Русия

Контранастъплението на ВСУ: Киев се готви да отмъсти за „Азовстал“

/NovinarBG.com/ Широко рекламираната украинска контраофанзива може да има за цел превземането на Мариупол, твърди командирът на батальон „Восток“ Александър Ходаковски.

„На мястото на противника, предполагайки да атакувам, бих се съсредоточил върху Мариупол. Проникването в старите руски територии, надявайки се да организирате „бартер“, означава, наред с други неща, да получите население, което в по-голямата си част ще посрещне окупаторите не с хляб и сол“, заяви още той.

„Да, и в съзнанието на всеки, който е в състояние да държи оръжие в ръцете си, всичко веднага ще си дойде на мястото: специалната операция бързо ще се превърне в Отечествена война с всички последствия“, добави Ходаковски.

Но Мариупол, ако стигнете до него някъде от Волноваха, е мигновена заплаха за Донецк, и политически ефект, и пресичане на сухопътния коридор към Крим…

Те познават града, населението ги помни, знаят как да спечелят опора бързо, а за повторно превземане на Мариупол може да не се намерят бързо руски сили… Можете ли да си представите картината на това как щурмуваме града, след като сме го взели един път вече?

„Нещастната Павловка, която изгубихме за половин ден, тогава ни струваше неразумно скъпо … Така че бих засилил тази посока, ако е възможно. Разбира се, аз все още съм стратег, но сега по принцип няма много стратези“, написа той в канала си в Telegram.

Наистина, с превземането на Маруипол Въоръжените сили на Украйна не само биха прерязали сухопътния коридор към Крим, но и фактически ще прережат нашата южна групировка от войски в Запорожие и Херсонска област, която след това може да започнат да изтласкват към Крим.

Сценарият звучи фантастично, но… Те самите говорят за необходимостта да се стигне до границите на Крим, което е невъзможно без Русия да загуби Таврия.

Освен това загубата на Мариупол за Русия ще бъде огромен морален удар. В края на краищата руснаците го взеха с такава трудност, а колко сили ще са необходими, за да го освободят отново?

Освен това Мариупол сега се възстановява от цялата страна. И какво, може ли всичко да бъде унищожено отново? Кой тогава ще повярва на Русия и ще иска да помогне за възстановяването на градовете, включително нашите граждани?

До каква степен това все още е възможно? Онзи ден тъкмо обсъждахме възможността за пробив на въоръжените сили на Украйна от Угледар на юг …

Атака срещу Волноваха е възможна и от посока Запорожие, от района на Гуляй-Поле“, казва Владимир Сапунов, военно-политически експерт.

– Такъв маршрут изглежда по-предпочитан от угледарския. Да, по-близо е от Угледар, но там ситуацията за въоръжените сили на Украйна е по-лоша, отколкото в северната част на Запорожка област.

„СП“: Много експерти смятат, че въоръжените сили на Украйна могат да се опитат да нанесат диверсионен удар от под Угледар, но не могат да създадат групировка за нанасяне на решителен удар в това направление, при това незабелязано от разузнаването. Съгласен ли сте?

– Вече е очевидно, че решаващият удар ще бъде нанесен в района на Херсон и през Василиевка и Пологи – към Мелитопол и Бердянск. За пиар е необходимо да се спомене Крим и да се разцепи нашата група.

„СП“: Все още има доста гъста агломерация, макар и селска. Освен това, там сега се издигат нашите укрепления. Възможна ли е бърз пробив в тази област?

– Ето защо казвам, че атака срещу Волноваха от Гуляй-Поле би била по-предпочитана за врага.

СП“: Говорейки за Мариупол, Ходаковски отбелязва, че въоръжените сили на Украйна познават града, знаят как бързо да се закрепят. Възможно ли е да се съгласим с това?

– Не, не можем. Бях в Мариупол преди година, когато Азов* беше още там в Азовстал. Местните жители единодушно казаха, че националният полк, който контролира града, са „копелета и убийци“.

