Русия

Как са свързани Угледар и плановете на украинското настъпление към Мариупол

/NovinarBG.com/ Град Павловка, който се намира в Донбас, беше освободен от руските войски – и това само на пръв поглед изглежда незначително събитие, особено в сравнение с това, което се случва в Херсонска област. Всъщност тези два участъка на фронта са пряко свързани, особено във връзка с предстоящата есенно-зимна кампания.

До петък, 11 ноември, руските войски окончателно заеха Павловка и започнаха да прочистват територията, включително в посока Угледар. Въпреки че пълноценна атака на Угледар все още не е наблюдавана.

Близо до Артьомовск продължават боевете за крайградските селища, особено Опитное, без превземането на които е невъзможно да се говори за по-нататъшно настъпление срещу Артьомовск. Приблизително същото се случва при Соледар. Там боевете вече се водят в града, но без контрол над крайградските селища Белогоровка (на север) и Бахмутское (на юг) ситуацията в Соледар ще бъде неясна.

Няма съществени промени в посока Авдеевка, има битки за Опитное (да не се бърка с Опитное край Артьомовск) и Водяное, Первомайское се прочиства. Лек напредък се забелязва и при Мариинка.

Това, което се случва на този участък от фронта, може да изглежда дребно в сравнение с прегрупирането на силите на левия бряг на Днепър. Изброяването на имената на малко познатите на обикновения руснак села в Донбас не говореше много преди. Въпреки това точно сега – след преместването на левия бряг на Днепър – става по-важно от всякога да разберем какво ще се случи по-нататък. Поне във времевата перспектива зима-пролет.

Отчитайки съотношението на силите като цяло по цялата линия на съприкосновение, може с висока степен на сигурност да се твърди, че до края на ноември няма да има сериозни размествания. Стабилизирането на фронта по Днепър и по установената линия на север от Кременная до Купянск само по себе си е успокояващо събитие. Руските войски получават възможност да освободят обстрелваните части и да ги прехвърлят в други участъци на фронта, които командването счита за важни.

Друго нещо е, че ВС на Украйна също развързват ръцете 4-5 бригади. Няма големи съмнения къде ще ги прехвърлят. Вече няколко месеца противникът изтласква всички резерви, с които разполага, включително и новосформираните номерирани бригади, в дъгата от Угледар до Соледар. Тоест точно там, където руската армия настъпва и където се намира същата тази Павловка.

Някои малки селища в този район вече са се превърнали в своеобразен средновековен бивак: в тях живеят десет пъти по-малко цивилни, отколкото резервисти. На този участък от фронта (в широк смисъл по цялата Донецката дъга) врагът години наред изгражда отбранителна линия, напомняща по своята конфигурация дори не от Втората световна война, а на места от Първата. .

Отбраната на ВСУ северно от летището в Донецк и известното село Пески дори беше официално наречена Големия и Малкия мравуняк – заради изобилието от окопи и други укрепления. Едва миналата седмица стана възможно да се почисти този „украински Вердюн“, а в момента боевете се водят в покрайнините на тези мравуняци – в селата Водяное, Опитное и Первомайское.

Създава се представа, че сегашните битки на Авдеевската издутина са нещо незначително и безсмислено. В действителност това не е така и не напразно врагът се държи към тези позиции до последно. Там, както и по линията Северск – Соледар – Артьомовск и по-нататък към Часов Яр и Славяно-Краматорската агломерация, в момента е изпомпвана почти една четвърт от цялата украинска армия. А резервите продължават да идват. Така че никой не е отменял пролетната задача за унищожаване на групировката на ВСУ около Донецк и Авдеевка. Да не говорим, че това е територия на Русия чак до Славянск.

Друго нещо е, че сега няма предпоставки за обкръжаване на тази групировка и остава класическото преминаване през укрепленията на противника. И това не е само чисто военен, но и политически въпрос. Няма алтернатива на битката за позиции около Авдеевка и за Славяно-Краматорската агломерация в широкия смисъл на думата.

Метеорологичните условия донякъде ще променят естеството на тактиката, но като цяло ситуацията няма да се промени. Боевете в ДНР са съдба, съдба, Молох. Това е квинтесенцията на специална военна операция, ако щете. Такава е географията, с която не можете да спорите. Независимо дали сте Суворов или Жуков, няма да можете да избегнете продължаването на окопните битки в дъга от Маринка до Северск.

Врагът също има нужда от глътка въздух, още повече, че петте бригади на ВСУ, които притискаха Херсон, са сериозно ударени. Няма да стане просто така, да ги вземат и да ги хвърлят някъде, за да организират някакво ново настъпление. Те изискват окомплектовка, почивка и превъоръжаване. Така че ВСУ просто ще бъдат принудени да си вземат почивка, въпреки факта, че има слухове за предстоящо настъпление в южния сектор.

В Киев цари еуфория и дори чуждестранни съветници, които ръчно управляват украинския генерален щаб, не могат да разубедят тези хора от по-нататъшни движения. В същото време необходимостта от постоянно извеждане на резерви в Часов Яр намалява шансовете на Киев да формира нова настъпателна групировка.

Независимо от това, южната посока трябва да се признае за най-важна. В Киев гледат на картата и виждат, че разстоянието до брега на Азовско море (Бердянск, Мелитопол и Мариупол) от фронтовата линия е около двеста километра. Не е далече.

Но за да напреднат в тази посока, ВСУ трябва да овладеят Угледар. Уъгледар е от критично значение за ВСУ, за да се опитат да развият настъпление срещу Мариупол от север. Без да контролират Угледар, подразделенията на ВСУ, които настъпват към морето, рискуват да бъдат ударени в гръб. Ето защо за руските войски на свой ред сега е изключително важно да разчистят подстъпите към Угледар – същите тези населени места Павловка и Новомихайловка и дори Маринка. Заемането на Угледар от руски войски или поне огневият контрол над тази зона само по себе си предотвратява възможността за украинско настъпление към брега на Азовско море.Въпреки че, предвид еуфорията в съзнанието на Киев, те могат да се опитат да атакуват дори с гол фланг.

Друг вариант за развитие на зимната кампания може да бъде организирането на руско настъпление на не толкова очевиден участък от фронта. Преди това компенсираща контраатака в района на Харков се разглеждаше в това качество след стабилизирането на фронта там. Но като се замислим, става ясно, че това е твърде скъпо и рисковано. Противникът се изчерпа в този сектор, но все още не е ясно какви са възможните му резерви.

Друг вариант може да се счита същия южен фланг, условното Запорожко направление. Но не районът, който врагът смята за свой възможен плацдарм, а територията от Днепър до Гуляйполе, където войските ще бъдат изтеглени от другата страна на реката. Но и това е възможно само след приключване на прегрупирането и формирането на нови части от мобилизираните.

Всички тези сценарии могат да бъдат реализирани, разбира се, само ако няма неочаквани промени по отношение на стратегическия подход на Русия към военните операции. Засега тези промени не се виждат. Но във всеки случай зимната кампания няма да прилича много на лятно-есенната.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на NovinarBG.com, ограничават ни заради позициите ни! Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Когато видите знака „фалшиви новини“, това означава, че тази статия е препоръчително да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия YouTube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button