ЗДРАВЕПОЛЕЗНИ

Лекар посочи всички признаци на дефицит на йод

Йодът е важен минерал, необходим за оптималното функциониране на организма, особено на щитовидната жлеза.

Недостигът му може да доведе до здравословни проблеми. Елена Мановска, общопрактикуващ лекар, диетолог и експерт от Корал клуб, разказа пред Pravda.Ru как да открием признаците на йоден дефицит.

Щитовидната жлеза използва йод, за да произвежда хормони, които регулират метаболизма, растежа и развитието, а именно трийодтиронин (Т3) и тироксин (Т4). Тези хормони регулират обмяната на веществата, растежа и клетъчното развитие. При недостиг на йод щитовидната жлеза става недостатъчно активна, което води до състояние, известно като хипотиреоидизъм. Това може да причини умора, повишаване на теглото, суха кожа, косопад и умствени увреждания.

Advertisement

Разпознаването на йодния дефицит не винаги е лесно, тъй като симптомите могат да варират и да се припокриват с други здравословни проблеми.

Въпреки това има редица индикатори, за които трябва да внимавате. Ако редовно се чувствате уморени, слаби или имате трудности с поддържането на здравословно тегло, причината може да е йоден дефицит.

Други често срещани симптоми са суха кожа, косопад, затруднено преглъщане и дори усещане за студ. Недостигът на йод може да засегне развитието на мозъка и когнитивните способности. Това води до затруднения с концентрацията, паметта и познавателните способности.

За да се излекува йодният дефицит, е необходимо да се осигури адекватен прием на този основен минерал.

Препоръчителният дневен прием на йод зависи от възрастта и етапа на живот. За възрастни препоръчителната дневна доза е 150 микрограма (µg). Бременните и кърмещите жени обаче се нуждаят от по-голямо количество (220-290 микрограма). Най-добрият начин за набавяне на йод е чрез балансирана диета. Богатите на йод храни включват морски водорасли, морски дарове (риба, ракообразни), млечни продукти, яйца и йодирана сол.

Още новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button