Elexbet Elexbet giris Hiltonbet Tulipbet Bahis Rehberi antalya çit
Микроблейдинг
ПОСЛЕДНИ

Министър Денков: Тестването на децата трябва да бъде общо усилие между родители и учители

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
С тази висока заболеваемост и това, че имаме много по-ниско обществено съзнание за отговорността към другите решихме, че тестването трябва да бъде общо усилие между родители и учители, които ще работят като екип, за да тестват децата. Това коментира пред bTV служебният министър на образованието акад. Николай Денков.

Гостуването му бе по повод на това, че от следващата седмица предстои децата от 1. до 4. клас да се върнат в клас, но при условие – тестване два пъти седмично. То ще се извършва от учители и родители в училищна среда.

„В понеделник ще има заповед с разписани по точки ясни правила как протича тестването и какво се прави във всяка една ситуация“, увери министърът.

По думите му тестването не се случва у дома, а трябва да е в училищна среда, защото няма как да се осигури безопасна среда.

„Има голямо нежелание сред учителите да участват в този процес. Основата на учителя е образователна и възпитателна, а не да тества. Как ще се справим с колегите, които не искат да участват в тестването“, попита от своя страна директорът Диян Стаматов. По думите на Денков обаче и това ще бъде разписано в заповедта.

„Ако директорът на училището не може да осигури екипи от родители и учители, които да тестват децата, тогава учениците ще останат в обучение в онлайн среда“, допълни акад. Николай Денков.

Стаматов се съгласи, че ситуацията с положителен тест на ученик вече е проиграна: „Обаждаме се на родител, изчакваме да дойде, следва посещение при личния лекар, ПСР тест и ако е положителен – ученикът и целият клас минават в карантина“.

Според министър Денков единствените отпадъци, които ще се събират по специален начин ще бъдат положителните тестове.

От МОН ще разпишат правилата така, че ако има 50% желаещи в един клас да се тестват, то тогава тестваните се връщат обратно в присъствена среда. Останалите деца остават онлайн.

Диян Стаматов каза още, че това ще бъде изключително тежко за учителите. „Обществото очаква от нас да извършим една нова задача. Повечето колеги ще положат усилия, но наистина – нека не очакваме свръхчудеса“, добави той.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

.’.’ .’text/javascript’>

Още новини

Back to top button