ПОСЛЕДНИ

Извънредно! Радев разкри: Кризата в енергетиката е наследство от управлението на ГЕРБ!

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Въпросът с кризата в енергетиката се политизира от хора, по време на чието управление не бе направено нищо. Кризата в Европа е невиждана и безпрецедентна. Причините са много и са най-вече глобални и от вътрешен характер.

Това заяви държавният глава Румен Радев по време кръгла маса в резиденция “Бояна”. На дискусията присъстват служебния премиер Стефан Янев, ресорният енергиен министър Андрей Живков, шефовете на КЕВР и БЕХ, енергийни дружества и синдикати.

Според Радев несъвършенствата в нормативната уредба излизат наяве сега, а управляващите през последните 10 години не са следвали никаква стратегия в енергийния сектор и са спомогнали с действията си за натрупване на дългове в системата.

Думите на държавния глава идват след изказването на Бойко Борисов по-рано днес, който също подхвана енергийната тема. Бившият премиер даде поредния си брифинг той директно обвини Румен Радев в лъжа, като по думите му във внесения план за възстановяване и развитие било записано, че не от 2038 г., а още от 2026 г. всички въглищни централи щели да затворят.

“Говориха едно пред работниците в мините и ТЕЦ-овете, а направиха съвсем друго. Не приеха навреме механизма за капацитет, като за разлика от Полша, която след 2025 година ще получава подкрепа за своите централи, ние няма да получим такава. Провалиха се в приемането на плана „Енергетика-климат“, в края на 2020 г. приеха една псевдолиберализация“, посочи остро Радев.

По думите на държавния глава в момента инвестициите ще се насочат към технологии, управляващи вредните газове от централите. Паралелно с работата на ТЕЦ-овете държавата  ще инвестира в нови модерни технологии за производство на ток.

Острата размяна на реплики между Борисов и Радев идва на фона на горяща енергийна криза в цяла Европа. Цените на газа и електроенергията удрят тавана в редица държави. У нас от 1 ноември в сила ще влезе нова методика за изчисляване цената на промишления ток, като намалението ще е с около 30 лева на мегаватчас. Става дума за цели 256 000 дружества.

По думите на енергийния министър ще има и други мерки, които да доведат до корекция на цената надолу.

До края на седмицата трябва да влезе в сила помощта от по 50 лева на мегаватчас за малките фирми с оборот над 500 000 лева.

В дългосрочен план ще се работи по методика, която да позволи 25% от стойността на въглеродните квоти да се връща обратно към бизнеса под формата на компенсации.

Ще се разработи комплексен подход за подкрепа на социално слабите и уязвимите групи в обществото с оглед на високите цени на енергията. Освен това държавата увеличила значително средствата, които дава като енергийна помощ.

Лицензионният режим за търговците на енергийната борса ще бъде преразгледан, за да няма съмнение, че ток се продава от фирми, които не притежават нужната компетентност или че платформата се използва за спекула на гърба на потребителите.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button