ПОСЛЕДНИ

Министър Демерджиев: Има начин Гешев и Цацаров да бъдат сменени, има връзки на гл. прокурор с шефа на „Делта гард“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Има начин Иван Гешев и Сотир Цацаров да бъдат сменени. Това заяви министърът на правосъдието в служебното правителство Иван Демерджиев. Имаме много препоръки за това по линия на Съвета на Европа и Венецианската комисия. Те са доста настойчиви. В момента такива препоръки поставя и Европейската комисия, каза още той.

„В единия случай, който касае дейността на КПКОНПИ и който е по-лесен от юридическа гледна точка, правомощията са изцяло на Народното събрание. То лесно може както да назначи председателя на КПКОНПИ, така и да пристъпи към неговото освобождаване. В закона има известни непълноти, но те могат да бъдат преодолени чрез изменения в законодателната уредба. Този въпрос може да бъде решен лесно, като това може да се случи до месеци”, обясни той пред Нова телевизия.

По думите му по отношение на освобождаването на главния прокурор нещата са по-различни. „Неговото освобождаване минава през реформи във ВСС. Той вече показа нежелание да види проблемите и да разгледа този въпрос. Това означава реформа във ВСС, свързана с промяна на членовете му”, посочи Демерджиев.

„Имаме много препоръки за това по линия на Съвета на Европа и Венецианската комисия. Те са доста настойчиви. В момента такива препоръки поставя и Европейската комисия”, каза той.

Относно твърдението му, че е получавал заплахи от шефа на Делта гард Димитър Спасов-Каратиста министърът заяви, че е дал показания още през 2020 г. и чака главният прокурор да излезе със становище. „Това лице (Димитър Спасов – бел. ред.) се изразява като адвокат на Гешев. В министерството постъпват много сигнали, които дават индикации за връзки между двамата, а след като са много, за мен са сериозни и ги проверяваме“, обясни Демерджиев.

Министърът допълни, че след заплахите се е обърнал към много институции, като най-активни са били от германското посолство и според него това е причината да не се стигне до по-сериозно посегателство срещу него: „Ако прочетете историята на това лице, всеки би се страхувал за живота си“.

„Категорично България създава впечатлението на държава, пленена и обсебена от други структури, които усвояват огромна част от капитала на страната и които трябва да бъдат принудени да преустановят тази дейност, така че този финансов ресурс да остава в държавата”, коментира още правосъдният министър.

Проверка по рама

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button