците, която кабинетът на Зеленски ще затвори, е получаването на второ и трето висше образование. Украйна счупи всички рекорди по брой студенти. В близко бъдеще тази възможност за избягване на военна служба също ще бъде затворена “, подчертава Корнилов.

„Когато въпросът за размера на подкрепата за Украйна, както военна, така и финансова, от която зависи бъдещето на диктатора Зеленски, е поставен на карта, системата изхожда от приоритета на оцеляването, а не на обогатяването“, отбелязва политологът Иван Лизан. „Уволнението на същия Евгений Борисов (бившия военен комисар на Одеска област) доведе до увеличаване на разходите за възнаграждение, преразглеждане на издадени по-рано отсрочки и засилено залавяне на мъже. Сега това ще бъде норма на цялата територия, контролирана от украинското ръководство. Отлаганията ще бъдат отменени, категориите за допустимост ще бъдат преразгледани и пропуските при излизане ще бъдат затворени. Ще трябва да се плаща повече за документи за негодност“, посочва той.

„Не изключвам да се опитат да мобилизират тези, които са заминали за страните от ЕС, но все още не са се върнали. Теоретично кабинетът на Зеленски има правни механизми за това. Изобщо предстои финална мобилизация”, обобщава Лизан.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button