Русия

Кога Путин ще атакува НАТО? На Американците им е нужна ескалация

/NovinarBG.com/ Защо Путин все още не е нападнал НАТО и кога Русия ще ескалира украинския конфликт – това се питат авторите на нов доклад на РАНД – водещ американски военен мозъчен тръст. Има известно разочарование в тона им.

Факт е, че през последната година и половина специалистите на РАНД изграждаха различни „стълби за ескалация“ за нас. Предполагаше се, че Русия или ще използва тактическо ядрено оръжие, или ще атакува американски военни бази в Европа. В отговор на предполагаемия удар бяха сладострастно разработени варианти за отмъщение и наказание за Русия.

Нито един от тези сценарии обаче не проработи. В първите редове на доклада си авторите на РАНД неохотно признават грешките на американската аналитична общност: „Прогнозите на американски експерти за ескалация на конфликта от страна на Русия се оказаха неточни, защото, първо, няма разбиране за как се вземат стратегически решения в Русия, и второ, значително се подценява толерантността на Русия към риска“.

Въпреки това експертите продължават да се борят: на американската върхушка се предлага още една стълба за ескалация. Този път се признава, че не само Русия, но и Украйна може да ескалират.

Рисковете от ескалация се делят на умишлени, непреднамерени и случайни. Какви варианти се считат за непреднамерени. Например руските въоръжени сили нанасят удар на територията на Украйна и там под атака попадат официалните представители на държава-членка на НАТО. Ръководството на страната настоява за прилагане на чл.5. Русия, за да предотврати съгласувана атака на НАТО, атакува първа. Алиансът и Русия влизат в открита военна конфронтация.

Или руските ВКС „маневрират опасно“ в Черно море, което води до смъртта на американски пилоти, пилотиращи разузнавателен самолет. Американското ръководство отговаря със заповед за сваляне на руски самолет или удар по руска военноморска база. Москва нанася удари в отговор.

Друг вариант: Русия „не разбира дейността на НАТО правилно“, като разглежда доставките на ракети с голям обсег или обсъжданията за членството на Украйна в НАТО като намеса на алианса. Тогава Москва нанася предупредителен удар срещу страните от НАТО. Което от своя страна води до разклонение на пътя: такъв удар може да доведе до успешно сдържане на Алианса или да го „разгневи“ и да го принуди да предприеме мерки за „наказване“ на Русия.

РАНД оценява риска от непреднамерена ескалация като среден. Експертите смятат, че умишлената ескалация е по-вероятна. Украйна, изправена пред поражение, може да засили атаките си срещу руска територия – така учтиво се определят терористичните атаки срещу невоюващи лица, саботажи и изстрелвания на дронове, пълни с експлозиви.

Русия има по-широк спектър от потенциални действия. Москва може да увеличи интензивността на обстрела на украинска територия, да използва ядрено оръжие там (това го чуваме от миналата година) и да използва химическо оръжие (но това е нещо ново).

Тук трябва да разберете, че американците постоянно представят собствените си мероприятия като „ескалация“ от страна на Русия. Например, взривиха “Северен поток” и това се представя уж, че Москва с цел ескалация е спряла доставките на газ за Европа.

Видяхме същото с ядрените оръжия. Режимът на Зеленски сглоби „мръсна бомба“ на колене и стреля по Запорожката атомна електроцентрала, а американците междувременно изплашиха целия свят, че Москва се кани да използва тактическо ядрено оръжие в Украйна.

Същата схема е възможна и с химическите оръжия: американците ще донесат нещо от неконтролираните си резерви в Украйна, а киевският режим без колебание ще го използва срещу своите граждани.

Москва може също така да извърши „ограничена атака“ срещу силите на НАТО на територията на Алианса, за да спре или намали доставките на западни оръжия за Украйна. САЩ също смятат подземните ядрени опити, които Русия може да проведе, като умишлена ескалация.

Най-интересният вариант за ескалация е създаването на някаква криза извън Украйна, която ще принуди Вашингтон да се отклони от помощта на Киев. Странно е, че нещо изобщо попада в тази категория: ситуацията в Сирия, отношенията между Китай и Тайван, вътрешните вълнения в самите Съединени щати. Вашингтон се опитва да управлява едновременно толкова много кризи, че очевидно не разполага с достатъчно ресурси.

Това е лош сигнал за Украйна. Ако пожелаят, американците ще намерят „ръката на Москва“ при всяко изостряне на световната сцена и ще могат бързо да влеят Киев в този въпрос.

Експертите на РАНД дават много неубедителен отговор на въпроса защо Москва трябва рязко да повиши ставките сега. Бойните загуби са за украинците, териториалните също. Катастрофални поражения няма и не се очакват. Вътрешните сътресения, на които Западът възлагаше толкова много надежди, така и не се материализираха. Русия няма да загуби и да се разпадне. Защо имаме нужда от ескалация?

„Контролът на Кремъл над страната става все по-крехък, което може да принуди Путин да търси възможности за бързо прекратяване на войната“, фантазират анализатори на РАНД . Наистина ли? Изглежда, че експертите просто проектират вътрешните проблеми на САЩ върху нас. Контролът на Белия дом върху страната наистина става все по-крехък с идването на Тръмп на власт. Последният удар върху Байдън и управляващата Демократическа партия може да дойде именно от загуба в Украйна.

Съвсем наскоро същият РАНД убедително описа всички рискове от удължаване на украинския конфликт и даде съвет на Вашингтон „как да избегне дълга война“. Съединените щати се страхуват от втори Афганистан: колкото по-дълго се проточи украинският случай, толкова по-срамно поражение може да донесе за Съединените щати. Оттук и всички тези мечти, че сега Москва ще ескалира и тогава най-накрая ще може да я „накажат“. Военна конфронтация с НАТО, според американските стратези, ще изплаши народа на Русия и това ще отвори възможности за вътрешни сътресения и смяна на властта в Кремъл.

Тоест американските власти са тези, които спешно се нуждаят от ескалация в Украйна. Иначе ще ки имат турбуленция и смяна на режима. Затова трябва да очакваме нови провокации от тяхна страна – те ще бъдат представени като ескалация от страна на Москва. И нежеланието на Русия да се изкачи по тази стълбица ще бъде разпръснато в информационното поле с крясъци „къде са вашите червени линии?“ Е, вече преминахме през това и се справямеуспешно.

Основният извод от доклада на РАНД: нашите стратегически противници са абсолютно неспособни да предвидят действията на Русия, както самите те признават. Момчетата са напълно изгубени в мъглата на войната, успех им.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button