Микроблейдинг
ОБЩЕСТВОУ Нас

Манолова: Връщането на хартиената бюлетина дава възможност на олигархията да си върне контрола върху държавата

Снимка Булфото

Мая Манолова обяви до какво може да доведе връщането на хартиената бюлетина.

С връщането на хартиената бюлетина се връща възможността на олигархията и на мафията да си върнат контрола върху държавата. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Мая Манолова, лидер на „Изправи се, България“.

„Моят призив към депутатите беше да не пипат изборния кодекс, защото пораженията са изключителни тежки.

Тогава даже не очаквах, че освен връщането на хартията, те ще предложат и отмяна на машинното гласуване. Машинните протоколи вече няма да се вземат предвид за крайните резултати, а разписките, които дават машините, ще се броят със същата стойност като бюлетини. Ясно е, че те могат да бъдат фалшифицирани, донапечатани, откраднати. Изобщо се отваря огромно поле за фалшификации и кражби на гласове на българските гласоподаватели. Освен това хартиената коалиция, с участието на ГЕРБ, ДПС и БСП, извърши и други поражения, с които буквално взриви изборния процес, например беше закрит обществения съвет на ЦИК, беше зачеркнато електронното гласуване, беше закрит изборния район „Чужбина“, обърна внимание тя, пише burgas24.bg.

По думите й има проблеми в изборния кодекс, той не е съвършен, но Манолова призовава депутатите вместо да взривяват изборния процес, да направят две други важни промени – изчистване на избирателните списъци от „мъртви души“ и да се забрани на социологическите агенции да манипулират общественото мнение преди избори и да нямат право по време на предизборната кампания да се огласяват данни от социологически проучвания.

„Това, което е най-тревожно в момента е, че с връщането на хартията се връща възможността на олигархията и на мафията да си върнат контрола върху държавата. Нещо, с което се бяхме преборили, отстранявайки Борисов от власт. Реално мафията ще вземе реванш и го прави със съдействието на Нинова и на нейната партия“, подчерта лидерът на „Изправи се, България“.

Още новини

Back to top button