Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi antalya çit
Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

Иззвънредно: Бургас иска спиране на плановата дейност, няма легла и медици

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Заради критично малкото места за COVID пациенти, щабът в Бургас вече поиска спиране на плановата дейност в болниците и преструктуриране на отделения. Областта е в тъмночервената зона от вчера, съобщава бТВ.

По обед пред триажа на областната болница се трупат линейка след линейка.

„Дойдохме тук заради сатурацията, защото сатурацията му пада… трябва да има реанимационни екипи. В болниците, където няма такива екипи, не искате да ги взимат… и ние от линейките само се разкарваме от болница в болница… а болният вътре стои“, разказва Георги Георгиев – парамедик.

„Непрекъснато идват линейки, вие ги виждате – 1,2,3,4. Макар и по-малко да са болните, натискът е голям, денонощно е така!“, казва д-р Иван Йотов – нач. на Отделението по инфекциозни болести, УМБАЛ-Бургас.

Медиците изнемогват.

„Уморени сме, постоянно караме болни… и това чакане още повече утежнява нещата“, споделя Радко Радев – мед. фелдшер.

Преди година програмистът Пламен Жеков разработва безвъзмездно система, в помощ на здравните власти в Бургаско.

„Целият ресурс, РЗИ и всички, които трябва да знаят каква е легловата база. Линейките да не се лутат от болница в болница, а да гледат в реално време каква е обстановката и към коя най-близка болница могат да се насочат“, обясни Пламен Жеков.

От болницата в Айтос ползват системата денонощно. Част от лечебните заведения обаче не са подавали данни от лятото. Това натоварва най-вече областната болница.

„Въпреки нашите желания да не постъпват всички пациенти при нас, доста често се случва те да са при нас. Особено най-тежките“, заяви д-р Светослав Тодоров – УМБАЛ – Бургас.

„Всеки трябва да си обнови данните към деня, към часа, за да е актуално. Иначе се обезсмисля ползването на каквато и да е информационна система“, обясни Мария Иванова – гл. мед. сестра, МБАЛ-Айтос.

София се включва в системата с 32 болници в началото на четвъртата вълна. Тази сутрин данните показваха напълно изчерпани интензивни легла в столицата, по-късно се освобождават 3.

„Очаквах, че след първата вълна вече тази система ще я загробим… Обаче ето вече четвърти път ние я преместихме на по-мощен сървър, за да работи тя много по-бързо“, казва Пламен Жеков – програмист.

Има възможност системата да обхване цялата страна, особено, ако се налага пациенти да се транспортират в друг град.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button