Русия

„Краят е близо“. Какво се случва на ключов участък от фронта

/NovinarBG.com/ Руската армия постепенно отблъсква ВСУ от Донецк. Сега се водят ожесточени битки за Маринка – за всяка къща. Основната работа се извършва от щурмовите части. За една от тях – в репортажа.

Невидима ротация

„Благодарение на гъстата мъгла е сравнително безопасно да се влезе в позициите. Обикновено правим това по здрач. И като правило на кратки прибягвания. Разстоянието между нашите и украинските позиции на места е само на 100 метра“, разказва боец с позивна „Гриня.“

Времето обаче е в полза и на ВСУ – те се сменят, носейки боеприпаси и подкрепления.

При добра видимост дори малки струпвания на жива сила или техника веднага се покриват от минохвъргачки, артилерия, както и от танкове.

„До свечеряване трябва да заемем четири сгради. Веднага щом мъглата се разсее, ще излетим за разузнаване. След това ще се опитаме да хвърлим гранати и импровизирани бомби, а също така ще изстреляме няколко дрона камикадзе“, казва Гриня.

Стигайки до мазето на порутена къща, където се намира ротата на боец с позивна „Гастон“, виждаме как бойците зареждат десетки батерии, закрепват взривни устройства. И чакат дроновете да установят връзка със сателитите. Бойците от ВСУ от своя страна периодично включват радиоелектронна борба и създават смущения.

„Тук дори и най-скъпият дрон е консуматив“, казва Михаил, командирът на ротата оператори на дронове. „Много по-важен е животът на момчетата, които могат да бъдат спасени благодарение на това летящо желязо“, допълва той.

Ефектът на изненадата

Битката за Маринка започна миналото лято. Руските войски се укрепиха в така наречения нов град, поеха контрола над няколко източни квартала. Битките са ожесточени. В селището отдавна няма цивилни и не е останала нито една оцеляла къща.

„В началото се движехме доста добре. Лично аз предпочитах нощни нападения. Има ефект на изненада“, спомня си Гастон.

ВСУ обаче скоро се приспособяват към това: те предоставят на бойците камери за нощно виждане и поставят сензори за движение навсякъде. На къщите са окачени камери за нощно виждане. Напредването се забави.

„Когато се оттеглят, те взривяват три-четири къщи пред себе си – казва командирът на ротата, – тоест създават така наречената буферна зона, където се виждат всичките ни движения, и след това удрят с кръстосан огън от картечници, оръдия, минохвъргачки, снайпери. Или, напротив, пускат ни на два-три метра и стрелят после почти от упор“.

Сега в Маринка действат няколко подразделения на ВСУ: морска пехота, Националната гвардия, батальони на наемници. Но на предна линия хвърлят наборници.

Гастон е във война от осем години. Участва в много големи операции, включително нападението на Мариупол. Той е бил раняван повече от веднъж и лесно може да се оттегли по здравословни причини. Но той остава.

Първа фаза

Гастон и неговият заместник с повиквателна „Пряпор“ в тъмно мазе на слабата светлина на лампа маркират сектора, където трябва да работят, с кръстове на картата. След това проверяват връзката с отряда, който ще премине в атака след половин час. В допълнение към „операторската рота“, щурмоваците ще бъдат подкрепена от гранатомети и няколко БМП-2 с 30-милиметрови оръдия.

„Разузнаването от въздуха показа, че в мазето на една от къщите има четирима войници на ВСУ. Те се съпротивляват яростно, не отстъпват. Веднъж взехме двама пленници. Когато ги питахме защо едва сега се предават, ни отговориха, че отзад има отряди наемници. Дали това е вярно или не, не знам, но напълно го допускам“, казва боецът.

Както при всеки щурм има артилерийска подготовка. Дрон камикадзе излита и минута по-късно отприщва 200-грамов пластичен заряд върху едно от укрепленията. Следват още няколко дрона, опитвайки се, като в дупка за голф, да вкарат граната в мазето на разрушена къща.

„Силният вятър пречи на висенето над една точката и правилното насочване. Следователно грешката е четири до пет метра“, обяснява Гриня. С джойстик в ръка той прилича повече на геймър, отколкото на боец с дългогодишен опит.

Украинците откриват силен огън по дронове от картечници и автомати. Но всички куршуми пропускат.

Една виртуална реалност

Час по-късно пехотата влиза в действие. Тук също не може без дронове. Над позициите кръжи дрон, а Пряпор, гледайки екрана, свързан с джойстика, координира на живо действията на бойците.

„Намерете гнездото и угасете тази проклета картечница, която стреля по момчетата отляво“, нарежда той с дрезгав глас.

На екрана се вижда експлозия. По радиото казват, че са отработили позицията.

„Захар удари добре, просто перфектно“, продължава Пряпор.

В следващата секунда на екрана се появяват няколко малки фигурки и като в компютърен симулатор пресичат улицата една по една. Наблизо се издигат стълбове дим и прах – това са бойците от ВСУ, които хвърлят мини по щурмоваците. Войниците се връщат на първоначалните си позиции.

Артилерията на ВСУ от 152-милиметрови оръдия удря сектора с два залпа наведнъж, разрушавайки останките от къщи.

„Те стрелят много точно, така че определено няма да можем да вдигнем главите си през следващия час“, казва Пряпор, криейки се отново в мазето. „По време на обстрела най-вероятно ще се опитат да изпратят подкрепления там“, допълва той.

Спасени животи

През този ден руски бойци няколко пъти щурмуваха тези четири къщи. Те обаче не успяха да пробият. Няколко щурмоваци са с леки наранявания.

След това се окопават в едно от мазетата. Сега ще бъде много по-лесно да отблъснат контраатаки.

„Те не се борят просто така за това място. То е на хълм, можете да видите и цялата Маринка. Но краят е близо. Общо взето, идва повратна точка. също така е важно нашите методи постепенно да се подобряват“, разказва Гастон.

На първо място, благодарение на дроновете. С тяхна помощ те разузнават района, осигуряват огнева поддръжка, коригират действията. И това спасява животи.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button