ОБЩЕСТВОПОЛИТИКА

Министър Тагарев хваща самолета, важна среща го чака

Министърът на отбраната на Република България Тодор Тагарев ще участва в среща на министрите на отбраната на страните-членки на Алианса, която ще се проведе на 15 февруари 2024 г. в Брюксел.

Форумът ще даде възможност за обсъждане на най-важните решения, свързани с усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО в контекста на подготовката на предстоящата среща на върха през юли тази година във Вашингтон, САЩ.

В рамките на срещата ще бъдат разгледани също и редица ключови въпроси от дневния ред на Алианса като справедливото споделяне на тежестите и отговорностите, и изпълнението на новия ангажимент за инвестиции в отбраната (DIP), както и напредъка по прилагането на Плана за действие за отбранителното производство (DPAP).

По време на срещата на министрите на отбраната ще се проведе работно заседание на Съвета НАТО-Украйна на ниво министри на отбраната, на което ще бъдат обсъдени дългосрочната политическа и практическа подкрепа за Украйна.

Министрите ще разгледат още прилагането на Многогодишната програма за подпомагане на Украйна, одобрена на срещата на върха във Вилнюс, и Годишната национална програма на Украйна.

Още новини

Back to top button