Русия

Истината за взрива на “Северните потоци” е неудобна на Запада

/NovinarBG.com/ Точно преди година газопроводът „Северен поток“ беше взривен на дъното на Балтийско море. В рамките на цяла година разследването можеше да открие поне някаква следа от престъпниците, атакували такъв важен европейски инфраструктурен обект. Но руският външен министър Сергей Лавров обобщи тазгодишните резултати по следния начин: „Северните потоци“ са поредният пример как най-важните факти се замитат под килима, как подготвят поредната лъжа, така че след това могат да изградят своите геополитически схеми върху нея.” И даде списък с подобни случаи, които също се опитват да заметат под килима: убийствата на цивилни в Буча, отравянето на Скрипал в Солсбъри, делото Навални, експлозията на амонякопровода “Толиати-Одеса” и т.н..

Както винаги се случва в подобни случаи, западните медии продължават да се правят, че за тях „случаят остава мистерия“. Въпреки наличието на очевидни мотиви, публични изявления на висши държавни служители на САЩ относно съдбата на газопроводите, множество изобличаващи факти и дори въпреки наличието на задълбочено разследване на носителя на “Пулицър” Сиймур Хърш. Отначало Западът просто се опита да игнорира заключенията на Хърш, а след това, осъзнавайки, че мирише на нещо пържено, решиха да преместят стрелките от обвиненията срещу САЩ към Украйна или, още по-добре, към някои „проукраински активисти”, уж нямащи нищо общо с държавата.

Нещо повече, основната тактика за дискредитиране на разследването на Хърш беше да намерят някакви грешки в детайлите – като биографията на ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг, който всъщност беше споменат от Хърш бегло. Но не е обичайно да се задават такива въпроси на авторите на нелепи версии за „проукраинските активисти“, а също така е невъзможно да се навлиза в подробности.

Например, прекрасната способност на различни „белингкети“ да отварят телефонна кореспонденция и преговори внезапно изчезна – по някаква причина те лесно правят това, когато става въпрос за обвинения срещу Русия, но в самата Европа или в Украйна тези умения не работят за тях.

Или нека си припомним как първата версия за украинските диверсанти аматьори, които се приближиха до “Северния поток” на яхтата „Андромеда“, беше озвучена от германските държавни телевизии и вестник “Цайт”. След това тази история беше повторена от стотици западни медии. И поне някой би се зачудил откъде германските журналисти са научили такива подробности, дори разпределението на ролите в диверсионната група: капитан, двама водолази, двама помощници и лекар! В края на краищата, логично е да се предположи, че само участниците в тази компания могат да знаят такива подробности – и никой друг! Или трябва да признаем, че авторите на „сензацията“ са си измислили всичко.

И все пак, съдейки по оскъдните коментари на разследването, именно тази версия се счита за основна. Вярно, осъзнавайки абсурдността на идеята, че такава сложна работа на дъното на морето може да се извършва от аматьори, разследващите са склонни да признаят участието на „държавен актьор“. За да отклони вниманието от заключенията на Хърш, Западът дори стига дотам, че разпространява слухове, че уж холандските разузнавателни служби са предупредили ЦРУ няколко месеца преди терористичните атаки за плановете на Украйна да ги извърши. Вярно, и тук авторите на тези версии се оплитат. Възниква въпросът: ако и в САЩ, и в Европа всички са знаели добре за предстоящия саботаж, тогава какво им е попречило да бъде предотвратен? О, да, не можете да задавате неудобни въпроси!

И сега следователите с радост казват, че се надяват да приключат делото до края на тази година. Тези думи на шведския прокурор Матс Люнгквист бяха повторени от много западни медии. Вярно е, че не изясниха намеренията му дали до края на годината ще повдигне обвинения срещу някого, дали няма просто да завърши разследването по друг начин. Тоест да го замете под килима, както каза шефът на външното ни министерство.

Русия активно ще се противопостави на тези планове, като свика Съвета за сигурност на ООН, посветен на годишнината от експлозиите. Никога не сме имали и нямаме особени съмнения кой е организирал и извършил саботаж в Балтийско море. Но е важно световната общност да не забравя за тази нагла терористична атака. Извършителите все пак трябва да бъдат наказани, колкото и години да минат и където и да се намират.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button