Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi
Микроблейдинг
СВЯТ

Как обикновените руснаци помагат за специалната операция в Украйна

/NovinarBG.com/ Изминалите месеци от началото на СВО показаха пълната подкрепа на обществото за спецоперацията. В същото време обикновени хора и предприемачи събират хуманитарна помощ, даряват пари за хеликоптери и уоки-токита за части на ДНР и ЛНР, футболни фенове се записват като доброволци, а известни артисти свирят в болници. Но депутатите отбелязват, че на този фон помощта на големия бизнес не е много забележима.

Доброволци от Сахалин. „Своите не оставяме” събра и предаде на войниците в зоната на ЛНР дронове, генератори, уоки-токита, радиостанции, спални чували, дрехи, провизии и друго необходимо имущество на стойност 5 милиона рубли. Това съобщи в сряда сахалинският портал АСТВ. Инициативата на сахалинците е един от многото подобни независими доброволчески проекти за подпомагане на Донбас и войниците на фронтовата линия, възникнали от началото на специалната операция. Между другото, „Своите не оставяме“, който много бързо събра пакет от помощ за пет милиона, е сравнително малък проект (около 1500 участници са абонирани за неговия канал в „Телеграм“).

В цялата страна са събрани топли дрехи и лекарства за хората от градовете, разрушени от обстрела на ВСУ, както и закупуване на термокамери, бронежилетки и уоки-токита за частите на Донецк и Луганск. Ръстът на гражданската активност се отбелязва и в Държавната дума. „Във всеки регион, където посещавам, хората събират пари. Москва не е изключение“, каза Михаил Делягин, заместник-председател на комисията по икономическа политика на Държавната дума.

Огромна подкрепа идва от средния бизнес, отбелязва депутатът. „Бизнесмени от това ниво събират помощи сами – някой е служил някъде, някой има познати, които се свързват с командирите на военни части или просто превеждат пари на доверени хора, които събират. В каналите на „Телеграм“ има много такива групи“, подчерта Делягин.

Експертите отбелязват, че инициативите за подкрепа на Донбас бързо се разпространяват в общностите по интереси – и това не са само клубове на ветерани от войната или службите за сигурност, но и, например, футболни фенове. „В рамките на общността на феновете това движение генерира огромна подкрепа. Хората подкрепят по всякакъв начин: както морално, така и се опитват по някакъв начин да ги подкрепят финансово“, коментира инструктор от новосъздадения „фенски“ отряд за защита на Донбас с позивна „Яри“.

Със съвместните усилия на обикновените граждани, бизнесмени и държавата от март в Донбас и освободените територии са доставени почти 55 000 тона хуманитарна помощ, извършени са около 1500 хуманитарни акции, каза генерал-полковник Михаил Мизинцев, началник на Центърът за управление на националната отбрана на Руската федерация.

Оказването на помощ на участниците в СВО е чисто доброволен въпрос, подчертава Константин Долгов, заместник-председател на комисията по икономическа политика на Съвета на федерацията, бивш емисар на МВнР по правата на човека. „Мисля, че е важно да помогнем на нашите доблестни момчета, които се бият с нацистите, доколкото е възможно. Това е народно движение. То е доста широко. Аз самият участвам в набирането на средства и свързаното с това материално подпомагане. Тук не трябва да има задължение, но съм сигурен, че всеки истински патриот ще намери възможност да подкрепи нашите войници и офицери, както и донбаските опълченци“, отбеляза сенаторът.

Формите и каналите за подпомагане са различни. От една страна, усилията на благотворителните НПО и гражданските инициативи се координират от големи обществени и партийни структури. На първо място, трябва да се спомене: проектът на „Всичко за победата“ (включително целевата колекция за дронове и униформи за бойци на народните републики, свързани с този проект, който беше обявен от Соловьов), хуманитарната акция „#НиеЗаедно с Донбас“ и проекти, които Руското военноисторическо дружество провежда от април. В регионите местните обществени камари поемат ролята на координатори – например регионалната ОП на Нижни Новгород наскоро събра 20 тона помощ и „оборудване за нашите войници на фронтовата линия“ с подкрепата на „Градския съвет на бащите ” и регионалното сдружение на ветераните от войните.

