Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi
Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

Кацаров: Следващите 2 седмици ще са критични, ваксинирайте се

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Следващите две седмици са критични, призоваваме българите да се ваксинират!“. Под този апел на здравния министър Стойчо Кацаров се обединиха представители на съсловни и пациентски организации в изявление в здравното министерство.

Медицинските сестри – малко и само 45% са ваксинирани

„Да се пазим, ситуацията е наистина много критична“, призова Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ. Тя уточни, че 45% от специалистите по здравни грижи са ваксинирани, но системата има хроничен недостиг от медицински сестри, над 35 000 сестри не достигат подчерта тя и призова „Ваксинирайте се, спазвайте мерките, бъдете отговорни!“

„Загубихме хора заради грешни послания.“

„10 000 са лекарите по дентална медицина у нас. Ние бяхме първите, които въведоха триаж на пациентите, но в момента най-важното е да достигнем стойности на ваксинация като в Европа или Китай. Над 40% от лекарите по дентална медицина са ваксинирани, това не е много добър обхват, защото работим на първа линия, работим над „входовете“ на инфекцията, няма върнати пациенти. Да, забравихме останалите социално-значими заболявания, защото основното, което води до смърт, сега е ковид. Загубихме много хора заради инфекцията, благодарение на грешните послания и от наши колегите. Моля ви, бъдете нашите посланици и отправете нашата молба, за ваксинация“, призова д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз.

„Страхът се бори със знание“

„Има въпроси, по които спорим, тук обаче числата са красноречиви, над 90% от хоспитализираните са неваксинирани, това е изключително красноречив факт. Беше загубено ценно време. Още преди да има ваксини у нас Българският фармацевтичен съюз се свърза с производителите и предложихме да направим обучителна програма за фармацевтите. Незнайно защо това не беше осъществено. Преди 1,5 година имаше писмо от Международната федерация на фармацевтите. В много от страните фармацевтите са включени в процеса на ваксинация, това у нас не се случи. Ние предложихме да предоставяме информация за ваксините. На практика информираното съгласие не беше нужно, защото имат разрешение за употреба, и това изплаши хората. Нашият апел е страхът се бори със знание, то трябва да се предостави от всички в системата по достъпен начин. Не виждам ИАЛ, която също трябва да влезе в ролята си по отношение на тази позакъсняла образователна кампания. Трябва да изтръгнем хората от този порочен кръг на дезинформация“, посочи проф. Асена Сербезова, председател на БФС.

„Не всеки, който се различава от общоприетото мнение, е Галилео Галилей.“

„Косвено и директно сме обвинявани, че подаваме разнопосочни сигнали към обществото. Искам да поясня как да се ориентирате дали става въпрос за право на мнение или за абсолютна дезинформация, небазирана на науката.
Когато по една тема, каквато са ваксините и пандемията, 99% от колегите твърдят едно и също, базирано на доказателства, и само един-двама или трима твърдят обратното, е редно да се замислим, че тези, които са мнозинство, са прави. Не всеки, който се различава от общоприетото мнение е Галилео Галилей. Разликата е, че тогава той е бил единственият стъпил на науката, базирана на доказателства. Не е предсказал, а е доказал, че Земята се върти.

Това, което се случи е,  че правото на мнение беше изместено от тези един или двама медици, които вече са политици. Това е в нашата градина, на БЛС, но ние не се идентифицираме с тези, които смятат, че сега е моментът да станат известни и твърдят неща, които носят след себе си страдание и смърт. Сега ще се сблъскаме с най-тежката криза, не го казвам за да плаша, това е сериозно заболяване. Обръщам се към всеки, който се съмнява, никой от нас не иска да умори своите пациенти! Конспиративните теории трябва да оставени встрани и да се съсредоточим в проблемите. Да изберем науката пред конспирацията“, призова д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС.

„България се провали с ваксинацията.“

„България се провали с ваксинацията, по-добре да си признаем грешката и да се опитаме да я поправим, зимата дойде и сме в една тежка вълна. Нека хората с хронични заболявания не се колебаят. Особено възрастните с хронични заболявания – не се колебайте няма за кога да отлагате, ваксинирайте се. Аз и всички от семейството си сме ваксинирани. Не съм идиот да дам на майка си ваксина, която може да я умори, нека помислим за най-застрашените“, апелира Станимир Хасърджиев от НПО.

„Някои от посланията на информационната кампания са глупави и неубедителни.“

„В момента, хитреците с фалшиви сертификати се обръщат към нас – как да се ваксинираме – който ви е дал сертификат да ви ваксинира. За съжаление, В България има традиции в това отношение. През 2010 г. някои лични лекари не ваксинираха децата против морбили и се разболяха 24 000. Обръщам се към МЗ – уволнете тези специалисти! Някои от посланията за ваксинация са глупави и неубедителни. Имаше нужда от сериозна информационна кампания, но тя не се състоя. Тези конспиративни теории трябва да бъдат развенчани. Не трябва да има търпимост към тези, които не мислят за колективната сигурност, каза Пламен Таушанов, председател на БАЗП.

„Изключително важна е вярната научно доказана информация за пациентите. Контактувам с хронично болни, които желаят да се ваксинират, но получават разнопосочна информация дори от лекуващите ги лекари, посочи председателят на Сдружение за развитие на българското здравеопазване д-р Боряна Ботева и допълни, че ако хората имат точна информация, ще се ваксинират.

„Следващите две седмици са критични.“

„Изправени сме пред най-тежката вълна. Делта вариантът е много по-смъртоносен. Здравната система се справя добре, но следващите 2 седмици са критични. Обръщам се към всички, най-вече към работещите в ковид отделенията и Спешната помощ. Знам колко им е трудно, но се гордея с тях. Гордея се, че съм български лекар. Но това не е само здравна криза, здравната система не може да се справи без гражданското участие. Трябва да се вземем в ръце, да спазваме няколко прости правила. Носете ги тия проклети маски, ограничете контактите си следващите няколко дни и седмици, и най-важното – ваксинирайте се, това ще ни извади трайно от бедствието“, призова здравният министър Стойчо Кацаров и прикани всички участници в събитието да се хванат за ръце като символ на това, че са заедно срещу заплахата.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button