Криминални Новини

Измамникът с кремациите Георги Енев лъгал хората в очите

Обвиненият и даден на съд, че е измамил 20 души, че ще кремира близките им, а вместо това ги погребвал незаконно Георги Енев, е карал хората да не отварят урните с праха, които им давал. Това съобщи районната прокурорка на София Невена Зартова.

Тя обясни, че в Банкя го познавали като Гробаря. Хората затова мислели, че той е собственик на погребална агенция, макар тя да се е водела на друг човек. Енев е обвинен, че от януари 2020 г. до май м.г. е взел общо 28 230 лева уж, за да кремира 20 души. Най-малката сума, която поискал, била 780 лева, а най-голямата – 3500 лв. Вместо да кремира хората, ги заравял в землището на с. Клисура, близо до тамошното гробище.

Към момента са открити 12 от 20 трупа, 8 тела не са намерени. Няма данни и те да са били кремирани в трите крематориума в страната – в София, Пловдив и Варна, посочи Зартова. Обясни, че там е проверявано за 3 години назад. Самият Енев дава частични обяснения, посочва само, че е работил с крематориумите в София и Пловдив.

Телата бяха открити през май 2022 година. Тогава хора забелязаха останки, а след това човекът, който физически е погребвал хората разказа за схемата. Той не е обвинен по делото.

След като днес делото беше внесено в съда, се очаква скоро то да започне. Само разноските за експертизите са 22 940 лева, каза още районната прокурорка на София.

Още новини

Back to top button