Криминални Новини

Какво помилване?! Иванчева е закована и със СРС-та

Върховният касационен съд (ВКС) е отхвърлил всички оплаквания на бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева при вземането на окончателното решение да я осъди на шест години затвор. Това става ясно от публикуваната присъда.

Иванчева вече е в сливенския затвор. Тя бе отведена там ден по-рано. Публикуването на присъдата се забави заради безумна законова промяна, приета по времето на ГЕРБ.

Текстът гласи, че решението не се качва на сайта на съда, докато присъдата не бъде приведена в изпълнение. Това бе рекламирано като мярка срещу бягствата от правосъдие, но единственият ефект е намаляване на публичността.

Съдът се съгласява единствено, че 8-годишната присъда на втората инстанция е прекалено тежка и я намалява на 6 години. Редуцирани са и наказанията на останалите двама подсъдими – някогашната зам.-кметица Биляна Петрова получава 5 вместо 7 години, а соченият за посредник при подкупа Петко Дюлгеров – 4 вместо 6 години.

Иванчева не е искала лично подкуп

Върховните стигат до извода, че няма данни Иванчева някога лично да е поискала подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Двамата имат само една кратка среща в общината в „Младост“.

Рушветът обаче бил поискан от Дюлгеров, а записаните със СРС-та разговори доказали, че той е имал комуникация с Иванчева и Петрова по този въпрос.

„Двете подсъдими никога директно не са поискали подкуп (така или иначе срещата им със свидетеля Ваклин е била само една), но това не демонстрира нежелание да се извърши престъплението, а е направено единствено с предохранителна цел, чрез използване на посредника Дюлеров“, пише в решението.

Ваклин подава сигнал за искан подкуп след като районната община забавя процедура по обявяване на негово намерение да строи. След това, пише съдът, научава от Дюлгеров, че проблемът може да се реши само по един начин – чрез подкуп.

Провокация

Няма извършена провокация към подкуп от строителя, установява съдът. Ако такава се докаже, това би означавало провал на делото, защото провокацията сама по себе си е престъпление.

Според върховните съдии Румен Петров, Спас Иванчев и Татяна Грозданова не е проблем, че Ваклин е имал срещи с разследващи от ДАНС и от КПКОНПИ, на които е получавал инструкции как да се държи и е чертана стратегия. Освен това Иванчева се е оплакала и от преднамерени действия от страна на Дюлгеров, но това също е отхвърлено.

„Когато се възразява срещу „преднамерено“ поведение на подсъдимия Дюлгеров и се твърди провокация към подкуп от страна на свидетеля Ваклин, се игнорира ординарният факт, че подсъдимата Иванчева е можела да се предпази от каквито и да било опити за въздействие с кратко действие по служба, изцяло в нейните прерогативи – това, което е сторила по телефона, обаче след като подсъдимият Дюлгеров е оставил в автомобила част от поискания и получен от свидетеля Ваклин подкуп“, пише в решението.

Преди това Иванчева бавела процедурата в продължение на месеци, посочват съдиите. Те смятат, че бездействието ѝ е било „напълно умишлено и целенасочено в посока на това да принуди/изнуди“ Ваклин да търси помощ от Дюлгеров и да се стигне до подкуп.

СРС-тата само потвърждават

Иванчева не е осъдена само на база свидетелските показания на Ваклин, пише още съдът. Те са категорично доказателство, но твърденията му се потвърждават и от подслушваните разговори.

На няколко пъти съдиите заявяват, че някои оплаквания на тримата подсъдими са голословни и пишат:

„Възражението за незаконосъобразност на използването на специални разузнавателни средства, в определена степен голословно, следва да бъде отхвърлено като неоснователно. Може с положителност да се заключи, че всички действия на държавните органи до този момент са съобразени с буквата на закона“.

Помилване

Адвокат Николай Хаджигенов, който защитаваше Иванчева на един етап от делото, заяви, че е написал молба до президента Румен Радев за помилване на Иванчева.

За същото настоя и Мая Манолова. В социалните мрежи продължават да набират скорост различни инициативи с протест в подкрепа на Иванчева, както и подписка за пускането ѝ от затвора.

В петък за помилването на бившата кметица настоя и изпълнителният директор на Българската банка за развитие Цанко Арабаджиев. Във фейсбук той написа, че се обръща като гражданин към президента и това не била позицията на държавната банка.

Нека бъдем по-смели

Ден след като Иванчева влезе в затвора, основният свидетел Ваклин даде изявление пред БГНЕС. Той коментира, че се чувствал защитен от институциите.

„От една страна голямо удовлетворение, че три независими съдебни състава признават обвиняемите тогава, а сега признати престъпници за виновни. Системата доказа, че работи в полза на обществото и хората. Тя ме защити като обикновен човек, който е част от обществото“, заяви той.

Ваклин призова да няма заиграване с личната драма на Иванчева. Тя има едногодишен син, когото роди по време на делото. Сега детето остава на грижата на баба си.

„Всяка човешка драма е нещастие, но в крайна сметка и убиецът на пътя, който шофира пиян и убива хора, и той е човек и има семейство. Трагедията е и за двете семейства, но никой не поставя под съмнение необходимостта от наказание на престъпниците“, заяви строителният предприемач.

Той коментира още, че съвременното общество обичало да е активно само чрез социалните мрежи.

„Трябва всеки един човек не само да публикува в социалните мрежи фейсбук и туитър какво му се е случило, а да отиде в прокуратурата, полицията и да пусне сигнал, да свидетелства в съда, да даде показания без да се отказва, за да има повече наказани престъпници“, каза той.

Още новини

Back to top button