ПОСЛЕДНИСВЯТ

Мика Зайкова: Покачването на цените е само в началото

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Петролът, газът и токът влияят над 54% върху себестойността на всяка стока

„Покачването на цените е само в началото. Това, което синдикатите отчитат, се касае за данните, които имат досега, но тези данни нямат нищо общо с това, което ще ни се случи от утре.

Основните елементи във всяка себестойност са енергийните ресурси. Непрекъснато расте цената на електричеството, защото расте на борсите. Досега имахме регулиран пазар. Това от 2023 г. няма да го има, ако сте прочели Плана за възстановяване, домакинствата ще бъдат принудени да плащат тока такъв, какъвто е на борсата. …

Петролът, газът и токът влияят над 54% върху себестойността на всяка стока. Суровините на основните продукти се намират не тук, а зад т.нар. желязна завеса“.

Този коментар направи пред БНР икономистът и синдикалист Мика Зайкова, депутат в 45 и 46 НС.

„Основно електроенергията у нас се произвежда от АЕЦ „Козлодуй“ и ако започнем да не получаваме редовно и не в тези стойности, които досега сме плащали за суровината, нещата ще се променят. Всички металургични и торови заводи също получават суровини от Русия. При тази ситуация (подписаният от Путин указ за ответни икономически санкции като реакция на „неприятелските действия на някои чужди държави и международни организации“ – б.р.) нещата ще се усложнят“, смята Зайкова.

По думите ѝ на газ работят и повечето производства на хляб и хлебни изделия, които, според икономиста, ще бъдат принудени да плащат за газа по-високи цени.

„България може да купува втечнен газ, но той, колкото и да е евтин, е по-скъп от този, който идва по тръба“, посочи още Мика Зайкова.

Снимка: БГНЕС

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още новини

Back to top button