ПОЛЕЗНИ

Кръвното скача през нощта – ето каква в причината

Кръвното налягане често се повишава през нощта. Според доктор Лидия Голубенко една от причините за това явление може да е натрупаният стрес.

Някои външни влияния могат да провокират повишаване на кръвното налягане: късно и много обилно хранене, пиене на напитки със стимулиращи компоненти, стрес, прекарване на дълго време пред компютъра, обясни тя.

Advertisement

Друга често срещана причина за повишено кръвно налягане през нощта, според лекаря, може да бъде свързаната с възрастта хипертония. Кръвоносните съдове на възрастните хора са по-податливи на атеросклероза, при която се втвърдяват и по стените им се образуват плаки. Съдовете, засегнати от атеросклероза, реагират със спазми на много външни фактори и дори лека промяна в обичайната среда вечер или през нощта може да повлияе негативно на кръвното налягане.

Д-р Голубенко добавя, че повишеното кръвно през нощта може да се обясни и с проблем като болни бъбреци. Те интензивно отделят хормона ренин, който кара телесните тъкани да задържат течност. В резултат на това, налягането започва да се повишава. В допълнение, голямо количество надбъбречни хормони, освободени в кръвта, допринася за повишаване на налягането – това може да се случи вечер и през нощта за тези, които страдат от тревожност и пристъпи на паника.

Друго възможно обяснение за повишаване на налягането през нощта е наличието на апнея, която се характеризира със специфично нарушение на дишането по време на сън.

Освен това, рисковите фактори включват: наднормено тегло и различна степен на затлъстяване, заседнал начин на живот, липса на физическа активност, лоши навици (прекомерна консумация на алкохол, тютюнопушене), излишък на сол в храната, хроничен физически или психо-емоционален стрес, липса на сън и преумора.

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button