Русия

Ловът на нарушители на санкциите срещу руския петрол е опасен и за самите САЩ

/NovinarBG.com/ Американски застраховател оттегли застраховка от индийска компания, транспортираща руски петрол. А през последната година и половина Индия стана най-големият купувач на руски суров петрол, доставян по море. Този проблем възникна веднага след като Министерството на финансите на САЩ заплаши нарушителите на санкции с репресии. Какво ще стане, ако тази история се окаже само началото?

Американският застрахователен клуб „Американ Клуб“ спря застраховката на индийската компания „Гатик“, която притежава петролни танкери, заради тавана на цените на руския петрол, съобщи на „Блумбърг“ запознат източник. Според него „Американският клуб“ е научил за намерението на „Гатик“ да транспортира петрол от Русия, закупен на цена над установената граница от 60 долара за барел, и на това основание е лишил компанията от застраховка. Това е стандартна за индустрията застраховка за защита и обезщетение в случай на сблъсък на кораб или разлив на гориво. Изисква се при влизане на кораби в пристанища и при преминаване през проливите.

„Американският клуб“ е една от 12-те организации, които са част от международната група на морските застрахователи (П&И). Компанията потвърди, че е анулирал застраховката, но не посочи причината.

Според „Блумбърг“ „Гатик“ е една от малкото танкерни компании, появили се през 2022 г., когато Западът започна да затяга санкциите срещу Русия. Нейният офис се намира в Мумбай, но сега е празен. От лятото компанията започна да изгражда танкерния си флот. Сега управлява 48 танкера, а 34 от корабите ѝ са оставени без застраховка от американската компания. „Гатик“ стана един от десетте най-големи собственици на танкери „Афрамакс“, които товарят около 700 000 барела. Флотът на компанията може да превозва около 31 милиона барела петрол и гориво.

Таванът на цената на руския суров петрол от 60 долара за барел е в сила от 5 декември. Русия обаче отказа да спази тавана на цените и тези санкции всъщност не проработиха. Това се доказва от факта, че през март 2023 г., благодарение на доставките за Китай и Индия, износът на суров петрол от Русия надхвърли нивата преди CBO, а износът на дизел достигна рекордните за всички времена 1,27 милиона барела на ден през март. Известно е, че петролните продукти подлежат на подобни ограничения.

На САЩ не им харесва, че санкциите наистина не работят, така че се опитват да намерят начин да накарат Русия да спазва тавана на цените. Съвсем наскоро администрацията на САЩ обяви, че е разработила механизъм за контрол на продажбата на руски петрол на определена цена и заплаши, че доставчиците, които нарушават ограничението, ще бъдат подведени под отговорност за това. И миналата седмица, на 17 април, Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ изпрати предупреждение до американски лица и фирми за възможно заобикаляне на тавана на цената на руския петрол. Това може да е причината за действията на „Американския клуб“, която се уплаши от наказанието на своята администрация.

Как това заплашва Русия и световния петролен пазар?

Най-вероятният сценарий е, че на мястото на индийския „Гатик“ ще се появи друга легална компания, която ще поеме съществуващия флот от 48 танкера. Или фирмата ще си остане, но ще намери друга компания, която е готова да застрахова корабите ѝ, за да не се налага да се отчита пред Щатите. Съответно това няма да се отрази на износа на руски петрол за Индия. Индия и Русия вече обсъждат възможността за създаване на презастрахователна компания, която да осигури покритие за транспортиране на петрол в морето, въпреки че такава компания може да се появи преди края на 2023 г. Междувременно Русия може да осигури такава застраховка.

Ако американските застрахователи започнат да оттеглят застраховките на други индийски компании, които транспортират руски петрол, тогава е възможно леко намаляване на износа от Русия, но временно – докато корабите не бъдат презастраховани, например, от руски компании.

