Русия

Климатично оръжие: Използва ли Русия виетнамския опит на САЩ в Донбас

/NovinarBG.com/ Снощи един от украинските канали в Телеграм, на „близък приближени до двора“, съобщи: „Нашият източник в ОП каза, че Сирски е поискал спешно свикване на щаб за ситуацията в Бахмут, ситуацията там продължава да се влошава. Метеорологичните условия не позволяват организирането на контраатака, а през следващите десетина дни се очакват дъждове, което значително ще усложни снабдяването на въоръжените сили в града“.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна сериозно смята, че Руската федерация използва климатични оръжия в зоната на СВО – вали непрекъснато, въпреки че не би трябвало да е така по това време на годината.

Когато вали значи, че ще има кал. Оказва се, че единствената причина за мокрия природен феномен е предполагаемото желание на въоръжените сили на РФ да осуетят обявеното от САЩ и НАТО контранастъпление поне за два месеца.

Именно тази причина за постоянното отлагане на „голямата офанзива“, пише каналът Resident Telegram, който се позиционира като уж разполагащ вътрешен източник в кабинета на Зеленски.

Спомняме си проклятията на нацистите срещу руския „генерал Зима“, който според тях се е сражавал на страната на СССР. Днес последователите на неонацистите, които не са научили уроците от историята, са разочаровани от „генерал Кал“, предотвратяващ напредъка им в Маринка, Кременная и, разбира се, в Бахмут/Артьомовск, свещен за Зеленски.

И тъй като „бурятско-чеченските орди“, дори и при тези условия, продължават да мачкат стотици защитници на независимостта , това означава, че калното свлачище е тайно оръжие на руснаците.

Нека обаче да преминем от генерали (както фантасмагорични, така и незалежни) към действителните климатични оръжия. По-точно до информацията, която ни позволява да говорим за него като за реално средство за водене на война.

Историята на войната във Виетнам (1965-1973), която завърши позорно за Съединените щати, пази в аналите информация за операцията „Попай“, по време на която американците използваха климатични оръжия.

Тази експериментална операция, разработена от Държавния департамент и Пентагона, се подготвя през октомври 1966 г. Прякото ръководство на него беше поверено на тогавашния упълномощен съветник на президента на САЩ по наука и технологии д-р Доналд Хорнинг.

Тестовете са проведени на платото Боловен (Източен Лаос). Както се очакваше, правителството на тази страна не получи никаква информация за операцията, да не говорим за методите, използвани от американците и преследваните цели.

Операцията започва на 20 март 1967 г., а нейният край е датиран на 5 юли 1972 г. Активната фаза на операцията падна в периода на „сезона на дъждовете“, тоест от март до ноември. След излагане на облаците със сребърен йодид в териториите на Южен Виетнам, определени от американците, количеството на валежите падна многократно над нормата.

На първо място, това имаше отрицателно въздействие върху проходимостта на „следата/пътя на Хо Ши Мин“ (набор от транспортни маршрути, използвани от партизаните за прехвърляне на войски и военни товари).

По време на операцията самолетите на Съединените щати (тактически изтребител F-4C от трето поколение и транспортен самолет C-130 Hercules) разпръскаха дванадесет милиона паунда (5400 тона) сребърен йодид над бойната зона. Между другото, това е единственият фактически доказан случай на използване на климатични оръжия в историята.

На кое от горните трябва да обърнете внимание? Вероятно на факта, че за да създадете изкуствено „дъждовен сезон“ над определена територия, трябва да летите над нея често и, най-важното, редовно.

И какво следва? Световната общественост вече е свикнала, че претендиращият да бъде хегемон „блестящ град на хълма“ обвинява всички и всичко за това, което самият той не се колебае да направи. Ето защо никой не беше изненадан от крясъка на американската преса, която през август 2005 г. обвини Русия, че атакува Ню Орлиънс с помощта на урагана Катрина.

