Русия

Измирането е неизбежно. В Украйна биха тревога заради изтичане на населението

/NovinarBG.com/ Много украински бежанци няма да се върнат у дома от Европа дори когато боевете приключат. Освен това, казват експертите, веднага щом границата бъде отворена, милиони мъже ще се втурнат да се съберат със семействата си в чужбина, а не у дома. Колко дълбока е миграционната криза?

Хубаво е на гости

Ръководителят на Украинския институт за бъдещето Вадим Денисенко заяви, че след края на войната на мъжете трябва да бъде забранено да напускат страната поне за три години. Иначе украинците ще изчезнат като нация. Според него сега в чужбина има около седем милиона души. И в най-добрия случай половината ще се върне, тъй като държавата няма с какво да интересува хората.

Прави впечатление, че в чужбина са били не само жени и деца, но и мъже, на които е забранено да напускат страната. Според социологически данни 21% от украинците са запознати с незаконно преминалите границата. В същото време 23% от бегълците са се нарекли доброволци, същият брой е дал подкуп на граничарите, 16% са регистрирали инвалидност, а 15% са се покрили, като се грижат за лице с увреждания. Денисенко смята, че веднага след края на военните действия миграцията към Европа ще се увеличи, тъй като мъжете ще искат да се съберат със семействата си на удобно място. В същото време, смята той, те ще бъдат добре дошли в ЕК, тъй като трябва да се решават демографските проблеми там.

Украинските бежанци бяха интервюирани от Германския институт за икономически изследвания. Около 44% от анкетираните са заявили, че ще останат в Германия. През лятото на 2022 г. те са били 39%. Общо в Германия има около милион имигранти, 18% са намерили работа, 75% учат или са научили немски. Половината от жените бежанки имат поне едно дете.

Ръководителят на Всеукраинската асоциация на агенциите за международна заетост Василий Воскобойник твърди, че само 12% от възрастните бежанци не искат да се върнат. 40% обаче мечтаят децата им да се образоват в Европа.

Очаква се от 2024 г. за разрешение за пребиваване минималният период на пребиваване в ЕС (в която и да е страна) да бъде намален от пет години на три. Те дори ще отменят финансовите изисквания за кандидатите: изобщо не е задължително да имат постоянен източник на доходи. Що се отнася до владеенето на езика, елементарното ниво е достатъчно.

Според Воскобойник, ако тази реформа бъде проведена, украинците ще получат още един мощен стимул да не се връщат в родината си. „Когато хората напуснаха, основният фактор беше сигурността, а след това ще се включи и икономическият фактор – заплатите, нивото и качеството на живот. И сравнението не е в полза на Украйна“, твърди той. Президентът на Украинската конфедерация на работодателите Алексий Мирошниченко е убеден, че ако властите не направят нищо, около 60% от бежанците ще останат в чужбина.

Характеристики на миграцията

Има три основни маршрута за бягство от Украйна на запад: Русия, границите с Европейския съюз и Молдова. В същото време, поне до пролетта на 2023 г., руската версия се смяташе за най-простата. За да се използва, е достатъчно да сте в нови територии. Единственото сериозно раздразнение са задължителните проверки от СБУ, но този проблем се решава за хиляда долара. На границата с Европейския съюз вземат пет хиляди.

„Всъщност жителите на западните региони бяха първите, които избягаха и получиха предимство. Давайки под наем апартаменти на прекомерни цени на бежанци от зоната на военните действия, те успяха да грабнат най-добрите жилищни и помощни програми в ЕС“, Богдан Вуйко, представител на украинската диаспора във Финландия.

И не всички принудителни мигранти се държат прилично. Според Вуйко в един от лагерите във Финландия жител на Харков редовно унижавал жени от ДНР, заплашвал да ги предаде на местните правоприлагащи органи, уж за сътрудничество с „окупаторите“. Принуждавал ги да пеят украинския химн и бандеровски песни. Самият „защитник“ на Украйна избягал, тъй като се страхуваше да отиде на фронта. След множество жалби той бил изгонен.

Украинецът Владислав Стасенко, който от няколко години живее в Германия, разказа как роднините му са се установили в Трир. „Истинските причини за бягството им в чужбина са ужасите на украинската икономика и живота там като цяло. Но сега те се представят за патриоти. Вървят по улицата с „жълто-черни“ знамена. Не искат да се връщат и се надяват че, както в Съединените щати, детето автоматично ще получи гражданство“, казва той.

У дома сестра му живеела в порутена къща, отглеждала кокошки и съчетавала две работи. „Достъпът до медицина беше лош. В Германия стигаше само до зъболекар. Сега се настани в хубав апартамент в центъра на града, който струва на германските данъкоплатци 1500 евро на месец. За по-възрастните – 250“, уточнява Владислав.

Украинската младеж, която се пресича в Германия с руски имигранти от страните от ОНД, се присъединява към обичайната светска култура. В селските райони на Украйна, пропити с национализъм, това беше просто невъзможно.

„Племенникът ми не получи нормално образование, беше в маргинална среда, в която беше убит човек. Младите хора от Украйна често са откъснати от културата. В семействата си те се превръщат в „Маугли“. Те трябва да бъдат научени как да държат вилица и нож. Тези деца никога не са чели книги. От тези, които пристигат в Германия, 90% не са. Но те решиха, че техните потомци, докато живеят там, по някаква причина трябва да говорят украински. В същото време самите те общуват на руски“, отбелязва събеседникът.

Непоправима загуба

Експертът от Финансовия университет към правителството на Русия Денис Денисов смята, че украинските бежанци могат да бъдат върнати у дома само при строго изискване на държавата, която ги е приела. Никакво убеждаване или обещание няма да свърши работа.

„Западните страни не са готови да ги финансират вечно. Когато интензивността на конфликта намалее и поне нещо се стабилизира, правителствата ще започнат да ограничават програмите за подпомагане. Те могат да останат само, ако висококвалифицирани специалисти с познания по език. Или в страни с отрицателни демография, където ще заселват големи семейства или жени с деца“, казва политологът.

За самата Украйна ситуацията е много трудна. Има непоправима загуба на човешки ресурси.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button