ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Калоян Методиев за велоалеята на “Патриарха“: София не е Лондон, решението да се ревизира

Въздухът в София няма да се прочисти с неизползваеми алеи за мнозинството жители през половината време от годината. Преди да се прави нещо трябва да се мисли, да се обсъжда, да се съобразява с нашенските условия. Това написа в профила си във Фейсбук Калоян Методиев, втори в листата на БСП за 25 МИР по повод промените, които се правят в центъра на София. 

Публикуваме пълния текст на коментара му без редакторска намеса: 

Всяка зима, от много години, пиша една и съща статия.

За въздуха в София – замърсен в пъти над нормата, с последващи бронхити, астми, ракови заболявания на първите места в Европа. Това е тихият убиец. И не случайно българите живеят средно с 10 години по-кратко от мнозинството жители на ЕС.

От декември до март софиянци много често виждат какво дишат. Деца и възрастни са най-уязвими. Това е ключов проблем за здравето на всеки – богат или беден, млад или стар, здрав или болен. За всички! 

Новата транспортна схема в центъра може да увеличи този проблем на отровителство на населението в града. Намеренията са добри – велоалеи, тротинетка-алеи. Подкрепям да ги има, защото повече от 40 години, до ден днешен, карам колело. Обаче, не по този начин. Инициаторите вкарват лондонския модел – едно платно за колите и съпътстваща велоалея на пътя.

Използването на работещи чужди модели е хубаво като политика, но винаги трябва да е съобразено първо с местната специфика. В Лондон има едно нещо, което го няма в София. Нарича се Гълфстрийм. Под нулата температурата там не пада, сняг няма,  а океана и Темза проветряват града. Колело може да се кара целогодишно. У нас от ноември до края на март пада и до минус 20 градуса, има сняг, студ. Повече от 5 месеца няма условия за каране на колела и тротинетки. Карат се коли.

Новата организация гарантира повече задръствания през зимните месеци, повече отровни газове, по-мръсен въздух, повече болни, повече вреди за икономиката и в крайна сметка влошаващо се качество на живот с по-ниска продължителност.

Въздухът в София няма да се прочисти с неизползваеми алеи за мнозинството жители през половината време от годината. Ще имаме набутани в колони автомобили, пъплещи на първа скорост, а някои ще търсят с часове места за паркиране.

Преди да се прави нещо трябва да се мисли, да се обсъжда, да се съобразява с нашенските условия. Хубаво е решението да се ревизира. Здравето на хората е преди всичко!

Още новини

Back to top button