Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi antalya çit
Микроблейдинг
ПОЛИТИКАПОСЛЕДНИ

ИТН е затворена страница не само за ПП, но и за бъларския избирател

Политическият възел ще се разплете – дали с този мандат, дали по друг начин, в крайна сметка затова сме влезли в политиката – за да придвижим страната напред. Така председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров коментира пред Дарик радио политическата криза и проведените от президента консултации преди връчването на третия и последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

Правителството на Кирил Петков подаде оставка след успешен вот на недоверие, поискан от ГЕРБ-СДС. До вота се стигна, след като ИТН изтегли министрите си и напусна четворната коалиция. Въпреки това вчера на консултациите Тошко Йорданов заяви желание за връщане във властта в същия четворен формат: с ПП, Демократична България и БСП.

Андрей Гюров обаче е на мнение, че с „Има такъв народ” страницата е затворена не само за „Продължаваме промяната”, а и за българския избирател.

„Не виждам как може да е различно, след като минахме през провален от ИТН парламент с цел по-висок резултат, който беше постигнат на следващите избори, но и този парламент беше провален. Сега за пореден път ИТН показа, че не е конструкивен партньор, а е в тази коалиция с определени интереси, които не са на масата, а се движат от едно задкулисие”, заяви Гюров, визирайки предишните кратковременни парламенти, сформирани и набързо разпуснати при предишните два предсрочни парламентарни избора.

Без гласовете на ИТН обаче трите формации нямат мнозинство в 47-ия парламент дори с включването на независимите народни представители, отцепили се от ИТН.

Затова все по-упорито се говори за включването на ГЕРБ, но Гюров се противопоставя на подобна хипотеза. Пред Дарик той бе категоричен, че на този етап със сегашния състав на партиите ГЕРБ и ДПС не може да се говори за евроатлантическа коалиция, „защото за да говорим наистина за такъв тип коалиране, тези две партии наистина трябва да минат през едно чистилище”.

За коалиране с най-малката в парламента партия Възраждане не може да става и дума. От ПП заявяват готовност да преговарят с депутати от всички парламентарно представени партии и коалиции, но не и с всички ръководства. Те ще подкрепят съставянето на правителство, ако президентът избере за мандатоносител някой от досегашните им коалиционни партньори – БСП или ДБ.

Усилията за привличане на депутати от други формации са били осуетени заради страх, смята Гюров. „Имаше сериозен натиск върху тези хора, който оказа своето влияние”, посочи той.

Още новини

Back to top button