ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Контролът се затяга: ЕП прие първи закон, свързан с криптовалутите

Европейският парламент прие в четвъртък първото законодателство в Европейския съюз, насочено към криптовалутите.

Законопроектът беше одобрен с 529 гласа „за“, 29 „против“ и 14 „въздържал се“ и сега ще бъде върнат в Съвета, за да бъде официално одобрен. Законодателството има за цел да гарантира, че крипто трансферите винаги могат да бъдат проследени и подозрителните транзакции да бъдат блокирани.

Крипто трансферите вече ще бъдат подложени на „правилото за пътуване“ – това означава, че информацията за източника на актива и неговия бенефициент ще се съхранява от двете страни на трансфера.

Правилото ще се прилага и за трансакции над 1000 евро от самостоятелно хоствани портфейли, „когато взаимодействат с хоствани портфейли, управлявани от доставчици на услуги за криптоактиви“, но не и за трансфери от човек на човек, извършени без доставчик или между доставчици, действащи от собствено име.

Освен това Европарламентът прие общи правила за надзора, защитата на потребителите и защитата на средата на крипто активи, включително прозрачност, разкриване, разрешаване и надзор на трансакции, по-добра информация за потребителите и регулиране на публични оферти на крипто активи.

Още новини

Back to top button