Русия

Искат ли украинците тотална война?

/NovinarBG.com/ Предполагаше се, че успешната контраофанзива на въоръжените сили на Украйна ще стане почти основният коз на Джо Байдън в битката за втория президентски мандат. По тази задача най-малкото влакове с военна техника и оръжия отиваха към Украйна. Но не се получи: оборудването изгоря, персоналът беше нокауиран. И сега президентът Зеленски ще изплати дълга си към Запада с „пушечно месо“.

Убийствена „контраатака“

Още в Киев признаха, че контранастъплението не донесе очакваните резултати. Освен това Западът прехвърли отговорността за провала на украинците.

И така, в немския Bild се появи статия с позоваване на определен вътрешен документ на Бундесвера, в който се посочва, че въоръжените сили на Украйна пренебрегват тактиката на НАТО, разделяйки механизирани части на малки групи, и следователно не успяват да пробият отбраната на руски войски.

На свой ред американските медии многократно отбелязват, че ръководството на Пентагона е против Украйна да разпръсне усилията си, опитвайки се да атакува едновременно Запорожие и Бахмут.

Още на 26 юли New York Times съобщи, че украинската армия е ангажирала основните си резерви в битката в запорожското направление, обявявайки началото на основната фаза на контранастъплението.

В същото време Западът не крие факта, че първоначално тези резерви изобщо не са били предназначени за пробиване на отбранителни линии, а за разширяване на плацдарма, след като щурмовите бригади преодолеят основните рубежи на руската отбрана. Въпреки това загубите на въоръжените сили на Украйна бяха толкова значителни, че трябваше да бъдат въведени резерви в битка.

В същото време западните медии се фокусираха върху големите загуби на бронирана техника, докато жертвите надминаха всички очаквания.

Характерна в това отношение е ситуацията с обучената в Германия 47-ма бригада на въоръжените сили на Украйна (оборудвана с американски бойни машини на пехотата „Брадли“), от която украинската пропаганда побърза да направи звездата на „контраатаката“.

А за медийно лице на бригадата беше назначен старши сержант Валери Маркус, един от най-популярните бойци в украинския сегмент на различни социални мрежи. Толкова популярен, че с „рекламна“ цел многократно се среща пред камерите с украинския президент Володимир Зеленски.

След като обаче 47-ма бригада претърпя тежки загуби при няколко неуспешни атаки край село Работино, Маркус сякаш просветна и публикува репортаж в социалните мрежи, в който моли ръководството на военното поделение да го понижи в длъжност, тъй като не може командва бойците, поради „неразбирането от командването на бригадата на важността на морала на бойците“ и нарече заместник-командира на 47-а бригада „безнравствен изрод“.

Но дори и тогава старшият сержант, който започна да вижда ясно, не беше чут и ръководството на Киев продължи да хвърля нови части в офанзивата.

И тук вече не става въпрос за военни планове, а за целите на западните куратори, които се нуждаят от успех на бойното поле, така че президентът на САЩ Джо Байдън да има какво да оправдае по време на предизборната кампания, милиарди долари инвестиции в Украйна.

„Кърваво придвижване“

Както пише вестникът Wall Street Journal, големите загуби на украинска техника на минни полята принудиха украинското командване да откаже атаките с бронирани групи и да премине към действия с малки пехотни подразделения, което изданието нарича „бавно и кърваво продвижение“.

В друга статия WSJ признава: американските чиновници напълно разбират, че Украйна може да не постигне поставените си цели през 2023 година, затова е необходимо да се подготвят за нов етап на бойни действия, което означава, че трябва да се формират и обучават нови бригади.

Според експерти от Die Welt, за да има Киев шансове за победа, е необходимо да мобилизира три милиона души. Между другото, през средата на август Владимир Зеленски удължи военното положение и общата мобилизация в Украйна с 90 дни – до 15 ноември.

„Да бъда честен, военните се обърнаха към мен, за да дам възможност за по-голяма мобилизация на украински граждани“, обясни президентът на Украйна.

В Харковската област потвърдиха, че ще активизират мобилизационните действия. За тази цел в областта са създадени специални комисии, които са насочени към ускоряване на мобилизацията.

По-рано, след заседание на Националния съвет за сигурност и отбрана, президент Зеленский уволни всички военни комисари в страната. Това не беше случайно. Бяха разкрити многобройни корупционни скандали.

Например, при военния комисар на Одеската област беше открита вила в Испания на стойност три милиона евро, което предизвика вълна от недоволство в украинското общество. Това последва с проверки на военните комисари и военно-медицински комисии.

Почти незабавно (сякаш преди това никой не е подозирал нищо) бяха открити множество нарушения и веднага бяха внесени 112 уголовни дела.

Например, главата на Киевската ВВК беше обвинен във фалшифициране на документи за излизане на граждани задължени да служат в армията в чужбина – услугата струвала 3-4 хиляди долара за всеки потенциален призивник. Украинската полиция съобщи, че са конфискувани над 10 000 медицински досиета с признаци на корупция.

И това не е пълен списък. Зеленский, създава впечатление, че е поел мобилизацията под свой контрол, обяви, че ще трябва да провери и хилядите решения на ВВК относно инвалидността и непригодността за военна служба, взети след 24 февруари 2022 г.

Това се дължи на факта, че в някои региони броят на хората, премахнати от военния отчет по тези основания, е нараснал десеткратно, и той е „абсолютно сигурен, че тези решения са корумпирани“.

Въпреки това, дори и да има десет хиляди души, които са избегнали наборна служба въз основа на фалшиви медицински документи, това все още е капка в морето за Украйна, в която по различни оценки има от 30 до 37 милиона жители.

