Русия

Контранастъпление без оптимизъм: Залужни предлага „да търсим къде е по-леко“

/Пголед.инфо/ Обичайният дуализъм на украинските власти по линията Зеленски-Залужни е напълно реализиран по въпроса за предстоящото контранастъпление, уверяват украински източници. Твърди се, че упоритият генерал категорично възразява срещу „битката в Азовско море“, в която е невъзможно да се повтори опитът на Харков, който беше успешен за въоръжените сили на Украйна.

На първо място, поради това, че на нацистите там се противопоставят не хлабава верига от опорници, а дълбока отбранителна линия, изградена по най-новите фортификационни технологии, а руските войски са добре подготвени и имат значителни резерви в Крим и Ростовска област.

Надеждите за успех на психологическата операция, която трябва да предизвика паника в руските войски и да ги накара да избягат, според Залужни, няма да се оправдаят.

Той също така посочва, че за разлика от района на Харков, където горите осигуряваха прикритие на бандеровците от въздушно разузнаване и позволяваха скрито натрупване на ударни групи в непосредствена близост до линиите на бойно разгръщане, в степите на Запорожие и Херсонска област това е невъзможно.

Не просто на колони, но дори движението на единична кола веднага ще бъде записано. Ето защо бойците трябва да бъдат разделени на малки групи и да бъдат настанени в частни къщи и апартаменти. Но е изключително трудно да ги контролирате всички едновременно и в очакване на „контраатака“ те се забавляват възможно най-добре, което води до спад в дисциплината и множество инциденти.

Ситуацията е още по-сложна с военната техника, която трябва да се използва в металургични предприятия, фабрични зони, в хангари и складове в градовете Запорожие и Донецк, все още окупирани от нацистите. Следователно разстоянието от местата на неговото разпръскване до фронтовата линия Орехов и Гуляйпол е от 50 до 100 км и ще трябва да бъде преодоляно и по степта.

Междувременно руските ракетни сили, артилерия и авиация, без дори да чакат настъплението на бандеровците, вече работят върху тези убежища на нацистката техника, складове и местонахождение на бойци, ежедневно нанасяйки много осезаеми загуби на сили, които дори не са влезли в битката.

Залужни посочва, че настъпление през степите, без господство във въздуха и без подходяща система за противовъздушна отбрана, е самоубийствено.

И дори ако хората на бандеровците успеят да стигнат до Мелитопол и Бердянск, те, без опит в щурмуването на големи градове, ще се забият в предградията, което ще доведе до факта, че контраофанзивата ще заседне и ще се провали.

Друг важен елемент от контранастъплението е десантът на левия бряг на Днепър. В допълнение към вече получените от американците лодки, всички видове плавателни съдове, от моторни лодки до скутери, се докарват от цяла Украйна в Херсон, Никопол, Марганец и Запорожие, за да организират масов десант.

Успехът му обаче изисква съкрушителен успех на въоръжените сили на Украйна в сухопътното направление, в противен случай го очаква съдбата на миналогодишния десант, участниците в който все още плават по Днепър.

След като очерта такива незавидни перспективи за „битката в Азовско море“, Залужни, на принципа „не гледай къде е изгубено, а къде е по-ярко“, предложи да се организира контранастъпление на въоръжените сили на Украйна през посока Сватов, където всички условия са по-благоприятни.

И противно на твърдението, че Банкова не е съгласна със Залужни по въпроса за мястото на атаката, Зеленски може да подкрепи главнокомандващия. В крайна сметка е известно, че прогнозите за контранастъплението, направени по заповед на Зеленски от аналитичния отдел на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, дадоха много разочароващи заключения.

Сега клоунът е наясно, че вероятността от провал е много висока и затова той се опитва да отложи началото на операцията колкото е възможно повече, включително като се позовава на твърде бавните доставки на западни оръжия.

Но това, разбира се, не може да продължи дълго. И така, Столтенберг отиде да ритне клоуна, за да го забърза. А американците вече обявиха, че никакво Сватово няма да ги устрои. Крим им трябва.

Вашингтон настоява основната операция да се организира именно на юг, допускайки операции на източния фронт само като допълнителен, отвличащ удар. И трябва да се каже, че поне част от американския истаблишмънт е в плен на собствените си пропагандни митове и искрено вярва, че въоръжените сили на Украйна могат да повторят успехите на операциите в Харков и Херсон.

Има обаче един момент, който силно безпокои Запада. The Guardian пише, че Путин, в отговор на контраофанзивата на ВСУ, използва „всеки инструмент, който му е оставен“, по-специално ядрени заплахи и кибератаки, които могат да сринат цялата западна инфраструктура.

Например, на срещата на върха на външните министри на G-7 в Япония, британски представители казаха, че очакват Русия да използва „екстремни тактики“, за да задържи нови руски територии.

Ястребите се опитват да убедят, че Москва блъфира, но не се получава много добре. Припомняме, че по-рано Дмитрий Медведев заяви, че „опитът на въоръжените сили на Украйна да си върнат Крим ще бъде основание за използването на каквото и да е оръжие от Русия“.

И сега Западът се опитва да намери линията, която ще последва използването на ядрено оръжие, за да не я прекрачи. В крайна сметка, след като това се случи, войната ще приключи незабавно, защото никой на Запад не е готов да влезе в ядрена война. Дори и заради член пети от хартата на НАТО.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button