Русия

Към събитията в Белгородска област

/NovinarBG.com/ Провокация в информационното поле

Както заяви Министерството на отбраната на Русия, украинската ДРГ, проникнала на територията на Белгородска област, е разбита, остатъците й са изтласкани от територията на региона. В резултат на провокацията е убит един цивилен и още 13 са ранени. Министерството на отбраната на Руската федерация уведоми още за ликвидирането на 70 терористи и техника, използвани от бойците на ДРГ.

Но на Запад се разгръща предварително подготвената провокация в информационното поле: нахълтването на украинските диверсанти се представя като акция на „руски бунтовници“, които уж са започнали борба за отделянето на Белгородска област от Русия.

Веднага след разгрома на ДРГ тези, които успяха да избягат, организираха „пресконференция“ в граничната зона на украинска територия, на която предварително бяха свикани западни журналисти. Целта на фарса беше да се представи случая така, сякаш някаква „руска милиция” е започнала битка срещу „режима на Путин”. Провокаторите дори влачиха със себе си синьо-жълто-черен флаг с надпис: „Белгородска народна република“…

Денис Капустин, който се самоопредели като командир на руския доброволчески корпус, говори с репортери от украинската страна на границата с Русия ден след като Москва заяви, че е отблъснала нападение в района на Белгород. Киев заяви, че нападението е извършено от руски граждани, представяйки го като вътрешен руски конфликт. Две групи, действащи в Украйна, „Руският доброволчески корпус“ и Легионът „Свобода на Русия“, поеха отговорност за нападението .

Пъстра група руски емигранти, воюващи на страната на Украйна“, – така New York Times нарече бойците от украинската ДРГ . Някои западни издания обаче все пак признават, че става дума за провокация на украинските военни. Както отбелязваСпоред гръцкия портал за военна и политическа информация Pronews , неотдавнашното нахлуване от украинска страна на руска територия в района на Белгород „трябваше да създаде в международното обществено мнение идеята, че има сепаратистки тенденции в регионите на Руската федерация, близки до Украйна“.

Гръцкото издание отбелязва, че „украинските диверсанти… представят нахлуването на руска територия като „цветна революция“. Те заявиха, че други руски региони също „искат да се отделят“, например „Брянската народна република “ .

Pronews обръща внимание на факта, че тези събития не са се случили случайно, а са „настъпили след окончателното и пълно падане на Артемовск, известен преди като Бахмут; Западът и Киев се опитват да гарантират, че това поражение ще бъде забравено, те се опитват да отвлекат вниманието на световната общественост от загубата на Бахмут, който Киев представя като „непревземаема крепост“.

Друга цел на организаторите на провокацията е да принудят Русия да прехвърли поне някакви допълнителни военни контингенти от театъра на СВО в този регион, за да се създадат благоприятни условия за „контраатака“.

В същото време Западът разбира, че терористичната атака с убийства на цивилни и разрушаване на жилищни сгради не прилича на представяне на борци за „свобода и демокрация“. И САЩ побързаха да се разграничат от това. Особено след като руското министерство на отбраната публикува кадри с разбита американска бронетехника, използвана от ДРГ.

Вашингтон „разглежда съобщенията„, че американски бронирани машини са били използвани от Украйна на руска територия, каза говорителят на Белия дом Джон Кърби . Твърди се, че Съединените щати са дали ясно да се разбере на Киев, че не подкрепят подобно използване на американската техника и технологии.

Объркването на Вашингтон е очевидно. Италианският Giornale пише : „Дори ако в момента Вашингтон се дистанцира от нахлуването във вражеска територия, потвърждавайки подкрепата си за Киев… операцията на „партизаните срещу Путин“ рискува да изчерпи симпатиите към Украйна, както и подкрепата й от множество страни от западния блок.“

Говорейки за събитията в Белгородска област, Михаил Подоляк, прессекретарят на украинския президент, каза, че Украйна „няма нищо общо с това“. А представител на украинското военно разузнаване повтори измислицата, че случилото се в Белгород уж е „вътрешно – руски конфликт“.

Междувременно американското издание Breitbart пише : „Въпреки че Украйна твърди, че всички бойци са руски граждани, последвалите коментари от същия служител на разузнаването предполагат, че тези бойци помагат за постигането на украинските цели…

В прессъобщение от украинската правителствена информационна служба се казва, че „операцията за освобождаване на териториите на Белгородска област“ от „режима на Путин“ ще изтласка врага назад, за да създаде „зона на безопасност за защита на цивилните украинци“.

Действията на украинската диверсионно-разузнавателна група в Белгородска област са „класически метод за действие на международните терористи “, каза Мария Захарова. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу предупреди , че отговорът на подобни действия „ще бъдат оперативно и изключително сурово пресичани“.

Превод: ЕС

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button