ПОЛЕЗНИ

Как да победим манипулаторите през 2024г? Една тактика ги обърква и обезоръжава най-много!

Според експерти тези тактики ще ви помогнат да победите манипулаторите завинаги.

Ако не разбирате как изглежда манипулацията, е по-трудно да разпознаете кога ви се случва. Когато някой използва техника за манипулиране върху вас и получи това, което иска, е по-вероятно да използва тази техника върху вас отново и отново в бъдеще.

Advertisement

1. Забавете отговора си
Не им давайте отговор веднага. Дайте си време да помислите, дори и да сте под напрежение. Например кажете: „Ще помисля и ще се свържа с вас по-късно“. Не забравяйте, че кратките срокове са техен проблем, а не ваш.

2. Подлагайте на съмнение техните мотиви.
Манипулаторите често крият истинските си мотиви, защото не обичат да поемат отговорност за своите действия и поведение. Ето защо, страхотна стратегия е да ги накарате да разкрият истинските си мотиви, като им задавате въпроси като: „Какво искаш да кажеш с това?“ или „каква точно е вашата цел, какво искате да постигнете с това?“

Техният отговор обикновено ще бъде да напуснат. Ако се опитат да върнат вниманието ви с обвинения или други тактики, повторете въпросите. Тази тактика ги обезоръжава най-много.

3. Покажете незаинтересованост
Манипулаторите се мотивират от емоционалните реакции на хората. Те процъфтяват и са мотивирани, когато осъзнаят, че могат да контролират емоциите на другите хора.
Те също губят интерес към вас, когато изглеждате отегчени и незаинтересовани. Избягвайте да изразявате емоции като гняв, страх, нервност, нетърпение, надежда или вълнение. Поддържайте неутрално поведение, спокоен глас и не проявявайте интерес към играта.

4. Поставете граници
Кажете „не“ бързо и твърдо, без колебание. Спокойната усмивка и отказ също ще ви поставят в позиция на власт над манипулатора.
Известно е, че манипулаторите не приемат „не“ за отговор. Друга полезна техника в този случай е да използвате счупен запис, като повтаряте своето „не“ толкова пъти, колкото е необходимо. Бъдете упорити, последователни и спокойни.

5. Обичайте и уважавайте себе си

Зрелите хора не обвиняват другите. Вместо това те търсят съвет и подкрепа от другите. Не позволявайте на никого да не ви уважава. Винаги имате възможност просто да си тръгнете без никакво обяснение.

6. Тактика на обфускация
Техниката на затъмнение ви помага да се справите с агресивната критика от другите, като съкращавате разговора и продължавате без никакъв компромис.
Целта на объркването е да приемете спокойно част от критиката, без да се съгласявате да промените. Например, можете да кажете „Съгласен съм, че…“ или „Прав сте за…“, без да правите голям проблем с това, и след това да се отдалечите от разговора.

7. Общувайте с увереност
Асертивната комуникация е умение, което ви помага да говорите за себе си спокойно и с уважение. Това ще ви помогне ефективно и зряло да разрешавате конфликти и да защитавате интересите си.
Асертивността ще ви научи не само на полезни сценарии за отстояване на себе си в трудни ситуации, но и на асертивно мислене, което ще ви даде куража да говорите.

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button