Бизнес

Как да изберем хладилник, съвети от ТехноМикс

За да изберете хладилник, трябва да обърнете внимание на неговия размер и местоположение на фризера: той може да бъде отгоре, отдолу или отстрани. Може да е важно дали е лесно да се размразява, дали има зони за свежест за месо и зеленчуци, режим на супер замразяване и система за защита от деца.

Какви размери има

Повечето имат дълбочина 60 см. стандартната ширина на еднокрилен хладилник е 50-60 см, двукрилни — 90-120 см.

Малките до 250 литра рядко са по-високи от 130 см.те имат една камера със или без фризер вътре или имат отделен фризер отгоре. Те се купуват предимно за вили и апартаменти за почивки, защото тези места се посещават не толкова често, а от време на време.

Средните от 250 до 350 литра с височина 160-180 см с фризер в долната част са по-просторни. Основната камера е на нивото на лицето, така че не е необходимо да се навеждате всеки път, за да вземете храна от долните рафтове.

Големите хладилници от 350 литра с височина 180-205 см могат да имат няколко камери. Те се купуват от семейства с деца, които имат много пресни плодове и зеленчуци, както и прясно месо и риба. Различните храни в хладилника имат свои собствени условия за съхранение във всяка камера, а миризмите от храни в отделни камери не се смесват.

Защо хладилниците side-by-Side са удобни

В хладилници тип Side-by-Side фризерът с голям обем има отделна врата и се намира отляво или отдясно. Такива модели са големи и просторни, но се побират само в голяма кухня.

Фризерите Side-by-Side имат резервоар за питейна вода, който винаги остава студен. Някои модели имат вграден ледогенератор, който произвежда лед в кубчета или трохи за охлаждане на напитките.

Хладилници

Какво е френска врата при хладилниците

 

В хладилниците тип French Door фризерът е разположен отдолу, а в горната част има две люлеещи се врати на хладилното отделение. Такива имат същия общ обем като Side-By-Side, но капацитетът на хладилното отделение е по — голям, а на фризерното отделение-по-малък.

Защо е необходим втори компресор

Хладилниците се предлагат с един или два компресора-устройства, които произвеждат студ. Вторият компресор е инсталиран в хладилници с голям фризер. Фризер с отделен компресор охлажда храната по-бързо и поддържа температурата по-ефективно. Можете да изключите охлаждането на основното отделение, но да оставите фризера включен, например, когато семейството заминава за дълго пътуване.

Каква е разликата между хладилници с инверторен компресор

Инверторният компресор работи постоянно, за разлика от конвенционалния, който периодично се включва и изключва. Инверторният компресор автоматично променя интензивността на своята работа и консумацията на енергия в зависимост от количеството храна в хладилното и фризерното отделение.

Такива типове издават малко шум, пестят енергия и издържат дълго време, но са по-скъпи от обикновените.

При силен скок на напрежението инверторният компресор може да се повреди и трябва да бъде сменен.

Как се различават системите за размразяване

Всички хладилници имат система за размразяване. По — евтина и по — проста е системата за капково размразяване, по-нова и по-усъвършенствана е системата No Frost.

В хладилници със система за капково размразяване ледът на задната стена се размразява, когато компресорът спре да работи и се оттича в специална тава, откъдето се изпарява. Това е лесен и надежден начин за размразяване, но фризерът все още трябва да се размразява ръчно, като го изключвате за няколко часа веднъж или два пъти годишно.

Хладилниците със система No Frost имат вентилатор на задната стена, който циркулира въздуха вътре в камерата, насочвайки го към изпарителя. В определен момент нагревателният елемент се включва, ледът се размразява от изпарителя и водата се оттича в тавата. Така хладилникът се размразява автоматично и ледът никога не се утаява по стените.

Какво означава клас на енергийна ефективност на хладилника

Буквата А на яркозелен фон маркира оборудването с най-ефективната консумация на електроенергия. Всеки допълнителен плюс след буквата A (A+, A++ и a+++) дава още 10% икономия на електроенергия.

Буквите B, C, D, E, F и G и цветовете от светло зелено до ярко бордо означават останалите класове на енергийна ефективност. Най-малко икономичен – клас G.

Какво представляват зоните на свежест

Хладилникът може да има една или повече зони за свежест. В зоната на свежест за зеленчуци се поддържа висока влажност-в нея зеленчуците трябва да се съхраняват без опаковка.

В зоната на свежест за месо се поддържа температура около 0 градуса. При тази температура месото и рибата се съхраняват по-дълго и остават свежи.

Някои хладилници имат възможност да регулират температурата и влажността на зоните на свежест. Информация за режима, температурата и влажността се показва на дисплея, вграден във вратата на хладилника.

Защо е необходимо супер замразяване

Супер замразените хладилници замразяват храната много бързо във фризера. Супер замразяването е полезно, когато трябва да замразите много току-що събрани плодове и зеленчуци. Ако ги замразите бързо, те ще запазят максималното количество витамини.

Супер замразяването консумира много енергия, така че трябва да го включите два часа преди замразяване на храната и да го изключите, след като храната е замразена. При някои модели режимът се изключва автоматично.

Как работи функцията за защита от деца

За родители с малки деца някои хладилници имат функция за защита от деца. Той заключва вратите и контролния панел на хладилника. За да отворите вратата или да отключите панела, трябва да натиснете определена клавишна комбинация.

Още новини

Back to top button