Русия

Как Русия пробива водната блокада на Донбас

/NovinarBG.com/ До началото на май се планира пускането на водопровод, който ще свърже река Дон с Донбаската агломерация. Така, според експерти, Русия ще успее да пробие водната блокада на региона, организирана от Украйна. Каква е същността на този проект, защо сложността на изграждането му е сравнима с най-големите строителни проекти от съветската епоха и как изпълнението му ще промени живота на хората от Донецк?

Първият етап от нов водопровод от река Дон за захранване на жителите на ДНР ще бъде пуснат до 1 май, каза в четвъртък изпълняващият длъжността ръководител на региона Денис Пушилин. Подобно изявление направи и вицепремиерът Марат Хуснулин. По думите му в момента се извършват пусково-наладъчни работи на водопровода. „На 30 април планираме да подадем вода на Донецк“, добави той.

По-рано в началото на април Хуснулин също съобщи, че това съоръжение е построено за рекордно кратко време – малко повече от пет месеца. Пушилин на свой ред също отбеляза: въпросът за водоснабдяването на жителите на републиката е един от най-важните. Според него решението за изграждане на водопровод от Дон всъщност спасява републиката, тъй като резервният водопровод е практически „изпит“.

Припомняме, че регионът беше подложен на водна блокада преди година, когато украинските власти решиха да спрат работата на помпената станция край град Майорска. Ключов източник на вода, каналът Северски Донец-Донбас, престана да функционира, а оборудването в други райони не може да бъде ремонтирано поради активните военни действия.

Що се отнася до новия водопровод с дължина 194 км, капацитетът му ще бъде 288 хиляди кубически метра. м на ден. Водопроводът включва осем помпени станции, включително една плаваща, електрическа подстанция с мощност 110 киловата и резервоари за вода за 10 хиляди кубически метра, 14 хидравлични резервоара, 49 помпи, две разклонения от стоманени тръби с диаметър 1,2 метра и дължина 200 км всяка.

Обектът е проектиран, като се вземе предвид възможното водоснабдяване в размер на 480 хиляди кубически метра не само на Донецк и неговата агломерация, но и на близките градове на Ростовска област. В същото време всички автоматични системи на проекта са дублирани по такъв начин, че в случай на авария водоснабдяването да не спира.

Що се отнася до скоростта на изграждане на тръбопровода, тя наистина е рекордна. „Дори в дните на общосъюзните строителни проекти в СССР създаването на такива мащабни съоръжения – Беломорския канал, Волжската ВЕЦ – отне до пет години. Строителството ни започна през декември 2022 г.“, се казва в съобщение на военностроителния комплекс на Министерството на отбраната.

Не само Военностроителната компания, но всъщност цяла Русия работи по проекта „Голяма Вода“ денонощно и седем дни в седмицата. Тръбите са произведени от заводите за валцуване на тръби в Загорск, Челябинск, Волжски и Харцизки. „Россет“ осигури на строителната площадка електричество. Общо 5300 души, повече от 35 фабрики, 130 организации, 285 доставчици и девет региона на Руската федерация участваха в проекта.

Освен това преди началото на строителството инженерните войски, съвместно с Министерството на извънредните ситуации на ДНР, разчистиха 45-километров участък за изкоп. След това, успоредно с военните строители, на обектите работят и археолози. В некропола Танаис и гробната могила Йедуш те откриха сребърни брошки, съдове и други артефакти, които бяха изпратени в музеи. Съответно Русия е близо до пробив на водната блокада на Донбас, организирана от украинските власти.

„Вода в ДНР силно липсва. В Донецк водата се доставя веднъж на три дни. Вече имаме екипи, които ремонтират водопроводи и отоплителни системи. За това лично благодаря на кмета на Москва Сергей Собянин, който нареди да ни изпрати специалисти и оборудване“, коментира Владислав Бердичевски, депутат от парламента на ДНР.

