ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Мария Габриел с първи думи след хода на Урсула фон дер Лайен за България

„Очаквахме призивът на Урсула фон дер Лайен за влизането на България и Румъния в Шенген. Всички очакваме държавите членки да се вслушат в този призив“.

Това каза в специалното студио на bTV „Пътят на Европа“ вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

„Днес ясно пролича прагматичната насоченост, че не само Европа е изправена пред нова страница в бъдещето си, но има силите и качествата да се позиционира“, добави тя.

„По отношение на Нидерландия заявката от ЕК беше силна стъпка. България спрямо Нидерландия трябва да покаже дългосрочен ангажимент за върховенството на закона. Мисля, че с работата на правителството и Народното събрание през последните три месеца България даде заявка, че може да се разчита на нас за изпълнението на задълженията. Австрия не се противопоставя на влизането на България и Румъния, а казва, че има нужда от реформа на европейската политика за миграцията“, посочи Мария Габриел.

Аргументът, че влизайки в Шенген, България и Румъния могат да допринесат за укрепването на пространството, е много силен, категоричен е вицепремиерът.

„Ако останем концентрирани върху важното, това ще носи стабилност. Вторият важен аспект е съвместната работа между групите, подкрепящи правителството в Народното събрание. Водещите теми – Шенген, еврозона, План за възстановяване, борба с инфлацията, обръщане на внимание на проблемите на хората – това дава стабилност на правителството“, подчерта Мария Габриел.

Още новини

Back to top button