От друга страна, автономно действащите хуманитарни проекти продължават да работят и се появяват отново, които са ангажирани с целенасочена подкрепа за цивилни, бежанци или конкретни части. За пример може да послужи споменатата по-горе сахалинска инициатива. От няколко месеца се провеждат общоруски (или поне междурегионални) кампании за помощ. Можем да споменем проекта „Тил“, ръководен от доброволеца Александър Жучковски и публициста Евгений Норин, както и инициативите „Донбас-22“, ОПСБ и проекта „Хляб“. Съдейки по отчетите за резултатите от колекциите, публикувани в каналите на „Телеграм“, размерът на помощта за всяко еднократно действие може да варира от няколко десетки хиляди до няколко милиона рубли, но като правило не повече от 10 милиона.

„Във всеки случай е важно да има обществено участие в събирането на помощта за участниците в спецоперацията“, отбелязва икономистът Василий Колташов. „Всеки доброволчески труд помага на хората на театъра на военните действия и показва на обществото как да се държи, какво е солидарност, политическо съзнание и разбиране на дълга. Дълг, не непременно да облечеш униформа, а да участваш в голяма кауза, която засяга всички нас“, допълва той.

В допълнение към материалната подкрепа е изключително важна и моралната подкрепа на нашите войници, подчертава Александър Бородай, депутат от Държавната дума, ръководител на Съюза на доброволците от Донбас (СДВ). „Особено бих искал да спомена певицата Юлия Чичерина, певеца и композитора Алексей Поддубни (Джанго). Тези хора са страхотни, искам да им благодаря искрено. Дори пристигането на актьора Иван Охлобистин в Донецк беше значителна морална подкрепа“, подчерта събеседникът.

„Аз самият бях в подобна ситуация, когато служех – чаках подкрепата на обществото. Тогава той разговаря с войници интернационалисти, които са били на служба в Афганистан. Затова за мен е очевидно: всеки, който не е в окопите, трябва да подкрепя и да се грижи за бойците по всякакъв възможен начин ”, казва актьорът, известен с ролята си в телевизионния сериал „Кадетство”, народният артист на Русия Валерий Баринов.

Според събеседника неотдавнашното му посещение в болницата в Ростов на Дон е преминало на фона на специални, неописуеми емоции. „Първоначално играхме по-долу за бойците, а след това ми предложиха да се кача в травматологията. Казаха ми: „Момчетата те чакат там!“ И наистина чакаха някой известен човек, актьор, който всички са гледали, да дойде и да каже: „Вие не давате живота си напразно! За защитниците на нашата родина е изключително важно да разберат, че правят справедливо и необходимо нещо. И обществото, и държавата трябва да засилят тази работа“, обясни събеседникът.

Имайте предвид, че артистите помагат не само с представления. Например във вторник порталът „ТатарИнформ“ съобщи, че заслуженият певец на Татарстан Фирдус Тямаев е организирал доставката на хуманитарна помощ за Донбас, събрана чрез местен вестник от жители на два района на републиката (много от които са дарили от собствените си пенсии). За да достави товара, художникът се снабдява с автобус, а братът на изпълнителя действа като шофьор.

„Помощта е още по-важна сега – в такъв исторически момент, чието значение дори и сега не можем напълно да разберем“, отбелязва Баринов, имайки предвид последните събития в зоната за специална операция.

„Ситуацията е много напрегната. Противникът атакува целия фронт. Практически днес той се намира близо до границите на ЛНР“, гласи изявление, направено в четвъртък от ръководителя на ЛНР Леонид Пасечник. Ръководителят на републиката подчерта, че луганската народна милиция и съюзнически войски гарантират сигурността на границата. Руската армия и съюзниците осуетяват опитите на Въоръжените сили на Украйна да преминат Северски Донец и да пробият фронта край Красни Лиман в северната част на ДНР. „Ако говорим за силите, които бяха прехвърлени в контранастъплението на украинската армия, те превъзхождаха нашите войски около осем пъти, не по-малко“, са думите на ръководителя на администрацията в Харковска област Виталий Ганчев.

„Всички бойци, а не само тези, които излязоха миналата седмица от Изюм, Балаклея и други населени места, трябва да са сигурни, че тилът – властите и обществото – са за тях и че СВО ще продължи до край, че линията ще бъде абсолютно твърда“, подчерта депутатът Бородай.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button