ЗДРАВЕ

Лекар посочи най-полезното зрънце за диабетици и тези, които отслабват

Захарният диабет е болест, характеризираща се с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото.

Инсулинът е хормон, секретиран от панкреаса, който стимулира клетките да абсорбират глюкозата и да я трансформират в необходимата за функционирането им енергия.

Когато клетките не абсорбират достатъчно глюкоза, тя се натрупва в кръвта (хипергликемия), което води до усложнения в сърдечно-съдовата, нервната и други системи.

Ето защо е много важно каква диета спазват диабетиците.

В този ред на мисли д-р Синтия Сас посочи ползите от един плод, който според нея е отличен за тях. Според диетолога основното предимство на този плод е, че съдържа много полезни антиоксидантни вещества и съединения.

Става въпрос за черешите. А кумаринът, който се съдържа в тях, прави кръвта по-рядка, понижава кръвното налягане, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и атеросклеротични плаки.

Сигналите, които издава тялото за недостиг на витамин D
 

Д-р Сас дори смята, че тези полезни плодове са щит срещу старост, рак, опасно затлъстяване, сърдечни и съдови заболявания.

ФАКТИ:
* Черешите са богати на витамини А, В1-9, С, РР, Е, както и на желязо, калий, хром, калций и флуор.

* Колкото по-тъмно е зрънцето, толкова по-полезни са антоцианините (те помагат на панкреаса да работи)

* 100 грама череши – 49 ккал.

* Гликемичен индекс на черешите – 22 единици.

* За диабетици е полезна отвара от череши, листа от касис, боровинки (всички 50 грама на 3 литра вряща вода). Трябва да пиете 3 пъти на ден 30 минути преди хранене.

* Нормата за диабет е не повече от половин чаша на ден.

– Черешите съдържат мелатонин. Това е специален хормон, който помага на човешкото тяло да поддържа циклите на будност и сън под контрол.

Учените в края на 2020 г. успяха да докажат, че съдържащите се в черешовия сок активни вещества спомагат за регулирането на нивото на лошия холестерол. Това обаче помага само ако сокът е концентриран, обясни лекарят.

Освен това, черешите са полезни за тези, диагностицирани с диабет. Факт е, че този плод има доста нисък GI (гликемичен индекс). Следователно консумацията на череши не дава рязко покачване на кръвната захар и в резултат на това на инсулина.

Също така е доказано от международни проучвания, че черешите са полезни за профилактика на диабет тип 2./Zdrave.to

Още новини

Back to top button