Русия

Кой още може да се присъедини към Русия? Лавров на турне в „бащинията“ на САЩ

/NovinarBG.com/ Руският външен министър Сергей Лавров е на обиколка в Латинска Америка, по време на която ще посети Бразилия, Венецуела, Никарагуа и Куба. Американците са силно обезпокоени от нарастващото влияние на Русия в региона, където винаги са се смятали за господари.

Не сме били там от много време

Руският външен министър Сергей Лавров е на обиколка в Латинска Америка, регион, който от гледна точка на Русия доскоро можеше да се нарече „забравен континент“, предвид отдалечеността му от нас, редките посещения на руски официални лица там, липсата на вниманието извън руската преса и, разбира се, традиционно силното влияние на Съединените щати върху почти всички обществено-политически процеси, протичащи там.

Посещението на Лавров в Латинска Америка обаче казва на всички, особено на северноамериканците, че Русия никога не е оставяла Латинска Америка извън полезрението си и възнамерява да увеличи влиянието си там в бързо променящия се геополитически контекст.

Интересен е наборът от страни, в които ще посети ръководителят на руското външно министерство. До 21 април той ще посети Бразилия, Венецуела, Никарагуа и Куба.

Именно тези държави са посочени „поименно“ в Концепцията за външна политика на страната ни, одобрена наскоро от руския президент Путин.

В нея се казва, че Русия възнамерява да обърне „приоритетно внимание“ на „укрепването на приятелството, взаимното разбирателство и задълбочаването на многостранното взаимноизгодно партньорство с Федеративна република Бразилия, Република Куба, Република Никарагуа, Боливарска република Венецуела, развитието на отношенията с други латиноамерикански държави, като се вземе предвид степента на тяхната независимост и конструктивността на тяхната политика спрямо Руската федерация“.

Трябва да се признае, че появата на Бразилия в този списък с латиноамерикански приятели на Русия, особено на първо място, изглежда много новаторско.

Куба, Венецуела и Никарагуа отдавна са традиционни и верни съюзници на Москва в региона и можем напълно да разчитаме на тяхната подкрепа и участие в нашата геополитическа стратегия. Това убеждение е потвърдено от десетилетия тясно взаимодействие с тях и пълното съвпадение на възгледите по ключови въпроси на нашето време. Бразилия, която в скорошната си история има дългосрочна дясна военна диктатура и открито враждебни демарши срещу съюзниците на Русия в региона (например срещу Куба и Венецуела) и открито проамерикански курс, може да породи съмнения сред политическите наблюдатели.

Бразилия оглавява класацията

В споменатата по-горе концепция за външна политика обаче Москва класифицира Бразилия като страна с висока „степен на независимост“ и това е обяснението за сегашното доверие на Русия в тази страна.

Въплъщение на тази независимост е новият президент на Бразилия Инасио Лула да Силва, който от първите стъпки като държавен глава (който заема за трети път) демонстрира желанието да направи Бразилия участник в изграждането на многополюсен свят , за ограничаване на хегемонията на долара в международните финансови и икономически отношения и съответно на глобалната хегемония на САЩ.

За това говори Лула да Силва по време на неотдавнашното си посещение в Китай, където се срещна с президента Си Дзинпин. Сега Бразилия е домакин на шефа на руската дипломация. Последователността на тези ходове на бразилската външна политика говори сама за себе си.

Към момента на писане на тази статия Сергей Лавров вече беше провел разговори с бразилския си колега Мауро Виейра.

Както се отбелязва в официалното изявление на руското външно министерство след тази среща, „специално внимание беше отделено на ключови теми от глобалния дневен ред и регионални въпроси, включително въпроси на взаимодействието между Русия и Бразилия на многостранни платформи, преди всичко в ООН и Съвета за сигурност, БРИКС, Г-20 „беше потвърдено намерението да продължи „сверяването на часовниците“ между външните министерства на двете страни с цел сравняване и координиране на подходите на международната арена“.

В списъка на платформите за взаимодействие между Русия и Бразилия трябва да се подчертае БРИКС, където Бразилия изглежда възнамерява да играе първа цигулка. По време на вече споменатото посещение на Лула в Китай, церемонията по присъединяването към поста президент на Новата банка за развитие на БРИКС (NDB) на Дилма Русеф, дългогодишен верен боен другар на Лула, който по едно време беше негов наследник като президент на Бразилия, се проведе. Това назначение никак не е случайно.

Именно на тази церемония Лула произнесе думите, които вече бяха разпространени по целия свят за необходимостта от изоставяне на долара в международната търговия.

