Русия

Изказването на Лавров в ООН е заявка за формирането на постзападен свят

/NovinarBG.com/ Като част от дипломацията на преговорите страните формулират позиции и след това се пазарят дълго време, доближавайки ги до състояние на взаимно приемлив компромис. Като част от дипломацията на конфронтиращата страна, позициите също се формулират първо (но не при закрити врати, а публично).

Целта е двойна. Първо, опонентът получава последен шанс да се върне към състоянието на дипломацията на преговорите, като декларира готовността си да премахне най-значимите от заявените опасения и да започне обсъждането на останалите.

Второ, третите заинтересовани страни получават възможността да се присъединят към една от противоборстващите страни (или да не се присъединят към никоя). Тоест започва неформалното формиране на противоположни блокове.

Сегашната конфронтация между Русия и Запада премина през три публични етапа.

Първият е Мюнхен 2007. Путин заявява, че изградената от Запада геополитическа система не устройва Русия, води до неизбежна конфронтация и предлага преразглеждане на основите на международните отношения, основавайки се на жизнените интереси на всички участници в процеса. Западът се смее.

Вторият е от август 2008 г. до февруари 2022 г. Русия започна да защитава националните си интереси с въоръжена сила, постепенно очертавайки зоната на своето изключително влияние, необходима за осигуряване на сигурността на руската държава от агресивната политика на Запада.

Западът спря да се смее и се опита да се включи в активна опозиция, постепенно вдигайки залозите до прага на европейска война.

Третата – започна през февруари 2022 г. и все още продължава. В същото време самата специална операция е типичен механизъм на втория етап, но далеч надхвърлящ всичко, което е било преди, по отношение на обема на ресурсите и геополитическите последици. В резултат на това започна типичен преход на количеството в качество.

В процеса на специалната операция руско-китайското взаимодействие все повече придобива блокови черти и все по-ясно изразен антизападен характер. На същия етап се разгръща и непубличната борба на Запада с руско-китайския блок за съюзници. Неочаквано за себе си Западът започна да губи тази битка.

Говорейки в ООН на 24 април 2023 г., руският външен министър Сергей Лавров формулира теоретичната основа за третия етап, предложи идеологическата основа за формирането не на антизападен съюз, а на постзападен свят.

Досега, включително и при последното посещение на Си Дзинпин в Москва, говорихме срещу какво се борим. Що се отнася до смелия нов свят, той изглеждаше почти толкова мъгляв, колкото светлото комунистическо бъдеще.

Той трябваше да стане по-справедлив, многополюсен, да осигури по-пълно отчитане на интересите на всички участници в процеса на международните отношения.

Всичко това беше приятно и красиво, но не беше ясно кой и как ще построи този прекрасен нов свят. Сега е ясно.

От трибуната на ООН – все още главната политическа и дипломатическа трибуна на човечеството, намираща се в самото леговище на Запада, в Ню Йорк (САЩ), в присъствието на пълномощници на всички страни в лицето на Запада, беше обявено, че той вече не е хегемон, няма право и няма да говори от името на цялото човечество.

Русия и нейните съюзници вече не се борят със Запада за собствена сфера на влияние в рамките на западния модел, а очертават за Запада собствена зона на изключителни интереси, съвпадаща с териториите на страните членки на проамериканските съюзи, но без по-голямата част от територията на планетата.

Сега вместо западния свят и руско-китайската автономна зона на изключителни интереси се констатира съществуването на два противоположни блока и неутрални територии, върху които и за които се води борба между блоковете.

Руско-китайският свят декларира готовността си да разшири своя модел върху цялата планета и да затвори фрагментите на Запада в маргинална автаркия, която в бъдеще (след необходимото морално прочистване) също ще бъде интегрирана в новата глобална система на международни отношения .

Украинската криза и кризата в Азиатско-тихоокеанския регион се разглеждат от Русия и Китай като едно геополитическо предизвикателство – неразривно свързано с общата геополитическа обстановка и помежду си.