„Тук въпросът е дали тези танкери вече няма да превозват руски петрол или ще получат друга застраховка, флаг и други документи и ще продължат ли да работят? Трудно е да си представим, че индийската компания не е разбирала какво прави, когато транспортира руски петрол. Смятам, че всички, които продължиха да правят това след 5 декември, съзнателно поеха риска да попаднат под санкции и разбраха, че западните компании могат да им откажат застраховка, обслужване на кораби и т.н. Следователно не е сигурно, че танкерите на индийската компания сега ще спрат да работят с руски петрол. Те могат да се застраховат от руски компании. Мисля, че индийската компания най-накрая ще премине в сенчестия флот“, каза Игор Юшков, експерт във Финансовия университет към правителството на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Той обяснява, че световният танкерен флот по същество се е разделил на две. Един флот оперира на международните пазари с американски, близкоизточен и друг петрол. Вторият, новоизсеченият „сенчест“ флот, умишлено работи изключително с руски, ирански и венецуелски петрол, защото тук може да се спечели повече.

Ако по-рано имаше етап на въвеждане на нови санкции, сега Западът преминава към етап на принуждаване на Русия да се съобрази с вече въведените санкции. Защото вече е трудно да се измислят нови санкции“, казва Игор Юшков.

Ако САЩ започнат активно да оказват натиск върху превозвачите по този начин, това ще доведе до окончателно разцепление на петролния флот на два лагера – „бял“ и „сенчест“, смята Юшков. Всеки сам решава в коя сфера ще работи.

Ако историята с индийския превозвач е само началото на масова атака срещу тези компании, които транспортират руски петрол, тогава ситуацията може да се окаже опасна. Това може да доведе до намаляване на износа на суров петрол от Русия. Това обаче няма да доведе до пълно спиране на доставките. Това ще засегне, в най-лошия случай, 25% от руските доставки на петрол, според оценки на Министерството на финансите на САЩ. Те смятат, че Русия осигурява 75% от своя петрол за износ без използването на западни услуги, тоест извън механизма на тавана на цените. САЩ не могат да достигнат този обем.

Но основното е, че самите САЩ нямат нужда да изтеглят такъв обем суров петрол от пазара. Както и техните съюзници – Европейския съюз. Ако Западът настоява и износът на петрол от Русия намалее дори повече, тогава това само ще създаде недостиг на световния пазар на петрол и ще повиши цените по света. Вашингтон вече не е доволен, че ОПЕК + намалява производството и повишава цената на петрола. Това завърта инфлацията и увеличава цената на бензина в Щатите, което предизвиква недоволство сред американците. В ЕС ситуацията е още по-лоша: всеки нов недостиг на енергийни ресурси в света може да доведе до нова енергийна криза. Затова Западът ще се опита да не си играе със санкциите, за да не се окаже с още по-празни ръце.

„Няма как Западът да принуди Индия или други да откажат да купуват руски петрол. Защото е негативно за самите западни държави. Ако Индия започне да отказва да купува руски петрол, тогава Русия ще трябва да намали износа, ще видим недостиг и безпрецедентно покачване на цените. Сега това е двойно опасно. Тъй като Русия, заедно с ОПЕК +, вече е преминала към намаляване с 1,6 милиона барела на ден. Ако Индия все пак бъде принудена да се откаже от руски петрол, а сега купува същото количество – 1,6 милиона барела на ден, тогава това ще бъде шок за пазара. Дори е трудно да се предвиди динамиката на цените в този случай, цените ще изхвърчат“, казва Юшков.

Западът е в капан. От една страна, те искат да принудят Русия да спазва тавана на цените, а от друга страна искат да запазят обема на руския петрол на световния пазар. Следователно САЩ едва ли ще преминат към жесток масов лов на „вещици“.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: ЛИНК КЪМ YOUTUBE/c/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D0%A2%D0%92″ target=“_blank“>ЛИНК КЪМ YOUTUBE

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/novinitednes

Влизайте директно в сайта www.novinarbg.com . Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!??

Стани приятел на Новинар и във Facebook и препоръчай на своите приятели

Още новини

Back to top button