Но ако „Банковая“ стигна дотам да пусне в експлоатация дори тези, които са ограничено годни и са били принудени да признаят за корупция, ситуацията е наистина сериозна.

На 3 септември стана известно, че Министерството на отбраната на Украйна преразгледа списъка със заболявания, според които се оценява годността за военна служба.

В резултат на това бяха намалени изискванията за здравословно състояние на кандидатите за постъпване в десантно-десантните части и в морската пехота. Вече могат да бъдат повикани пациенти със захарен диабет, психични разстройства и дори хора с нарушения на кръвосъсирването, но уж с леки увреждания на физическите функции.

Естествено, в бойни условия тези заболявания могат да прогресират. Това важи особено за пациенти с вирус на имунна недостатъчност.

Сега този контингент също има право да бъде призован в украинската армия. Това е особено трудно за медицинския персонал, тъй като лекувайки такъв ранен, лекарите имат шанс сами да се заразят с ХИВ.

Но няма накъде, алгоритъмът на отношенията между Запада и киевския режим се разви много ясно: Западът доставя техника и оръжие на Киев, Украйна допринася за войната с Русия с пушечно месо.

Но тези, които искат да умрат за непонятни цели, включително за предизборния рейтинг на Джоузеф Байдън, стават все по-малко. Затова киевският режим трябва да използва все по-сложни методи за попълване на армията си.

Според ръководителя на областния военен комисариат на Лвов Александър Тишченко около 20% от мъжете идват доброволно във военната служба за регистрация и записване, останалите трябва да бъдат пуснати под оръжие принудително.

В същото време принудителната мобилизация в Украйна приема много гротескни форми. Например патрулите на военните комисариати започнаха да използват не само груба физическа сила срещу гражданите, но и заплахи с оръжие.

Качеството не е достатъчн

Според резултатите от пролетното проучване на вестник „Украинская правда“, 72% от мъжете на възраст между 25 и 34 години, както и 66% на възраст между 35 и 44 години, от момента на обявяването на мобилизация в Украйна, избягват военните комисариати по всякакъв начин.

Проучването през август на групата „Рейтинг“ показа, че най-патриотичното действие според украинците е да даряват пари за помощ на украинската армия – 46% от опитаните избраха този отговор. Само 33% считат, че служенето в украинската армия е патриотично. Но колко от тях наистина тръгват към окопите остава неизвестно.

Украинският президент вече осъди съгражданите си за такъв подход. „Ако на някого вече му се струва, че войната е „нейде там“ и че някой друг трябва да победи във войната, трябва да се върне в реалността“, заяви Зеленски.

И докато той призовава съгражданите си към съзнание, британският вестник Telegraph цинично отбелязва, че по-рано в конфликта с Русия Украйна се държеше дори без западна техника – благодарение на човешките ресурси…

Но оттогава много кръв беше пролята, хората започнаха да разбират нещо, и тези, които можеха, опитаха се да избягат от тази война. Според някои данни, в чужбина в момента се намират десетки хиляди украинци във възраст за войнска служба, и не се намеряват да се връщат. Главният въпрос е: заради какво?

Но дори бившият съветник на Украинския президент Алексей Арестович, известен с бърборенето си, не можа да обясни на украинците за какво да воюват.

Обаче показа, че умело „разибра“ пречките на мобилизационната кампания в Украйна: той твърди, че в украинската менталност има много силно установление „моята хижа е на ръба“, затова е трудно да мотивира украинеца да предприеме действия, които „не са пряко свързани с неговата лична изгода“.

Но на Запад, както се оказва, има конструктивни предложения. Например, бившият командир на сухопътните войски на Полша, генерал Валдемар Скшипчак, предложи да се мобилизират украински граждани, които са rpбягали към Европа.

Австрийското издание Express в статия „Бягство от фронта“ цитира данни от МВР на страната, според които в момента има 14 хиляди украинци на възраст за призив, които бродят безцелно. А в съседна Германия, според Berliner Zeitung, има 163 287 украинци на възраст за призив. Немците винаги са обичали точността…

Говоренето за принудително изпращане на украинци, подлежащи на военен призив, от Европа обратно в родината им е все още преждевременно, тъй като няма съответна регулаторна основа и нейното създаване може да подкопае основите на миграционната политика на целия Европейски съюз. Така че киевските власти ще трябва да решат проблема с мобилизацията сами.

Зеленски няма друг избор, тъй като ако не успее да възстанови числеността на бригадите, които са пострадали в битките, западните куратори може бързо да прекратят конфликта в Украйна, като прекъснат доставките на оръжие и поискат началото на преговори с Русия, което ще бъде смъртоносно за украинските елити на власт.

И така, заместник-председателят на комитета по национална сигурност, отбрана и разузнаване в украинския парламент, Егор Чернев, е убеден: ако Украйна е застрашена от загуба на държавен статус, властите ще изпратят „всички мъже“ на фронта.

Въпросът обаче е дали украинците искат тотална мобилизация и тотална война по модела на Третия райх, когато дните му бяха преброени…

Без съмнение, заради опасността за собствената си кожа, Владимир Зеленский е готов да воюва до последния украинец, и може би, до последната украинка.

Но мобилизационният потенциал винаги има граници – ако не по количествени показатели, то по качествени. Например, известният украински медицински доброволец Геннадий Друзенко наскоро съобщи, че с новите вълни на мобилизация идват възрастни, болни и демотивирани призовници, които само обременяват украинската армия.

Все повече военни служители отказват да изпълняват прикази и са готови да отидат в затвора, но не и в бой.

Всичко това показва, че украинската армия вече е преминала през върха на бойната си ефективност, и новата вълна на мобилизация вероятно няма да помогне на Зеленский да се задържи на власт, и на Джо Байдън да започне президентските избори с „добри резултати“.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button