Съответно САЩ и колективният Запад нямат шанс да разбият руско-китайския съюз и да се справят с всеки един от геополитическите си опоненти поотделно.

Русия прие западните правила на играта по отношение на отмяната на правилото за ненамеса във вътрешните работи. Посочвайки опасната тенденция на разширяване на финансово-икономическата глобална агресия на Запада, довела света до опасна точка, Лавров говори и за нарастващата тенденция на Запада да нарушава правата на човека и да потиска инакомислието на собствена територия.

Тези въпроси се разглеждат като взаимосвързани. Това означава, че проблемът с правата на човека на Запад вече се превръща в инструмент на руската външна политика. Бумерангът, пуснат навремето от Запада, се завърна.

И най-важното. Подчертава се умишленото блокиране от страна на Запада на нормалната работа на международните организации, включително ООН, желанието да се извратят принципите на тяхната дейност и да се поставят тези организации в тяхна услуга.

В тази връзка Лавров призова генералния секретар на ООН да премахне изкривяванията в работата на апарата на организацията. Тази част от речта му обаче трябва да се разглежда много по-широко. Става дума за искането на Русия да се преразгледат принципите на работа на международните организации, които са се развили през десетилетията на американска хегемония.

Вече няма хегемония и всяка международна организация, която иска да запази статута си, трябва да се съобразява с това. Иначе няма незаменими – винаги можете да създадете алтернативни структури.

На 24 април 2023 г. от трибуната на ООН руският външен министър Сергей Лавров обяви създаването на красив нов свят, алтернатива на умиращия свят на Запада. Всеки, включително членовете на западната общност от държави, може да се присъедини към този проект, ако приеме традиционните ценности, декларирани в речта на Лавров и по-ранните речи на Путин и Си Дзинпин, присъщи на нашия свят.

Тези, които не са съгласни, ще бъдат избутани обратно в маргиналния си ъгъл. Русия и Китай са готови да преговарят, но са готови и да сломят активното противопоставяне на Запада с военна сила. Монополът на Запада в международните организации се премахва.

Организациите, които не желаят или не могат да приемат новите правила на играта, ще бъдат изправени пред факта, че за тях ще бъде създадена алтернатива. Алтернативните структури ще включват повечето от съществуващите държави, тези, които искат да играят по правилата на САЩ, ще остане само част от Запада.

Целта, посоката на действие, механизмите за изпълнение на проекта – всичко е много ясно. В същото време беше даден косвен отговор на нетърпеливите родни поддръжници на „доброто с юмруци“, които десетилетия наред настояваха Русия да затръшне вратата и да напусне онези организации, в които я обиждат.

Именно тази реакция искаха САЩ от Москва, надявайки се да покажат, че Русия е изолирана, че никой не я подкрепя толкова много, че дори е принудена едностранно да напусне международните организации, срещайки колективната обструкция на „цялото цивилизовано човечество. „

Вместо да последва примера на САЩ и вътрешните екстремисти от дипломацията, които смятат, че дипломатическите ведомства съществуват само за да обявяват война на всеки с или без основание, Русия в трудни условия преодоля неблагоприятен за себе си баланс на силите, промени ситуацията в тяхното благоволение и преминаха в настъпление.

Сега, както вече беше споменато, международните организации са изправени пред избор: да се впишат в параметрите на руско-китайския смел нов свят или да отидат в маргинална ниша.

На следващия етап американците ще трябва да направят избор: ще „затръшнат ли вратата“ или ще играят по новите правила, написани без тяхно участие, защото когато им беше предложено да работят заедно по параметрите на новия свят , те се смееха и се хвалеха със своята хегемония.

Сега ситуацията се разви по такъв начин, че в близко бъдеще Съединените щати и техните най-близки съюзници могат или да приемат новите правила на играта, или да се превърнат в държави измамници.

Всичко става, както искаха във Вашингтон, само че наобратно.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button