ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Лорер скастри здраво Радев и разкри как върви бракът с ДБ

И за децата е ясно, че българските служби не работят или не работят за интереса на българските граждани. Това заяви пред bTV Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“-„Демократична България“.

Според него, това трябва да се промени и докато ние не можем да разчитаме на службите си, за да пазят нашата сигурност в България, няма да има нито правосъдие, нито икономическа справедливост.

„Всички знаем, че службите сега не работят.

Това, което много се спекулира и президентът ни обвинява, че видите ли изпълнителната власт иска да има цялата власт. Само че той пропуска, че тя е избрана, за да има цялата власт, така че е напълно в правото си да упражнява това, което трябва да бъде, имено контрола към упражняването на власт“, посочи той.

„Президентът се опитва да вмени, че изпълнителната власт не трябва да се упражнява от управляващите. Всички знаем, че това е недоразумение в българската политическа система, когато началниците на службите се назначени еднолично от президента на практика. Тъй като и служебното правителство тогава, и самия той са ги разписали, но това не бива да се случва“, добави Лорер.

„А и като цяло нашето мнение е, че в крайна сметка службите служат за опазването на сигурността, а сигурността е задължение на кабинета, не на президента. Така че тези служби трябва да работят за избраното законно правителство на страната“, каза още той.

„Ако Румен Радев иска да управлява еднолично, то нека подаде такъв проект, ще има обсъждане. Но не е такъв случаят в страната ни. Радев дори си позволи да обяви политическо движение, докато е президент“, посочи той.

„Президентът е фигура, която трябва да обединява българската нация, а не да властва. Фигурата на президента трябва да бъде там, където му е предвидено по Конституция“, заяви Лорер. 

„Всички закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, трябва да бъде приети по график, там работим с ГЕРБ и ДПС, както и всичко свързано с еврозоната и Шенген“, обясни той.

„ДПС не участват в изпълнителната власт, но в законодателната власт са на масата. Нашите подписи с тези на ДПС вече ще са на много документи в Народното събрание“, обяви депутатът.

По отношение на изборите той увери: „ПП-ДБ се явяваме заедно на местните избори, въпреки всички спекулации, че този „брак“ ще се разтрогне“.

Още новини

Back to top button