Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi
Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

Искаме да бъде отменена нотата за отзоваване на руските дипломати

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

“Ние не можем да диктуваме на „Продължаваме промяната“ кой да си номинират за кандидат премиер на България, но можем да кажем с кого не искаме да продължаваме разговорите. И го казахме много ясно, че с премиер, който еднолично взема решенията, за които коалиционните партньори научават от медиите и чиято основна политика е да създава фойерверки, които в крайна сметка нарушават международния авторитет на България – няма как да продължим заедно да работим.” Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП Таско Ерменков в ефира на Euro News, съобщиха от пресцентъра на партията. Ерменков подчерта, че след смяната на кандидат премиера социалистите ще настояват и за промяна в начина, по който се взимат решенията в коалицията.

 

Според социалистът разговорите как ще се управлява България оттук нататък трябва да се съобразят с това, че коалиционното управление изисква взаимна Новинарост, която води до взаимно приемливи решения, за да има взаимна отговорност.

 

„Целите, които преследваме и ние, и „Продължаваме промяната“, и „Демократична България“ надявам се и „Има такъв народ“ са ясни. Те са определени и в 8-те точки, които кандидата за премиер Асен Василев постави като направление за държавата- съдебна реформа, борба с корупцията, промяна в КПКОНПИ, икономическо развитие, енергийна сигурност и други. Тези цели няма как да бъдат различни от нашите, които също сме ги поставили и както се вижда бяха до голяма степен покрити с решението на нашия Национален съвет. Надявам се, че начина по който функционира коалицията също ще претърпи промяна“, каза още Ерменков за приоритетите, които ще бъдат поставени в предстоящите разговори за съставяне на правителство.

 

„Ние не можем да определяме личностите, които „Продължаваме промяната“ ще предложат, но можем да разсъждаваме върху водените политики и, ако те не съвпадат с нашите няма как да вървим по един и същи път.

 

Не сме обсъждали дали ще поискаме различни ресори, защото на първо място стоят политиките- в какъв ред и по каква последователност. 6 месеца е санитарния минимум, който трябва да постигнем в управлението на държавата, за да може законите във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост да бъдат приети и най-вече да бъде подготвен и приет бюджета за 2023 година“, категоричен бе той за основните задачи и времевия хоризонт на евентуалното бъдещо управление и подчерта, че от народните представители в пленарна зала зависи дали ще бъде събрано мнозинство, което има ясното желание, че България трябва да продължи напред, както и това, че едни нови избори не биха довели до нищо добро.

 

Ерменков изрази притеснение от поведението на президента, който по думите му действа прибързано с консултациите и връчването на мандати. „Тук въпроса е дали и по какъв начин парламентарните партии са извикани, а дали си поканен или изкомандван. Разумното поведение щеше да бъде да се даде малко повече време. Такова прибързване и тичане в посока връчване на мандати и водене на разговори в една усложнена икономическа и дипломатическа обстановка не води към добро“, каза още членът на Изпълнителното бюро на БСП и допълни, че е грешно да се мисли, че едно служебно правителство ще доведе допълнителен тласък на развитието на България.

 

По думите му премиера в оставка и външния министър са хората, които трябва да решат дали дипломатите ще бъдат отзовани или може да се даде отсрочка.

 

„Но със сигурност мога да кажа, че подобен акт е безпрецедентен. Защото обвиненията в шпионаж трябва да се докажат, а не да се сложат 70 имена, включително шофьори и готвачки и да им се каже, че трябва да си ходят. Начинът, по който решението бе взето не бе в унисон с нормалните отношения. Ние искаме тази нота да бъде отменена и да бъде приложено нормалното международно право, когато отзоваваш дипломатически лица да сложиш доказателствата на масата“, заяви той за детайлите около отзоваването на дипломатите и добави, че Кирил Петков до такава степен е разбрал каква глупост е направил, че е започнал да се отрича от собствените си решения.

 

„Това, което чух от коментарите след закритите заседание беше, че такива данни в крайна сметка не е имало. В крайна сметка по думите на председателя на ДАНС премиера му е разпоредил да направи един списък с 70 човека, които да бъдат изгонени. Ние от БСП нямахме идея какво се случва, ако знаехме щяхме да опитаме да внесем някакъв разум. И това е една от причините за оттеглянето на нашето оттегляне на доверието към него. Не само акта за изгонването, но и начина, по който вземаше решения- прекратяване на разговорите с „Газпром“, както и затварянето на въздушното ни пространство за руски самолети“, категоричен бе Ерменков за отношението на социалистите към дипломатическия скандал. Той добави, че тази ситуация може да затрудни петролните доставки от Русия, защото няма как при прекратени дипломатически отношения да се развиват икономическите такива.

 

В заключение социалистът изрази притеснение, че ако малките бензиностанции откажат да възстановяват 25-те стотинки на литър гориво може и да няма кой да зарежда от тях. „Надявам се да няма монопол на големите вериги, но и затова имаме КЗК“, завърши Таско Ерменков.

 

Още новини

Back to top button