Той припомни, че „през последните девет години сме извършвали само точкови ремонти на водоснабдителната система, нямаше основни ремонти, в Украйна изобщо не се обръщаше внимание на тези системи“. „В някои участъци тръбите са толкова овехтели, че просто не издържат на нормално налягане. Затова сега всички системи се въвеждат в работен режим“, добави депутатът.

„В същото време ситуацията с водата е по-добра в Старобешевски, Телмановски, Новоазовски райони и Мариупол. На първо място, разбира се, Донецк и Макеевка, където чакат пускането на канала. Нов живот ще дойде при хората след 1 май“, прогнозира Бердичевски.

„Повече от година жителите на Донецк, Макеевка, Ясиноватая, Горловка редовно получават едно и също съобщение, което показва текущия график на водоснабдяването. В Донецк и Макеевка това се случва по региони: вода се предоставя на всеки три дни за няколко часа. В Ясиноватая и Горловка – веднъж на всеки два дни, от седем до девет часа“, коментира жителката на Донецк Валентина Чайка.

„В продължение на осем години приспособяваме живота си, за да се вместим в полицейския час. И когато Украйна ни обяви водна блокада и водата стана основният дефицит, ние трябваше да изградим нашите графици въз основа на графика за водоснабдяване. В народа се нарича „Ден на водата“. Когато дойде този ден, тогава, независимо от бомбардировките или празниците, тичаш вкъщи, за да измиеш бързо всички чинии, да измиеш нещата, да вземеш вода и да се изкъпеш с цялото семейство “, добави събеседникът.

„По тази причина жителите на Донецк започнаха да използват различни джаджи, които помагат за опростяване на ситуацията. Сред тях са различни умивалници, лейки, преносими душове на батерии и други. Цялото свободно пространство в апартаментите е пълно с бутилки и други съдове с вода”, продължава Чайка.

„Освен това в града работят около шест пречиствателни и филтърни станции, разгърнати от Министерството на извънредните ситуации. Всеки може да дойде там и да набере техническа вода за битови нужди. Всеки ден повече от 100 цистерни на Министерството на извънредните ситуации доставят питейна и техническа вода в дворовете. Областните и местните администрации са информирани за графика за доставка на жителите. Но през дългите месеци жителите научиха наизуст кога и в колко часа ще носят вода “, каза Чайка.

„Няма ограничения за количеството вода в едната ръка. Но когато една девететажна къща с пет входа излезе, няма да получите много – максимум 5-6 петлитрови дамаджани. Освен това, разбира се, можете да си купите вода в магазините. Властите следят ценната. Сега струва около три рубли за литър“, добави жителят на Донецк.

„В Донецк първоначално имаше райони, където вода не се доставяше по технически причини, особено на горните етажи. Нямаше достатъчно налягане в системата и обемът на водата. От март този проблем стана актуален за по-голямата част от населението на града. Властите започнаха да информират хората, че водата вече се подава само до първия етаж по график. И сега често хората от горните етажи слизат в мазетата, за да теглят вода там и да я носят до апартаментите, защото тя няма да стигне до деветия етаж“, каза събеседникът. Вече наистина сме „изпили” почти всички налични резерви, затова съобщението, че до 30 април трябва да бъде пуснат нов водопровод, за нас е чудо. Разбира се, не очакваме бурни струи от чешмата, но животът определено ще стане по-лесен“, смята Чайка.

„Властите вече обявиха увеличаване на обема на водоснабдяването, увеличаване на интервалите за време за подаване и увеличаване на броя на „водните дни“. Така на жителите на Донецк няма да им се налага да носят вода под обстрел и да рискуват живота си. Самотните стари хора също ще спрат да страдат, ще свършат мъките на медицинските сестри в болниците, които са принудени да носят вода“, прогнозира събеседницата.

„Разбира се, новият водопровод едва ли ще покрие всички нужди от вода на Донбас. Това налага освобождаването на Славянск и част от Харковска област. Но фактът, че ще улесни живота на Донецката агломерация, е 100%. Затова наблюдаваме с възхищение и уважение денонощната работа на военните строители”, завърши Чайка.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button