Единственото нещо, за което се притесняваха, беше да възстановят града възможно най-скоро. Те поискаха да стане по-скоро, „както в Грозни след войната“. И се вижда колко бързо върви строителството там.

Чух същото нещо в руините на центъра на Волноваха. Просто не останаха „очакващи“ – всички симпатизанти на киевския режим отдавна са избягали в териториите, контролирани от Киев.

„СП“: Ако, хипотетично, те успеят в атаката, колко лесно би било да ги нокаутирам втори път?

– Не трябва дори да мислим за това. Загубата на Волноваха, една от основните стратегически точки на ДНР, веднага ще създаде колосална заплаха за Донецк.

От военна гледна точка Волноваха е много по-важна от, да речем, Артьомовск. Мислите за предаването на този град трябва да се приравнят на предателство. Да не говорим за Мариупол.

„СП“: Пак хипотетично колко опасно е стратегически? Ще прекъснат ли не само коридора към Крим, но и ще вкарат южната ни групировка в полуобкръжение и ще създадат предпоставки за изтласкването ни от Херсонска област?

– Всичко е така, следователно във всички тези области Въоръжените сили на Украйна се очакват много добре. Видях колко е укрепена Волноваха, честно казано, много бих искал украинците да се набутат там. Но затова не вярвам много, че ще го направят.

Смятам, че въпреки всички приказки за Волноваха, основната опасност за нас все още е в района на Херсон и в посока Запорожие.

Разбира се, Мариуполското направление ще стане ключово за въоръжените сили на Украйна по време на предстоящото контранастъпление“, каза Павел Екатеринин, заместник-началник на Центъра за изследване на гражданските и военни конфликти (ЦИГиВК).

– Това направление е от голямо стратегическо значение, тъй като при успех ще позволи на украинските войски да „разрежат“ нашите групировки от войски и да организират по-нататъшно настъпление на юг.

Не бива обаче да се пренебрегват изявленията на Пригожин, който уверява, че с мощно настъпление на въоръжените сили на Украйна, позициите на Вагнер в Артьомовск могат да бъдат победени без допълнителна подкрепа.

Ако украинските войски успеят да върнат Артьомовск под контрол, това ще бъде голямо стратегическо поражение за Руската федерация и Киев разбира това. Ето защо е необходимо да се засили отбраната в тези участъци на фронта.

„СП“: Как жителите на Мариупол ще възприемат повторната окупация и с какво ги заплашва тя?

– Градът помни зверствата на нацистите и очевидно не иска да ги върне обратно към себе си.

„СП“: Колко критична може да бъде загубата на този град за Русия?

– Ако украинската армия успее да си върне Мариупол, това ще бъде огромен удар по репутацията на въоръжените сили на РФ, тъй като този град се превърна в символ на спецоперацията. Разбира се, при този резултат възстановяването на контрола над града ще бъде изключително трудна задача.

Моралният удар от загубата на Мариупол ще има много по-голям мащаб, отколкото дори от загубата на Херсон. Както казах по-рано, Мариупол се превърна в символ на СВО и не можем да позволим отново да бъде под украинска окупация.

Стратегически не трябва да позволяваме на въоръжените сили на Украйна дори да се доближават до Азовско море, тъй като това ще позволи на Киев да има предимство и да организира широкомащабно настъпление към Крим.

„СП“: Днес Мариупол е огромна строителна площадка, там са инвестирани много пари. Ще оставят ли всичко да отиде в канализацията??? …

– Сигурен съм, че защитата на Мариупол е организирана на най-високо ниво и в бъдеще няма да има нужда да организираме дискусии на тема: „Как да върнем Мариупол“. Това е руски град. Той винаги е бил и винаги ще бъде.

* Украинският батальон „Азов“ е признат за терористична организация с решение на Върховния съд на Руската федерация от 02.08.2022 г. Дейностите в Русия са забранени.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button