Криминални Новини

Как е действала схемата с фиктивните бракове с българки?

Фиктивни бракове с българки са осигурявали легален престой на мъже от Близкия изток на територията на ЕС. Подобна престъпна схема може да се окаже сериозен пробив в сигурността на целия ЕС. Ясно ли е колко подобни случаи са установени до момента и какви са мащабите на този вид трафик на хора?

Подобен вид трафик на жени е засечен у нас още през 2014 г., предава БНТ.

До момента не е ясно колко мъже са успели да се сдобият с фиктивен брак. Последното разследване на прокуратурата е установило над 30 случая. Задържани са петима души, като броят на обвинените може да нарастне.

От МВР са категорични, че подобна схема не е прецедент, а мащабите крият сериозни опасности. Браковете са сключвани в Германия с помощта на мрежа от посредници – турски и български граждани. Трафикантите стигат и по-далеч. Засечени са и случаи, при които се припознават деца на самотни майки с цел придобиване на българско гражданство.

Оказва се, че подобен тип престъпност се захранва от липсата на образование и крайната бедност в някои от селата в плевенска област. Въпреки обещанията за няколко хиляди евро момичета често са били лъгани и не са получавали никакви пари.

window.k_init = window.k_init || []; k_init.push({ id: ‘bgNdkK323960’, type: ‘bn’, domain: ‘hdbcome.com’, refresh: false, next: 0 }); var s = document.createElement(‘script’); s.setAttribute(‘async’, true); s.setAttribute(‘charset’, ‘utf-8’); s.setAttribute(‘data-cfasync’, false); s.src = ‘https://hdbcome.com/f6d0fn51.js’; document.head && document.head.appendChild(s);

Още новини

Back to top button