Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi antalya çit
Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

Когато ножът опре до кокала: Гешев хвали кабинета „Петков“ и „президента-обединител“ Радев

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Главният прокурор Иван Гешев май се опитва да зарови томахавката и да се помири с правителството и президента Румен Радев. На фона на искания за оставката му, днес обвинител №1 неочаквано откри пълно съвпадение между държавното обвинение и намеренията на двете институции.

„Ние имаме съвпадение с правителството на Кирил Петков за нулева толерантност към корупцията и престъпността“, обяви Гешев пред журналисти след представянето на изследване „Противодействие на битовата престъпност и повишаване доверието към полицията“ на Центъра за изследване на демокрацията.

На въпрос дали президентът може да е мост между прокуратурата и МВР за изглаждане на различията между тях, главният прокурор отговори, че самият той няма различия и че е поканил вътрешния министър Бойко Рашков на среща, но не получил отговор. Според Гешев персонализирането на проблемите между институциите водело до проблеми с престъпността и нейното повишаване.

Обвинител №1 изрече нечувани думи по адрес на държавният глава Румен Радев: „Президентът е обединител, символ на обединението на нацията, той има определени правомощия в Конституцията и в изпълнение на тези правомощия той може да извърши каквото прецени в интерес на българските граждани. Аз съм сигурен, че българският президент Радев работи в тази насока“.

Та така… когато ножът опре до кокала, хората или се предават, или се бият, а Гешев обръща палачинката…

Припомняме, че само преди два дни при гласуването на новото правителство в Народното събрание шефът на държавното обвинение се срещна очи в очи в кулоарите на парламента с президента Румен Радев и за кратко разговаря с него.

Гешев обаче даде да се разбере, че няма намерение да освободи поста, за което го призовава от два дни и новият правосъден министър Надежда Йорданова. Той щял да обмисли варианта и да си каже мнението, само ако министърката му изтъкне конкретни причини, заради които да напусне поста си. Според Гешев досега имало само политически изявления, но без конкретни примери защо той да трябва да си ходи.

По повод изказаното от правосъдния министър да поиска програмен бюджет за прокуратурата, обвинител №1 каза, че се надява това да не е опит за натиск върху съдебната система, защото ще влезе в противоречие с основни европейски принципи.

Съревнованието с Рашков обаче остава

Въпреки опитите да зарови томахавката с президента Радев, битката на фронта с МВР и лично с вътрешния министър Бойко Рашков обаче продължава. Този път Рашков и Гешев си мерят… данните за престъпността. Кой е по-по-най? За разлика от МВР, което смята, че има спад на престъпността, обвинител №1 коментира, че административните ръководители на прокуратурите по места в страната забелязват ръст на всички видове престъпност. Той отново отбеляза нарушеното взаимодействие между МВР и държавното обвинение. Гешев не се съмнявал в данните на МВР за престъпността, но все пак прокуратурата щяла да изготви своя статистика.

Веселка Иванова

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button