Русия

Кримският мост е защитен от украинските морски атаки

/NovinarBG.com/ Украйна отново опита да атакува Кримския мост с помощта на военноморски дронове и отново неуспешно. „Бяха направени изводи и лодките бяха унищожени, както и предишните им места на производство в Одеска област“, ​казват военните експерти за това. Как в крайна сметка е организирана защитата на Кримския мост от подобни атаки?

През нощта срещу събота киевският режим на два пъти се опита да атакува Кримския мост с безпилотни морски катери (БМК). Както съобщи руското министерство на отбраната, първият дрон е открит и унищожен в Черно море около 23.15 ч. московско време. Следващият опит за атака в същата акватория е извършен от два безпилотни катера – първият е унищожен около 02.10 московско време, а другият десет минути по-късно.

Според канала в “Телеграм” “Рибар” една от лодките е била унищожена от граничари от стрелково оръжие на южната страна на Керченския пролив. Вторият БМК веднага се е обърнал и се опитал да се скрие сред корабите на котвената стоянка близо до пролива, където е бил открит от екипажа на патрулния кораб “Питливий”. „Операторът на безпилотната лодка искаше да атакува руския кораб, от който беше обстрелян и впоследствие унищожен БМК южно от нос Железни Рог в Краснодарски край“, пише Рибар.

По-рано Украйна многократно се опитваше да удари моста с помощта на дронове, както морски, така и въздушни. Една от най-големите атаки беше извършена през нощта на 12 август. Тогава, според Министерството на отбраната, 14 дрона са били унищожени от ПВО, а други шест са били потиснати от средствата за радиоелектронна борба (РЕБ).

Киев пое отговорност за тези нападения. Както каза ръководителят на СБУ Василий Малюк, Украйна разработва морски дронове за атака на Кримския мост, както и военноморската база в Новоросийск и руския танкер “Сиг”. Освен това Малюк каза, че лично е планирал и ръководил атаката през октомври 2022 г., когато камион избухна на моста, а след това няколко резервоара с гориво се запалиха в опашката на влак, пътуващ към полуострова (експлозията уби петима души, частично срути два участъка на моста на автомобилната част). В средата на юли след атака на украински надводни дронове беше повредена автомобилната част на моста, загина семейна двойка от Белгородска област, а дъщеря им беше ранена.

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Володимир Зеленски, заяви, че ударите по Крим са координирани със западните партньори, които одобряват идеята на Киев да „унищожи всичко руско“ на полуострова. Подоляк отбеляза, че броят на безпилотните самолети за атаки на руска територия ще се увеличи.

Въпреки това Русия в крайна сметка намери начини да противодейства на подобни атаки. По-специално тази седмица самолет на морската авиация на Черноморския флот унищожи в Черно море четири скоростни военни катера с 50 военнослужещи от силите за специални операции на ВСУ. Очакваше се вражеският отряд да акостира на брега на полуострова около полунощ на 30 август.

Освен това, за защита от атаки, от двете страни на Кримския мост са монтирани плаващи бариери под формата на мрежа, през която не могат да проникнат дронове или диверсанти. Такива структури вече се появиха в Севастополския залив, който многократно беше атакуван от украински дронове.

Предвижда се поставяне на заграждане по цялата дължина на моста (19 километра). Някои експерти обаче смятат, че е по-целесъобразно да се защитават определени райони и да се разчита основно на засилването на службата за борба срещу диверсанти и контрола на надводната обстановка.

Въпреки това, както отбеляза в събота бившият председател на парламента на Новоросия Олег Царьов, „ако не бяха осигурили защита под формата на заграждения, тогава, много вероятно, щяха да получат разрушения Кримски мост сутринта. ” „Остава да направим капонири за самолети на военните летища“, допълва той.

„Морските безпилотни катери се унищожават най-лесно със стрелково оръжие – от тежки картечници до скорострелни многоцевни 30-милиметрови оръдия. БМК са много по-лесни за откриване от торпедата, тъй като са полупотопени, могат да бъдат открити с помощта на сонарни станции, радар, визуално. В акваторията на Кримския мост дежурят патрулни кораби на военноморските части на граничната служба, а във въздуха се реят хеликоптери“, обясни капитан от първи ранг от резерва Владимир Гундаров.

Според него отразяването на атаката на три катера показва, че „прозорецът към моста и към Новоросийск е затворен за Въоръжените сили на Украйна“. „Но от друга страна, БМК все още представляват голяма заплаха, подобни атаки ще се повтарят. Има само един изход – СВО да завърши победоносно възможно най-скоро“, смята събеседникът.

„Унищожаването на три дрона е нещо много положително, но ние ще бъдем предпазливи оптимисти. Във всеки случай бяха направени изводи и лодките бяха унищожени, както и по-ранните им места на производство в района на Одеса. Всичко това ще се отрази на възможностите на противника. След прекъсването на наземните атаки ВСУ се опитаха да използват безпилотни самолети в различни региони, но не успяха. Атаките ще продължат, но ефективността им ще бъде близка до нула“, прогнозира Василий Дендикин, капитан първи ранг от резерва.

По думите му в събота вечерта украинските дронове са засечени с помощта на радиооборудване, подводни осветителни станции, които се намират на подхода към моста и под самия мост. „Средствата за унищожаване на БМК са много различни, от картечен огън до артилерия. За да се удари по леките безпилотни лодки, е необходимо да се адаптират въздушни дронове, това е въпрос на време. Кримският мост вече е напълно защитен. Този път БМК бяха унищожени по пътя, те успяха да стигнат само до далечните подстъпи“, каза Дендикин.

В Украйна има подземни фабрики за производство не само на морски, но и на въздушни дронове, „така че врагът само ще увеличи производството и ще увеличи интензивността на терористичните удари“, добавя Гундаров. Той е съгласен, че стрелите са ефективни за защита на Кримския мост. „В допълнение към мрежите на бариерите, наводнени шлепове и стари кораби блокират пътя към моста. Физически БМК не може да скочи във въздуха над тези бариери. Извличаме си поуки, вземаме мерки и се създават допълнителни пречки за украинската страна при осъществяването на терористичните им цели“, убеден е събеседникът.

Според експерта задачата за поставяне на заграждения по цялата дължина на моста е напълно изпълнима. Той припомни как по време на Великата отечествена война Германия блокира Финския залив и нито една съветска подводница и кораб не можа да влезе в Балтийско море.

„По принцип всичко може да се направи, но трябва да се премерят цената и целесъобразността. Защо да блокираме почти половината Черно море със заграждения, когато можем да направите всичко по-грациозно – да използваме бариери само в определени направление. Например, загражденията не могат да бъдат поставени на плавателния фарватер под Кримския мост, корабите вървят и в двете посоки и е просто нереалистично да се отварят и затварят вратите на бариерите за всички, ще се нареди опашка от десетки кораби “, предупреждава Гундаров .

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h“ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта https://www.novinarbg.com .

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button