ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Лорер заплете мистерия с министрите на ГЕРБ и се примоли на Радев

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Даниел Лорер се обърна с апел към президентството: „Дайте втория мандат. Време е България да има истинско, демократично, парламентарно управление“.

Той е гост в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Днешният ден дава сериозен повод за оптимизъм.

26-ти май може да бъде запомнен като един от важните дни в парламентарната история. Правосъдната реформа, която за повечето българи звучи като неясна фраза, най-после започна да се случва – приехме на второ четене промени, които започват да гарантират, че Прокуратурата най-после ще има отчетност“, заяви Лорер.

„Скандалът със записите е евтин опит 26-ти май, вместо първа стъпка към работеща прокуратура и правосъдие, е евтин опит за скандал. Имаме много по-сериозна задача – какво правим в България. Силите против ясно се идентифицираха – „Възраждане”, БСП, донякъде и президентството. От последните се подиграват, подхилват се, не са съгласни явно с намирането на форма за управление”, каза той.

Той се обърна с апел към президентството: „Дайте втория мандат. Време е България да има истинско, демократично, парламентарно управление.”

„Това е пореден опит да се внуши, че това, че ние сме част от един съюз и нашите служби трябва да работят заедно със съюзническите служби, а не с руските. За чистка в администрацията мисля, че въпросът е по-актуален за президентството. За назначения на служби и съгласувания – не мисля, че нещо такова се е случвало”, допълни още той.

„Струва ми се, че цялата сага със записите придава излишна важност на нещо, което цели да разсее обществения дебат от това, което се случи на 26 май. Нито преди, нито сега съм използвал личното си време, за да преценя дали Радостин Василев е добър или лош.

Твърдо съм убеден, че в рамките на година ще напусне партията, която създаде още сега. Няма нужда да отделяме излишно време на хора, неактуални за политическия процес, особено в дългосрочен план”, коментира той.

„Очевидно са се възползвали от крайната откритост на мненията вътре в партията и отвън”, каза още Лорер.

„България я чака тежък институционален колапс”, предупреди той.

Той припомни, че акад. Николай Денков и Мария Габриел няколко пъти заявиха, че всички министри ще бъдат посочени от Денков: „Ротацията е приета в много държави по света. Ако формулата за управление изисква ротация, това трябва да се случи в името на една стабилна власт, а не на служебно управление.”

Той уточни, че искрено вярва шансовете за правителството да са по-добри.

Още новини

Back to top button