ОБЩЕСТВОУ Нас

Йордан Божилов: Миграцията няма да спре, България трябва да е готова

Снимка Булфото, архив

Прогнозите на експерти вещаят все по-активна миграция: 

Ние сме в едно относително благоприятно положение, защото насреща имаме държава, която първо – има ресурси, второ – изпълнява ангажиментите си по отношение на превенцията на бежанските потоци. Има споразумение между България и Турция, между Европейски съюз и Турция. Но трябва да имаме предвид, че миграцията е едно обективно състояние. Няма да изчезне.

Ние трябва да бъдем готови. Това заяви пред БНТ Йордан Божилов, бивш заместник-министър на отбраната и председател на Софийски форум за сигурност.

Според Божилов трябва да се погледне по-комплексно върху бежанския проблем. От ключово значение за недопускането на нерегламентирано навлизане в границите на страната според него е наличието на добри технически средства.

„Добре, че България не е сама в тази задача да охранява границата. Това е европейска граница. Има европейски средства. Има възможност за привличане на Фронтекс, включително с жива сила“, допълни председателят на „Софийски форум за сигурност“ по отношение на финансирането на автоматизацията на границата.

Според него в пограничните населени места е ключов въпросът с трафикантите и са необходими повече работа и по-сериозни мерки.

Още новини

Back to top button