ОБЩЕСТВОУ Нас

Изненадващо: Руски спецназ от ГРУ и арктическа пехота превзеха с десант стратегически остров до Херсон КАРТИ

Съветникът в канцеларията на украинския президент Алексей Арестович неочаквано съобщи, че руснаците са стоварили десантни войски на стратегически важния остров Голям Потьомкин (той всъщност контролира устието на Днепър и се намира само на 250 метра от Херсон).

„Те стовариха специални части там и се опитват да контролират устието на Днепър“, каза Арестович, цитиран от медиите в страната.

Украинският военен експерт Машовец уточнява, че островът е бил окупиран от силите на 80-а мотострелкова бригада (14-ти армейски корпус на Северния флот), 25-ти полк на специалните части на ГРУ и рота на подразделението БАРС (руски доброволци-резервисти).

Десантът е извършен на южния бряг на острова от страната на контролираното от Русия Белогрудово.

Руската групировка заема южната и югоизточната част, провеждайки разузнаване до езерото Закитное, придвижвайки се към северния бряг на острова.

Военните наблюдатели отбелязват, че доскоро островът беше свързан с Херсон с мост, но към момента няма информация за сегашното му състояние.

Причините за десанта не са посочени от руското командване, но според експертите, стратегическият остров може да бъде плацдарм за превземането на Херсон. Възможността за разполагане на военна техника и радарно оборудване прави тази позиция изключително изгодна.

Превод и редакция !

Още новини

Back to top button