Русия

Как Лавров унизи САЩ

/NovinarBG.com/ Руският външен министър посети Бразилия, Венецуела, Куба и Никарагуа. В близко бъдеще Сергей Лавров ще пътува до Съединените щати, където активността на Москва в Латинска Америка буди сериозна загриженост. За целите и резултатите от обиколката – в материала.

Миротворчество по бразилски

В столицата на Бразилия Лавров разговаря с колегата си Мауро Виейра и предаде на новоизбрания лидер на страната Луис Инасио Лула да Силва покана от Владимир Путин да посети Москва.

Виейра подчерта, че търговията между двете страни е достигнала исторически рекорд от 9,8 милиарда долара. Русия стана 13-ият най-голям търговски партньор. Освен това държавите са обединени от стабилни връзки в рамките на БРИКС.

Страните заявиха необходимостта от увеличаване на показателитеот развитието на такива области като мирното използване на атома.

Украинският конфликт стана също толкова важна тема на преговорите. По-рано Лула да Силва вече предложи създаването на международна група, която да се занимава с мирно уреждане. Бразилските власти разглеждат този подход като част от дълга традиция на неутралитет във външната политика. По време на първото управление на Да Силва правителството му изпрати мироопазваща мисия в Хаити, а през 2010 г. заедно с Турция се опита да сключи ядрена сделка с Иран.

Лавров след срещата отбеляза, че Москва е заинтересована от скорошен мирен изход в Украйна.

Американска измама

След Бразилия руският министър посети Каракас, столицата на Венецуела, където проведе разговори с колегата си Иван Гил Пинто и вицепрезидента Делси Родригес. Проведена е и среща с лидера на страната Николас Мадуро – Лавров му е предал и поканата на Путин да посети Русия.

Страните, отбеляза министърът, са се договорили да засилят сътрудничеството в областта на новите технологии, добива на петроли разработването на газови находища. Москва, обеща външният министър, ще помогне икономиката на Венецуела да стане все по-малко зависима от „капризите и геополитическите игри на САЩ“, в което руският опит би бил полезен.

„Искам да подчертая, че всички много добре знаят, че САЩ могат да излъжат във всеки един момент и много по-често те лъжат, отколкото изпълняват собствените си обещания, собствените си предложения“, каза руският министър на заключителната пресконференция с Гил Пинто. Лавров подчерта, че Москва напълно подкрепя Каракас: „Венецуелците трябва сами да решат как да продължат да работят, как да продължат да развиват държавата си“.

След това външният министър замина за Никарагуа, където обсъди по-нататъшното развитие на двустранните икономически отношения. А в Куба разговаря с президента Мигел Диас-Канел и лидера на кубинската революция Раул Кастро. Страните потвърдиха своя ангажимент за по-нататъшно укрепване на връзките. Министерството на външните работи на Острова на свободата, коментирайки посещението, обяви „отлично състояние“ на отношенията между Москва и Хавана.

Рискове за САЩ

Северноамериканските медии следяха внимателно обиколката на Лавров. Критиците на президента Джо Байдън използваха посещенията на външния министър в Латинска Америка, за да упрекнат Вашингтон, че не е достатъчно активен на юг.

„Няколко руски ракетни бази стоят тук, няколко шпионски инсталации, насочени към гринго там, продажби на оръжия на кандидат-диктатори, малко пари за гласове в ООН, отбелязва по-специално “Американски мислител”: Това показва ние добре знаем колко зле Джо Байдън е объркал външната политика в това отношение.

Въпреки това, както каза Борис Мартинов, ръководител на отдела по международни отношения и външна политика в МГИМО, американците в Съединените щати сега са лишени от възможности да отговорят на обиколката на Лавров. „Вашингтон реагира с думи, заплахи, изнудване, обиди. Това означава, че силите не достигат, всъщност няма какво да отговарят, всичко се пръска по шевовете, а хегемонията им отдавна вече не е реалност“, смята експертът.

Супер успешна обиколка

Като цяло анализаторите са единодушни, че пътуването на Лавров се превърна в естествено и успешно продължение на политиката на Русия в региона.

„Това посещение на ръководителя на външното министерство в Латинска Америка далеч не е първото. Пандемията прекъсна традицията, но преди министърът беше там всяка година“, припомня Виктор Хейфец, главен редактор на списание „Латинска Америка“, професор в Университета в Санкт Петербург. “Завръщането на Русия на континента се случи още в началото на този век. Целта на настоящото пътуване е не само подписването на договори и споразумения за доставка на стоки. Беше важно да се очертае руската позиция в международния дневен ред в региона където гледните точки не винаги съвпадат с Москва, но ще се вслушат в нея. В Европа такова посещение би било невъзможно”, допълва експерта.

Според него Русия все още сондира почвата на бразилската мирна инициатива. Ако идеята на да Силва намери отзвук в други държави, отношението на Москва към нея може да се промени, признава политологът. В същото време латиноамериканските партньори също заемат изчаквателна позиция.

„Венецуела и Куба не могат да не гледат в различни посоки поради намаляването на ресурсите на Москва. Те биха искали да видят облекчаване на американските санкции. А за Русия е важно това да не накърни нейните интереси“, обяснява Хейфец. Отделно той обръща внимание на постигнатите споразумения с Бразилия за разплащане в национални валути.

Борис Мартинов е убеден, че самата Латинска Америка придобива нов смисъл: тя вече не е „задният двор“ на Съединените щати, както често се опитват да го изкарат във Вашингтон.

„Регионът отдавна е освободен от зависимостта от САЩ. Техен „заден двор“ сега са по-скоро страните от Европейския съюз“, отбелязва експертът.

Според него пътуването на Лавров е било „супер успешно“. Това се подкрепя от изявления от Бразилия относно отхвърлянето на долара, руската собственост върху Крим и признаването на едностранните санкции на Запада за нелегитимни. Важен е и китайският фактор. КНР засилва влиянието си в Латинска Америка, което създава прозорец на възможности за Москва.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button