Микроблейдинг
ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Избягала от Янев огласи сериозен проблем с анти ГЕРБ реториката на ПП

Ако изхождаме от предизборното говорене, шансовете за стабилно правителство в следващия парламент не са особено големи. Такава прогноза направи пред БНР политологът Ралица Симеонова.  Тя е бивш заместник-министър на отбраната и началник на служебния кабинет на Стефан Янев.

„Виждаме една демагогия и говорене, което върви по ръба на чистия популизъм.

Заобикалят се важните проблеми. Някои от основните формациите се сблъскват със сериозни вътрешно-партийни проблеми. Ключови фигури в ПП се оттеглиха. Това е сериозен проблем и ще видим дали ще е системен“.

Забилата нож в гърба на Янев му нанесе нов съкрушителен удар

Политологът смята, че новата предизборна коалиция ПП-ДБ ще бъде интересна.

„В политиката 2 и 2 не прави 4. Важно е каква парламентарна група ще състави в следващото НС и до колко ще може я държи консолидирана. ПП ще бъде изправена и пред проблема за запазване на идентичността. В момента тя се гради върху анти ГЕРБ реториката. Опорните точки около това обаче вече се изчерпват“.

Ралица Симеонова отчита като основна слабост на предизборното говорене поставянето на фокуса върху външно-политическата проблематика.

„Българските граждани очакват акцент върху вътрешно-политическите проблеми и предизвикателства-високата инфлация, здравеопазването, образованието и охраната на границите. Партиите отказват да дебатират как тези проблеми да бъдат решени или са неспособни да предложат ефективни решения. По-лесно е да базират кампанията си на лозунги. Затова се насочват към външно-политическите проблеми. Това обаче е контрапродуктивно. Не води до повишаване на качеството на живот на българските граждани, а само задълбочава вътрешните противоречия в обществото. В момента се нуждаем от консолидация“.

Политическите сили трябва да представляват определени интереси и да го правят по градивен начин, напомни тя.

„ Те обаче поставят на преден план собствените си интереси. Проблем има в партийната система като цяло. Партиите не искат да понесат отговорността, която са призвани да носят по дефиниция. Държавата е на автопилот“.

Превръщането на президента в основен политически играч е симптоматично за състоянието на партийната система, смята Симеонова.

Изхвърлят критик на Петков и Василев от листите на ПП-ДБ

„Правомощията му са ясно разписани в Конституцията. Не мисля, че ще се стигне до импийчмънт. Това е по-скоро предизборно говорене. Мантрата за импийчмънт цели консолидация на електорална подкрепа. Факт е значимостта на президента. Страната през последните години се управлява от служебни кабинети. Той определя политическия дневен ред на изпълнителната власт. Дългото управление на служебни кабинети обаче е индикация, че има системен проблем“.

Ако партиите за пореден път избягат от отговорност след изборите, би било изключително  вредно за страната, посочи политологът.

„Доверието в тях е ниско. Промяна може да очакваме, когато се появи нов политически субект, който да накара негласуващите да гласуват. Има обаче дефицит на лидерство. Новите политически субекти, които се появяват, съвсем не са нови-емблематичните фигури в тях са познати лица в политическия живот и имат съответните тежести. Те няма как да върнат доверието на избирателите“.

Още новини

Back to top button