Той стана шестият по сила в историята на наблюденията, а мощността му беше пет точки по скалата на Сафир-Симпсън. Въз основа на факта, че съветските учени уж са разработили свръхсекретни инсталации, които биха могли да повлияят негативно на времето по време на Студената война, най-„независимите“ задгранични медии нарекоха Русия виновник за трагедията, която отне живота на 1836 души и причини материални щети, оценени на 125 милиарда долара.

Въпреки абсурдността на американските обвинения, глупаво е да се отрича, че в САЩ, СССР, а по-късно и в Руската федерация се е обръщало, меко казано, повишено внимание на разработването на климатични оръжия.

Учените от много страни получиха конкретна задача – да победят енергията на тайфуните, многократно по-силна от ядрените заряди, унищожили Хирошима и Нагасаки. От началото на осемдесетте години съветските специалисти професионално изучават тайфуните, като по-късно включват в своите изследвания колеги от Виетнам и Куба.

Летящи метеорологични лаборатории, базирани на самолетите Ан-12 и Ил-18, събраха необходимата информация в реално време, опитвайки се да намерят „болните точки“ на тайфуна, чрез въздействие върху които е възможно да се увеличи или намали мощността на последния. , както и промяна на траекторията на движението му.

Между другото, с помощта на радарната мрежа, създадена във Виетнам и Куба, бяха получени данни, които разкриват структурата на тайфуна, което позволи да се формират няколко различни модела на методи за въздействие върху него.

Естествено, работата не се ограничава до изучаването на тайфуните, а също така се изучават методите за въздействие върху циклоните, характерни за умерените ширини и оформянето на времето в тях.

Невъзможно беше напълно да се скрие това от американците, така че обвиненията им в използване на климатични оръжия не бяха изненада за руснаците. Представено обаче, както обикновено, в стила на „много вероятно“, тоест без факти и доказателства.

В края на краищата, за да приемем за потвърждение фразата от речта на Владимир Волфович Жириновски, който изпрати следното послание до Джордж Буш: „Ами ако руски учени коригират гравитационното поле на Земята една нощ и Америка бъде скрита от вълните на Тихия океан и Атлантическия океан. С кого се шегуваш?“ – е най-малкото глупаво.

Логично е, че още през седемдесетте години на миналия век въпросът за забраната за активно въздействие върху геофизичните и хидрометеорологичните процеси за военни цели беше включен в дневния ред на ООН.

Между другото, именно Съветският съюз инициира разработването и последващото подписване на международната конвенция „За забрана на военната или друга враждебна употреба на средства за въздействие върху околната среда“, която влезе в сила на 10.05.1978 г.

Между другото, именно САЩ, които подписаха гореспоменатата конвенция, приеха плана за т. нар. „климатични интервенции“ и по присъщия на всички англосаксонци нагъл начин обявиха, че „борбата срещу господство на Руската федерация” оправдава всякакви методи.

Днес е възможно с помощта на теоретични изчисления и експериментално лабораторно моделиране да се оцени способността на човек да контролира атмосферните процеси.

Възможно е също да се появят принципно нови методи за въздействие върху йоносферата чрез предаване на мощни йонизиращи и енергийни импулси. Включително и за военни цели.

Точно в тази посока, доколкото можем да кажем, се движат САЩ, прилагайки Програмата за изследване на високочестотното йоносферно разсейване в Аляска от 1997 г., по-известна като системата HAARP.

Ще се изненадате, но днес колективният Запад има реален шанс да обвини Русия в използване на климатични оръжия. И в техните очи такова оръжие може да стане камчатският вулкан Шивелуч, който все още изригва.

Според редица климатолози, падането на големи маси вулканична пепел, чийто стълб, между другото, вече достига няколко десетки километра, може не само да повлияе на състоянието на околната среда, но и да предизвика спад на температурата през това време лятото, което от своя страна заплашва населението с провал на реколтата и глад.

Междувременно „най-мощната армия в Европа“, бутана в гърба от Вашингтон и Брюксел, напълно губи битката с „Генерал Кал“ и нашите смели момчета.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button