СВЯТ

Китай вижда проспериращо развитие на вятърната енергия в открито море

/NovinarBG.com/ Първата партида вятърни турбини в открито море в централно Бохайско море на 20 километра от пристанището Дон‘ин в източнокитайската провинция Шандун наскоро бяха свързани към националната електропреносна мрежа. Това е първият офшорен вятърен парк в Китай, който продава електроенергия без субсидия. Очаква се вятърният парк да генерира близо 1,7 милиарда киловатчаса зелена електроенергия всяка година, което се равнява на 519 000 тона стандартни въглища и около 1,26 милиона тона въглероден диоксид.

Китай постига изключителни постижения в развитието на вятърната енергия в открито море през последните години. Според доклад, издаден от Министерството на екологията и околната среда на Китай, инсталираният капацитет на страната за възобновяема енергия е достигнал 1,06 милиарда киловата към края на 2021г., което представлява 44,8 процента от общия инсталиран капацитет на страната. Освен това Китай е на първо място в света по инсталирана мощност на вятърна енергия в открито море.

Китай се радва на богати ресурси и огромен потенциал за развитие на технологиите за вятърна енергия, което има важно значение за осигуряване на енергийна сигурност, насърчаване на нисковъглеродно развитие и постигане на „двойните въглеродни цели“.

Изграждането на вятърни паркове в открито море обаче е техническо предизвикателство. Развитието и усъвършенстването на антикорозионната технология е ключ към успеха на тези начинания, а поддържащите съоръжения за вятърните паркове в открито море са доста по-скъпи от тези на сушата.

През последните години бяха разкрити редица „първи в Китай“ и „най-големи в света“ проекти за вятърна енергия в открито море.

На 13 октомври вятърна турбина с мощност 13,6 мегавата слезе от производствената линия. Тя има най-големия единичен капацитет в Азиатско-тихоокеанския регион. На 28 септември първият в Китай плавателен съд за вятърни паркове в открито море „Бейхътан“ от клас 2000 тона беше доставен за експлоатация.

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Поглед

Още новини

Back to top button