Криминални Новини

Мария Мургина се разболяла от рак заради прокуратурата

Злополучната бивша шефка на Националната агенция за приходите (НАП) Мария Мургина е осъдила прокуратурата за 30 хил. лв. обезщетение. Припомняме, че тя бе обвиняема за няколко престъпления, а делото се влачеше по инстанции години наред. В крайна сметка Мургина бе окончателно оправдана през 2016 г.

В исковата си молба тя е поискала 200 000 лв. обезщетение, но съда е намалил неколкоратно сумата, която тя претендира. Обезщетението е за незаконно обвинение. Мургина имаше четири обвинения – за принуда, за потвърдена неистина в декларация пред Сметната палата и две за престъпление по служба. На първа инстанция тя бе осъдена на 4 години затвор. След това обаче делото изненадващо се обърна.

Основното обвинение срещу Мургина бе за оказана принуда върху бившата директорка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да „уреди“ ревизиите на ексдепутата от ДПС Гюнай Сефер. След първоначалната осъдителна присъда Софийският апелативен съд три пъти я оправда. Делото бе връщано от третата инстанция, но резултатът бе същият.

В неокончателното решение за обезщетение съдът посочва, че делото срещу Мургина е продължило над 7 години. Според съдия Валерия Банкова от градския съд в София през това време бившата данъчна шефка безспорно е „търпяла негативни психически изживявания“. Широкото медийно отразяване уронило допълнително престижа й. Освен това се влошило и здравето й. Самата Мургина страдаше от онкологично заболяване и обяви, че то се е появило заради стреса покрай обвиненията срещу нея.

Още новини

Back to top button