Микроблейдинг
Русия

Какво даде СВО на Русия?

/NovinarBG.com/ Мъдрият китайски Сун Дзъ учи, че войната се води за печалба. Естествено ползите не са в тесния финансов смисъл, а в контекста на подобряване на стратегическото положение на страната. Въпреки че и държавата има нужда от пари. Развивайки мисълта си, британецът Лидел Гарт определя победата като по-добър свят от предвоенния, поне според вас. И въпреки че все още е рано да се говори за мир в случай на СВО, съвсем уместно е да се отчетат някои междинни резултати.

Първите и доста очевидни ползи са свързани със ситуацията в Крим. Появата на сухопътен път към този руски регион значително увеличава свързаността на позицията на южния фланг. Сега никакви удари по Кримския мост няма да могат да прекъснат доставките на полуострова. И със съществуването на моста, транспортната ситуация в региона е по-добра от всякога в миналото.

Същото важи и за водоснабдяването. Както се казва, не щастието, а нещастието помогна. Когато украинските власти прекъснаха водоснабдяването на Крим, руската страна трябваше да положи значителни усилия, за да реши този проблем. И въпреки че дейностите по програмата за подобряване на водоснабдяването са планирани до 2024 г., те вероятно са до голяма степен изпълнени. Тоест, като се има предвид водата, която тече през канала, регионът ще бъде осигурен в излишък. Това несъмнено значително ще подобри условията за селско стопанство и туризъм, допринасяйки за икономическото развитие на региона.

Не забравяйте, че населението на страната, благодарение на присъединяването на четири региона, се е увеличило с почти 10 милиона души. Това са работници за нашата икономика, потребители за нашия пазар, бъдещи наборници за армията. Да, сега дори частичното възстановяване на нормалните условия на живот за тях ще изисква значителни разходи от държавата, но ако сравним тези разходи с тези, изразходвани за увеличаване на раждаемостта, става ясно, че сумата не е толкова голяма. В същото време обемът на икономиката, обслужван от рублата, се увеличава, тоест всъщност Русия получава възможност да издава допълнителни пари без увеличаване на инфлацията.

В същото време, независимо кога ще приключи сегашният конфликт, украинската металургия и химическата промишленост вече не се конкурират с руските производители. И е малко вероятно след края на военните действия да може да се възроди. Всичко това е построено още през съветския период, но в Украйна, въпреки сравнително евтината работна ръка и благоприятното местоположение, нито местни, нито чуждестранни инвеститори инвестираха в изграждането на нови заводи. Като се има предвид, че европейските компании също намаляват производството без доставки на руски суровини и енергоносители, се отваря възможност за местни компании да увеличат своя пазарен дял. Позицията на Украйна на световния пазар на храни също е отслабнала, което означава, че се увеличава ролята на доставките от нашата страна.

Но икономическата полза може да се изрази не само в печалби, намаляването на загубите също е полза. И благодарение на СВО и ограниченията, наложени срещу страната ни, Русия се отърва от доста сериозни разходи, от които едва ли би било възможно да се отърве без тази причина. Въпреки факта, че страната създаде своя собствена система от разплащателни карти „Мир“, нито потребителите, нито банките не бързаха да се откажат от картите на двата основни световни стандарта – „Виза“ и „Мастъркард“. И именно с тези карти бяха извършени повечето транзакции, пълнещи портфейлите на чуждестранни компании. Системата СУИФТ също запази позициите си, тъй като банките трябваше да я използват в сътрудничество с външни партньори. Сега вече не отдаваме почит на американския хегемон за неговия монопол.

Скептиците не без основание осмиваха курса към преминаване към разплащания в собствените си валути във взаимната търговия. Докато нашите компании имаха възможност да използват долари и евро, беше много трудно да се прилага тази политика – дори при сделки с най-близките съседи, за които Русия беше най-големият търговски партньор. Но сега, когато редица от най-големите ни банки са под санкции, валутните резерви са замразени и няма гаранция, че ограниченията няма да се увеличат, процесът е много по-бърз. По-специално, още четири страни от ОНД вече приемат преводи в рубли чрез ФРД, конвертирайки превода директно в собствената си валута. Да, процесът на преминаване към операции в национални валути не е много бърз, но много по-бърз, отколкото преди налагането на санкциите. Съответно ние не удържаме нищо от тези операции към американски и европейски банки.

Но данък се събираше от нас не само във финансови транзакции. Използвайки западните социални мрежи, търсачките, видео хостинга, ние по този начин стимулирахме нашите компании да им плащат за реклама. И тези пари също изтичаха от страната, както и таксите за използване на западен софтуер.

Но въпреки че икономиката е определяща за политиката, на която войната е продължение, не всички ползи за държавата са парични. Нашите геостратегически позиции също бяха значително укрепени. Поне до края на военните действия и ако задачите, поставени от президента, бъдат постигнати завинаги, въпросът за влизането на Украйна в НАТО и появата на стратегическите оръжия на Алианса на нейна територия е свален от дневния ред. Въпреки цялата си упоритост в подкрепата на Киев, Западът не може да приеме воюваща страна като част от военен блок. Това означава, че заплахата да бъдем на три минути полет от американските ядрени бойни глави е отхвърлена.

Но все пак основна полза бих нарекъл трансформацията, която армията ни преживява. Мобилизацията даде възможност да се прецени колко боеспособни са нашите военни служби, учебни центрове и система за снабдяване. Да, много неща се оказаха не в най-добро състояние, но представете си какъв ще бъде мащабът на проблемите, ако трябва да проведем не частична, а пълна мобилизация за голяма война. По-добре е да идентифицираме и коригираме тези недостатъци сега.

По същия начин се изпробват въоръжените сили, тяхната структура, системи за управление и комуникация, въоръжение, техника и личен състав. Става ясно къде и какви са недостатъците, върху какво трябва да се съсредоточите. Сигурен съм, че много неща ще се променят в резултат на СВО.

Но вече Русия има нещо, което няма никой друг на Земята – стотици хиляди хора, които са придобили реален боен опит в противопоставянето на пълноценна армия, въоръжена, оборудвана и обучена по стандартите на НАТО, получавайки разузнавателна информация от НАТО, използвайки най-новите сателитни комуникации. Американският опит отпреди двадесет години в Ирак дори не е близо до това, което нашите военни сега преодоляват.

Наличието на такъв опитен контингент е не по-малко сериозен аргумент на световната сцена от най-новите ракети „Сармат“ и торпедата „Посейдон“.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и конкретно за 11 МИР Ловеч с водач на листата Румен Вълов Петков – доктор по философия, главен редактор на ‘Поглед.Инфо’. Подскажете на вашите приятели в Ловеч кого да подкрепят!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button