А NRB, под ръководството на Русеф, ще се превърне в ключова структура, която ще промени настоящата международна финансова архитектура, основана на върховенството на долара. БРИКС се разглежда от мнозина като истинска основа за изграждането на алтернативен, полицентричен свят.

Но в същото време БРИКС е лично плод на въображението на Лула да Силва, който стои в началото на създаването му. И следователно личното „кураторство“ на Лула в тази организация обещава бърз напредък в нейното развитие.

Изплашиха ли се?

САЩ явно са разтревожени от латиноамериканската обиколка на Сергей Лавров. The American Thinker пише, че Москва увеличава влиянието си в Латинска Америка поради некомпетентността на политиката на администрацията на Байдън.

„Докато администрацията на Байдън се отказва от доктрината Монро, Русия и Китай ще засилят усилията си да спечелят съюзници в Латинска Америка“, се казва в статията.

„Като се има предвид, че Латинска Америка е почти изцяло под контрола на крайнолеви лидери, Русия има възможност да вземе лесна плячка и да придобие много нови антиамерикански приятели, което Русия прави“, оплаква се The American Thinker.

Ние обаче решително ще опровергаем твърдението на американското издание, че администрацията на САЩ под ръководството на Байдън се отказва от доктрината Монро, приета преди 200 години и нарича Латинска Америка зона на „изключително влияние“ на САЩ.

Просто ако по-рано собствениците на Белия дом не се колебаеха да говорят за уместността на тази доктрина, то сегашната администрация използва помирителна реторика, не се отказва да посегне на своето „право“ да диктува волята си на страните от Латинска Америка .

Освен това администрацията на Байдън, тоест американският глобалистки истаблишмънт, се опитва да приложи доктрината Монро към целия свят.

Като цяло обаче анализът на The American Thinker е правилен. Само семантичното оцветяване на формулировките е неправилно. Американците използват думи с негативни конотации. Това, което всъщност се случва в Латинска Америка, е това, което стана известно като „ляв завой“. От 2018 г. левите президенти последователно идват на власт в страните от региона.

Това се случи в Мексико, Аржентина, Боливия, Чили, Перу, Бразилия – тоест в ключовите страни на континента. В същото време трябва да се разбере, че понятието „ляво“ за Латинска Америка има съвсем различно значение, отколкото в Европа.

На първо място, това са привържениците на социалната справедливост (да не се бърка с равенството), противниците на либералната икономика и американската хегемония. Латинскоамериканските левичари традиционно симпатизират на Русия. Това тревожи американците, които с право смятат, че САЩ губят контрол над Латинска Америка, а Русия го поема.

В този контекст пътуването на Лавров е въплъщение на кошмара на „Чичо Сам“. Тази обиколка несъмнено ще покаже на всички други страни от Латинска Америка, където Лавров все още не е планирал да погледне, че Русия отново – след падането на Съветския съюз – се завръща в Новия свят. И неслучайно The American Thinker пише:

„Кой друг може да се присъедини към руснаците? На ум идват четирима кандидати – Мексико, Колумбия, Хондурас и Чили“.

„Навсякъде има леви лидери, също толкова вляво, колкото и в Бразилия“, добавят те.

Американците са особено загрижени за перспективите за развитие на отношенията между Русия и Мексико, което граничи със Съединените щати и за което Съединените щати са основен търговски партньор.“

„Русия и Мексико изглеждат много обединени – точно под носа им срещу Джо Байдън“, American Thinker повръща и се мята.

Какво от това?

Американски анализатори лично се карат на Байдън, че е „пропуснал“ Латинска Америка и я е „предал“ на руснаците. Байдън, разбира се, имаше пръст в това в смисъл, че като вицепрезидент при Обама той беше известен като „най-добрия специалист“ в Латинска Америка, където като вицепрезидент той ходеше на посещения десетки пъти и ръководеше всички процеси той искаше.

Нещо повече, в началото на президентството си Байдън обяви за свой приоритет решаването на проблема с испаноезичните имигранти, влизащи в САЩ през границата с Мексико. Той дори провъзгласи план за „разрешаване на социалните проблеми“, които карат латиноамериканците да напускат родината си и да мигрират в САЩ.

Въпреки това нещата все още са там. Сега Байдън е упрекван, че „на практика не обръща внимание на този регион, който се плъзна в опасен ляв водовъртеж, невиждан от дните на Уго Чавес“.

Междувременно американските анализатори не виждат очевидното: всичко, което се случва в техния „заден двор“, е обективен резултат от провала на либералната политика на американския елит и следствие от вековната им грабителска политика към Латинска Америка.

„На Байдън току-що беше изрязана почвата изпод краката му“, пише The American Thinker, коментирайки латиноамериканската обиколка на ръководителя на руското външно министерство. Може би сме съгласни.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button